Yolcu uçağı, 3 bin metre yükseklikte drone'la çarpışmaktan kıl payı kurtuldu

Rapora göre drone, yasal yükseklik sınırının 24 kat üzerinde uçuyordu

British Airways'in bir uçağı, yasadışı bir şekilde uçurulan bir drone'un neredeyse 3 bin metre yükseklikte uçağa "son derece yaklaşması" üzerine felaketten sadece 1,5 metre kadar bir mesafeyle kurtuldu (Reuters)

British Airways'in bir uçağı, yasadışı bir şekilde uçurulan bir drone'un neredeyse 3 bin metre yükseklikte uçağa son derece yaklaşması üzerine felaketten sadece 1,5 metre kadar bir mesafeyle kurtuldu.

3 Ocak'ta meydana gelen olay yaşandığı sırada uçak, inişe hazırlanmadan önce Sevenoaks yakınlarındaki bekleme alanına girecekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 180 yolcu taşıyan uçak, pilotlar yakınlarda uçan cismin farkına vardığında Londra'daki Heathrow Havalimanı'na doğru saatte yaklaşık 400 km hızla uçuyordu.

Pilot kendilerine "sağ taraftan vurduğunu" belirtiği cismi "son derece yakın" diye tanımladı.

Raporda şöyle eklendi:

Burnun biraz sağında, aynı hizada, sabit bir kerterizde ve yakın mesafede bir cismin farkına vardılar. Cisim küçüktü ancak bir drone'un kendine has şekline sahipti.

Havacılıktaki ucuz atlatılan kazaları inceleyen UK Airprox Board, bu tehlikeli geçişi Kategori A sınıfına aldı; yani ciddi bir çarpışma riski sözkonusuydu.

Birleşik Krallık'ta drone uçurmada yasal yükseklik sadece 400ft (yaklaşık 120 metre) ve bu araçların uçuş alanında yarattığı tehlikelere dair endişeler artıyor. 

Sözkonusu drone normal sınırın 24 katı yüksekteydi ve raporda Airbus A321'in kanadına sadece 1,5 metreden biraz fazla yaklaştığı ve kokpitin de yaklaşık 10 metre uzağına geldiği ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Drone'un operatörünün bulunup bulunmadığı bilinmiyor fakat bir hava aracını tehlikeye atmaktan 5 yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Drone'lar jet motorunun içine çekilerek ya da ön camı kırarak uçaklarda yıkıcı hasara yol açabiliyor.

Raporda "Güvenlik Soruşturmaları tarafından yapılan radar analizi, olayın meydana geldiği yaklaşık saatte radarda görünen drone raporuyla ilişkili herhangi bir birincil veya ikincil temas olmadığına işaret ediyor. Kurulun görüşüne göre, bildirilen irtifa ve/veya cismin tanımı, bunun bir drone olabileceğini göstermek için yeterliydi" diye eklendi.

The Independent'a konuşan bir British Airways sözcüsü şöyle dedi:

Bu tür meseleleri son derece ciddiye alıyoruz ve yetkililerin bunları araştırıp uygun önlemler alabilmesi için pilotlarımız olayları bildiriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU