Taliban'ın recm açıklaması hak örgütlerinde soğuk duş etkisi yaptı

"Durdurulmazlarsa daha da ileri gidecekler"

Taliban, kadın ve kız çocuklarına getirdiği eğitim yasağıyla da gündem olmuştu (AFP)

Taliban'ın recm cezasının tekrar uygulanacağını açıklaması, hak örgütlerinden tepki topladı. 

Taliban lideri Hibetullah Ahundzade, cumartesi günü yaptığı açıklamada, şeriat kanunlarına göre zina suçu işleyen kadınların kamuya açık alanlarda taşlanarak ve kırbaçlanarak cezalandırılacağını duyurmuştu.

Ahundzade, Afganistan'ın kamu yayıncısı Ulusal Radyo Televizyonu Afganistan'da paylaşılan açıklamasında şunları söylemişti: 

Zina yapan kadınları kırbaçlayacağız. Herkesin önünde taşlayarak öldüreceğiz. Zina yapan kadınları alenen taşladığımızda ya da kırbaçladığımızda, demokratik ilkelerinizle çeliştiği için bunu kadın haklarının ihlali olarak görebilirsiniz. Ama ben Allah'ı temsil ederken siz Şeytan'ı temsil ediyorsunuz.

14 milyona yakın kadın ve kız çocuğunun yaşadığı Afganistan'da Taliban liderinin açıklaması, hak örgütlerinden eleştiri topladı. 

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Seher Fetrat, Afgan kadınların neredeyse hiçbir hakkı kalmadığını belirterek, "Baskıcı politikalarını teker teker test ettiler ve bu noktaya geldiler çünkü onları suiistimalleri nedeniyle sorumlu tutacak kimse yok. Durdurulmazlarsa daha da ileri gidecekler" dedi. 

Birleşik Krallık (BK) merkezli Af Örgütü'nden Samira Hamidi de "Geçtiğimiz iki buçuk yıl içinde Taliban, Afgan kadınlarına hizmet sağlayan kurumları dağıttı" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivist, Ahundzade'nin açıklamasının, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1979'da kabul edilen Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi'ni açıkça ihlal ettiğini söyledi.

ABD'nin Ağustos 2021'de ülkeden çekilmesiyle Taliban önce başkent Kabil'i daha sonra da ülkenin tamamını ele geçirmişti.

BK merkezli hak örgütü Afghan Witness'ın 30 Kasım'da aktardığına göre, Taliban kontrolündeki Yüksek Mahkeme, 26 Ekim 2022-26 Ekim 2023'te 57'si kadın 417 kişi hakkında idam ve kırbaç cezası verdi. Cezalardan kaçının infaz edildiğine dair bilgi paylaşılmadı. 

Şubatta da Gazne ve Cüzcan vilayetlerinde cinayetten hüküm giyen toplam üç kişi halka açık şekilde kurşunlanarak idam edilmişti.


Independent Türkçe, Guardian, Afghan Witness

DAHA FAZLA HABER OKU