İsrail gazetesi Haaretz'den Türkiye ve yerel seçim analizi

"Ne zaman seçim olsa ülke demokrasiden bir adım daha uzaklaşıyor"

2017-2018'de Sabancı Üniversitesi'nde de ders veren Simon Waldman, Erdoğan'ın İstanbul'u kazanarak gücünü tekrar pekiştirmek istediğini yazdı (Reuters)

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'de pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili yayımlanan analizde "demokrasiden bir adım daha uzaklaşılabileceği" yorumuna yer verildi.

Birleşik Krallık'taki King's College'da görev yapan akademisyen Simon A. Waldman'ın kaleme aldığı analizde, "Türkiye'de ne zaman sandık başına gidilse, sonuç ülkenin hırçın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha iktidarı ele geçirmesi oluyor" yorumu yapıldı.

Analizde, bu seçimlerim muhalefet için büyük bir sınav olduğuna işaret edilerek şu yorumlara yer verildi: 

Asıl soru şu: Muhalefet elde ettiği azıcık gücü Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ndeki (AK Parti) dalkavuklarının 23 yıllık iktidarının ardından koruyabilecek mi? Erdoğan ve AK Parti, özellikle İstanbul'u kazanrısa bunu büyük bir zafer olarak görecek.

Waldman, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mitinglerinde 2019'daki heyecan ve coşkunun yaşanmadığını savunurken, AK Partili rakibi Murat Kurumu "sönük aday" diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019'daki yerel seçimlerde İstanbul'u CHP'nin kazanmasında Kürt seçmenlerin verdiği desteğin önemli rol oynadığı hatırlatılırken, bu seçimlerde "muhalefetin bölündüğü ve İmamoğlu'nun kaybedebileceği" değerlendirmesi yapıldı.

Analizde, Erdoğan'ın 8 Mart'ta yaptığı açıklamada "Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim" dediği, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de buna "Ayrılamazsın" diye karşılık verdiği hatırlatıldı. 

Waldman, 2007, 2010 ve 2017'de yapılan Anayasa değişikliklerine işaret ederek Erdoğan'ın görevde kalmak için kanunlarda düzenleme yapabileceğini savunarak şu değerlendirmeyle analizini noktaladı: 

Türkiye'de ne zaman bir seçim olsa, ülke demokrasiden bir adım daha uzaklaşıyor. Bu sefer de durum farklı değil.

Waldman, akademisyen Emre Çalışkan'la birlikte 2016'da Yeni Türkiye ve Hoşnutsuzlukları (The 'New Turkey' and Its Discontents) kitabını yayımlamıştı.


Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU