"Kripto Kralı" Bankman-Fried bugün 110 yıla kadar hapis cezası alabilir

Eski FTX Başkanı, en fazla 110 yıl ceza öngören 7 suçlamadan suçlu bulunmuştu

(Reuters)

İflas eden kripto para şirketi FTX'i kuran eski milyarder girişimci Sam Bankman-Fried, bir dizi dolandırıcılık ve komplo suçlamasıyla cezalandırılmak üzere bugün Manhattan federal mahkemesine çıkacak.

Sadece 4 ay önce jüri, 32 yaşındaki Bankman-Fried'in FTX yatırımcılarına, kredi verenlere ve müşterilere yalan söylediğini ve paralarını kendisini "Kripto Kralı" yapmak için kullandığına karar vermişti.

İkisi dolandırıcılık ve 5'i komplo olmak üzere toplam 7 suçtan mahkum edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün Bankman-Fried mahkemeye geri dönecek ve Bölge Yargıcı Lewis Kaplan, 110 yıla kadar hapis cezası verecek.

Federal savcılar Yargıç Kaplan'dan Bankman-Fried'e 40 ila 50 yıl arasında bir ceza vermesini talep etmişti. Öte yandan Bankman-Fried'in avukatları, ilk kez hüküm giydiği ve şiddet içermeyen bir suç işlediği göz önüne alındığında 6,5 yıldan fazlasının uygun olmadığını söyleyerek buna karşı çıktı.

Yargıç Kaplan, her iki tarafın görüşlerinin yanı sıra Bankman-Fried'in işlediği suçların mağdurlarından veya Bankman-Fried'i şahsen tanıyan kişilerden gelen ek mektupları veya ifadeleri de değerlendirecek. Bankman-Fried'in yeniden suç işleme olasılığı, mevcut sağlık ve zihinsel durumu ve yaşı gibi diğer faktörler de devreye girecek.

İki yıldan kısa süre önce Bankman-Fried, aralarında çok sayıda ünlü ismin de bulunduğu bir milyondan fazla kullanıcıya sahip kripto borsası ve koruma fonu FTX'in genç ama ilham verici lideri olarak kripto para dünyasının zirvesindeydi.

FTX zirvede olduğu dönemde 32 milyar dolar değerindeydi.

Ancak Kasım 2022'de CoinDesk'in endişe verici haberinde FTX'in varlıklarının büyük kısmının Bankman-Fried'in de yöneticisi olduğu Alameda Research adlı bir kantitatif (piyasa işlemlerini matematiksel ve istatistiksel modellerle belirlemeye yönelik bir strateji -çn.) ticaret şirketi tarafından tutulduğunun ortaya çıkmasının ardından her şey bir gecede yerle bir olmuştu.

Haber, FTX'ten fonlarını çekmek isteyen müşterilerin büyük bir hücumuna yol açarak başka bir soruna neden olmuştu: Şirkette 8 milyar dolarlık bir açık.

Bankman-Fried'in sık sık fedakarlık için kullandığını söylediği kişisel serveti hızla azalmış ve kendisi de kısa süre sonra tutuklanmıştı.
 

Sam Bankman-Fried

FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, 31 Ekim 2023'te ABD'nin New York kentindeki federal mahkemede iflas eden kripto para borsasının çöküşüyle ilgili dolandırıcılık davası sırasında savcı Danielle Sassoon (resimde yok) tarafından sorgulanıyor (Reuters)​​​​​​​


Geçen yılki duruşması boyunca federal savcılar jüriye, Bankman-Fried'in perde arkasında FTX'i ve servetini büyütmek için yatırımcıları, müşterileri ve kredi verenleri kasten dolandırmak gibi kötü niyetleri olduğunu ortaya koyan bir yığın kanıt sunmuştu.

Eski yöneticiler şirketin korkunç bir şekilde kötü yönetildiğini doğrulamış, Bankman-Fried'in yatırımcılara ve müşterilere yalan söylemek için planlar yaptığını ifade etmişti.

Öte yandan Bankman-Fried'in avukatları, eski kripto şirketi başkanının firmayı yönetirken kasıtsız olarak yanlış yönlendirilmiş gibi görünmesini sağlamayı hedeflemişti.

Jürinin kasımda verdiği kararın ardından Bankman-Fried karara itiraz etmişti. Temyiz süreci halen devam ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU