Elon Musk sıradaki Starship görevinin planını açıkladı

SpaceX'in dünyanın en büyük roketi için yaptığı planlar açısından bir sonraki fırlatma kritik olabilir

SpaceX, 25 Mart 2024 tarihinde Teksas eyaletindeki Boca Chica'da bulunan Starbase tesisinde Starship roketi üzerinde bir statik ateşleme testi gerçekleştirdi (SpaceX)

Elon Musk, dünyanın en büyük roketinin bir başka başarılı testinin ardından sıradaki Starship görevinin hedeflerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SpaceX'in patronu, mayıs başında gerçekleşmesi beklenen bir sonraki Starship fırlatmasının, aracı ilk kez güvenli bir şekilde yörüngeden Dünya'ya indirmeye odaklanacağını söyledi.

Çarşamba günü SpaceX, ABD'nin Teksas eyaletindeki Boca Chica'da bulunan Starbase tesisinde en yeni Starship roketinin ikinci statik ateşleme testini tamamladı.

Musk, çarşamba günü eski adı Twitter olan X'te "Starship'in 4. uçuşuna hazırlanıyoruz" diye yazdı.

Bu görevin amacı Starship'in tüm sistemler çalışır haldeyken maksimum yeniden giriş ısıtması testinden geçmesi.

Bu statik ateşleme testi, roket Dünya atmosferine yeniden girişinde parçalanmadan önce ilk kez yörünge hızına ulaştığı son Starship görevinden iki haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti.
 


SpaceX'in baş işletme görevlisi Gwynne Shotwell, geçen hafta yaptığı açıklamada bir sonraki fırlatma denemesinin "mayısın başlarında" gerçekleşebileceğini ancak rokette herhangi bir yük bulunmayacağını söylemişti.

Tamamen bir araya getirilmiş Starship roket sisteminin 4. büyük uçuş testi, bunun yerine son görev sırasında ortaya çıkan sorunları çözmeyi amaçlayacak.

120 metre uzunluğa sahip olan ve 7,5 milyon kilogram itiş gücü üretebilen Starship, bugüne kadar yapılmış en büyük ve en güçlü roket sistemi.
 

SpaceX'in yörüngeye uzay aracı fırlatma geçmişi


SpaceX'in yeni nesil roketinin ilk ticari görevi muhtemelen Starlink uydularını yörüngeye taşımak olacak. Shotwell bunun yıl sonundan önce gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

SpaceX'in ayrıca NASA'nın Artemis programı için Starship roketleri sağlamak üzere ABD'nin uzay ajansıyla milyarlarca dolarlık bir sözleşmesi bulunuyor. Bu program, önümüzdeki birkaç yıl içinde insanları Ay'a geri götürmeyi amaçlıyor. 

Bunun ötesinde Musk, Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi kurmak üzere Güneş Sistemi boyunca mürettebat ve kargo taşımak için bir Starship filosu kullanmayı umuyor.

Hem güvenilir hem de yeniden kullanılabilir bir roket inşa etmek bu hedeflere ulaşmada kritik önem taşıyor. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU