Baltimore’daki köprünün çökmesine sebep olan geminin geçmişi sorunlarla dolu

Grace Ocean Limited’e ait olan gemi, Synergy Marine Group tarafından işletiliyor

Konteyner gemisi Dali Baltimore’daki Francis Scott Key Köprüsü’nün ayağına çarptı / Fotoğraf: Reuters

ABD’nin Maryland eyaletindeki liman kenti Baltimore’da, Patapsco Nehri üzerindeki Francis Scott Key Köprüsü, Singapur bayraklı konteyner gemisi Dali’nin çarpması nedeniyle yıkıldı.

Ancak bu geminin karıştığı ilk kaza değil. Dali’nin yine benzer bir çarpışma ve bazı mekanik arızalar gibi çalkantılı sorunlar ve kazalarla dolu bir geçmişi var.

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg’ten aktardığı habere göre 2015 yılında inşa edilen Dali gemisi, 2016 yılında Belçika’nın Anvers limanında iskeleye çarptı ve büyük hasar meydana geldi.  Bu kazada kimse yaralanmadı.

Gemi tekrar hizmete alınıp, Singapur merkezli Grace Ocean Limited’e satılmasından önce tam bir onarım ve incelemeden geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anvers iskelesi de ciddi hasar gördü ve kapatılması gerekti.

Haziran ayında gemiyle ilgili bazı mekanik endişeler dile getirildi.

Şili’nin San Antonio Limanı’nda yapılan rutin bir güvenlik denetimi, geminin tahrik sistemleri, termometreleri ve diğer makinelerdeki sorunları ortaya çıkardı.

Denetim raporunda detaylı olarak açıklanmayan bu sorunların gemiyi hizmet dışı bırakacak kadar ciddi olmadığı belirtildi.

ABD Sahil Güvenliği tarafından geçen yılın sonlarında gemide gerçekleştirilen standart incelemede, gemide herhangi bir kusur bulunmadı.

Singapur hükümeti yaptığı açıklamada, geminin Baltimore kazası sırasında yapısal bütünlüğünü ve ekipmanının işlevselliğini kapsayan geçerli sınıflandırma ve yasal sertifikalara sahip olduğunu ifade etti.

Gemi ayrıca, geçen yıl haziran ve eylül aylarında yabancı limanlarda iki ayrı denetimden geçti, ancak yakıt basıncı izleme göstergesindeki bir arıza, gemi bu limanlardan birinden ayrılmadan önce giderildi.

Gemi, Baltimore’daki köprüye çarpmadan kısa bir süre önce itme kabiliyetini kaybettiğini bildirdi ve hızını yavaşlatmak için demirini indirerek, ulaşım yetkililerine çarpışmadan önce köprüdeki trafiği durdurmaları için zaman verdi.

Yetkililer, bunun muhtemelen daha fazla ölümü önlediğini söyledi.

Bu kaza, ABD’nin doğu kıyısındaki en yoğun limanlardan birinde, nakliye trafiğinin yanı sıra kara taşımacılığını da aksattı.

Francis Scott Key Köprüsü, Baltimore şehir merkezinden kaçınmak isteyenler için New York ile Washington’u birbirine bağlayan ana yol.

Baltimore Limanı’nı geçmenin üç yolundan biri olan köprünün üzerinden günde 31 bin araç geçiyor.

Grace Ocean Limited’e ait olan gemi, Synergy Marine Group tarafından işletiliyor.

Son kaza sırasında gemi, yaklaşık 4 bin 900 konteyner taşıyordu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU