Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

BM: İsrail bu hafta Gazze’nin kuzeyine gönderilen tüm gıda konvoylarını engelledi

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini X sosyal medya hesabından, Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Gazze’nin kuzeyindeki kıtlığa ilişkin uyarısına dair açıklamayı alıntılayarak paylaşımda bulundu.

"Bu hafta tüm gıda konvoylarımızın kuzey Gazze'ye erişimi (İsrail tarafından) engellendi." ifadelerini kullanan Lazzarini, engelsiz erişimle insan yapımı bu açlığın hala önüne geçilebileceği uyarısı yaptı.


Mersin'deki kokain soruşturmasında 1 şüpheli daha gözaltına alındı

Mersin Limanı'nda geçen yıl 54 kilogram kokain ele geçirilmesiyle ilgili 1 zanlı daha gözaltına alındı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığının, 15 Kasım 2023'te limanda 54 kilogram kokain bulunmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturmada yeni bilgilere ulaşıldı.

Tutuklanan 5 zanlıdan E.A. ile irtibatının bulunduğu belirlenen emekli akademisyen A.N.E. hakkında gözaltı kararı verildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, HDP'nin kapatılması istemiyle 2021'de hazırladığı iddianamede, siyasi yasak talep edilen kişiler arasında yer alan A.N.E'nin İstanbul'da olduğu tespit edildi.

Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince gözaltına alınan şüpheli, adli işlemler için kente getirildi.

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince 15 Kasım 2023'te Mersin Limanı'nda düzenlenen operasyonda 54 kilogram kokain ele geçirilmiş, yakalanan 10 şüpheliden E.A, B.A.K, T.S, M.A. ve M.D. tutuklanmış, 5'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.


Kadıköy'de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

TKP Kadıköy Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu, binlerce kişi ile birlikte Kadıköy'de bir yürüyüş düzenledi.

Yoğurtçu parkında başlayan yürüyüş Moda sahilinin ardından Bahariye caddesinde TKP Kadıköy Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun konuşmasıyla son buldu.

 

Yürüyüşe katılanlar "Kadıköy’ün umudu Fatih Maçoğlu" sloganı attı.


Ermenistan’da karakola el bombalı saldırı

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yer alan Nor-Nork bölgesindeki bir polis karakoluna 3 kişi tarafından el bombalı saldırı düzenlendi. 

Saldırganlardan 2’si ellerindeki el bombalarının patlaması sonucu yaralanırken, polis karakolunun dışında bulunan ve elinde el bombası bulunan son saldırgan ise güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi.

Sputnik Ermenistan'a göre saldırının günün erken saatlerinde yaklaşık 50 üyesi gözaltına alınan Muharip Kardeşler Örgütü tarafından yapıldığı iddia edilirken, örgüt daha sonra saldırıyı düzenlediğini reddetti.


Filistin: Gazze'yi yok etmeye çalışan Netanyahu, krizi çözecek siyasi girişimlere de uzak duruyor

Filistin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'yi yok etmeye ve halkı olmayan bir yer haline getirmeye çalıştığını ve krizi sonlandıracak hiçbir siyasi girişime yanaşmadığını belirtti.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sivillerin hedef alınması ve kanlarının dökülmesinin, Netanyahu'nun gizli ve kötü niyetlerini ortaya koyduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Netanyahu, daha fazla katliam işlemek, soykırımı derinleştirmek, Gazze'yi tamamıyla yıkmak ve halkı buradan göçe zorlamak için zaman kazanmaya çalışıyor. Netanyahu ve savaş kabinesi üyeleri, sivillerin korunması ve temel insani ihtiyaçlarının güvence altına alınmasına yönelik tüm uluslararası talep ve çağrılara 'acil insani ateşkesi reddetme' plağını başa sararak cevap veriyor." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in tutumunun, soykırımı sürdürme isteğinin teyidi olduğu dile getirilen açıklamada, "Netanyahu, Gazze'deki kriz için askeri çözümleri tercih ediyor, savaşı siyasi yollarla durdurmaya yönelik herhangi bir formül veya siyasi girişimi düşünme ve araştırma zahmetine girmiyor." değerlendirmesinde bulunuldu.


Hamas: İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırıları halkımıza karşı imha savaşı yürüttüğünün kanıtıdır

Hamas, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde hastaneleri hedef almasının "imha savaşının kanıtı" olduğunu belirtti.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Emel Hastanesi ve Nasır Hastanesine yönelik baskınlarına tepki gösterildi.

"İsrail, Emel Hastanesi ve Nasır Hastanesine düzenlediği baskınlarla Gazze'deki sağlık sistemi ve hastanelere yönelik faşist saldırılar düzenliyor." ifadelerine yer verilen açıklamada, İsrail'in Şifa Hastanesinde işlediği suçları devam ettirdiği vurgulandı.

Açıklamada, "Bu durum, İsrail'in başta hastaneler olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki tüm yaşam olanaklarını yok ederek onları topraklarından sürmeye çalıştığını ve halkımıza karşı imha savaşı yürüttüğünü kanıtlıyor." denildi.


İsrail ile çatışan Hizbullah, 1 mensubunun daha öldürüldüğünü duyurdu

Hizbullah Hareketi, Lübnan’ın güneyinde İsrail ile çatışmalarda 1 mensubunun daha öldürüldüğünü açıkladı.

Hizbullah, İsrail ile çatışmalarda ölen mensubu hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, Lübnan’ın güneyinden olan Hüseyin Ali Arslan’ın hayatını kaybettiği ifade edildi. İsrail ordusu ile 8 Ekim 2023’ten bu yana yaşanan çatışmalarda ölen Hizbullah mensubu sayısı 243’e yükseldi.


Kosovalı liderler, NATO'nun Yugoslavya'ya hava harekatının 25. yıl dönümünü kutladı

Kosovalı liderler, 25. yıl dönümünde NATO'nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin stratejik öneme sahip hedeflerine yönelik başlattığı "Müttefik Güç Harekatı"nı kutladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, başkent Priştine’nin merkezindeki NATO anıtına çelenk bıraktı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Osmani, NATO üyesi ülkelere "o dönemde Kosova halkının acılarına göz yummadıkları için" teşekkür etti.

Osmani, Kosova’nın çok yakında NATO'ya üye olarak “dostlarının” yanında yer alacağına ve diğer ülkelere yardım ederek borcunu ödeyeceğine inandığını belirtti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tarihin en başarılı insani müdahalelerinden biri" olarak nitelendirdiği NATO'nun hava harekatının, "tarif edilemez bir soykırım dehşetini" durdurduğunu vurguladı.

Kurti paylaşımında, "İnsanlığı korumak için siyaseti kullanan dünya liderlerine ve ilgili ülkelere her zaman minnettarız." ifadesini kullandı.Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ile İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların girişinin kolaylaştırılması konusunu ele aldı.


Mısır Dışişleri Bakanı ile BM Genel Sekreteri'nden, "Gazze'de acil ateşkes" çağrısı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de acil ateşkes çağrısı yaptı.

Şukri ile Guterres'in başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısı Mısır'ın El-İhbariyye Kanalından verildi.

Şukri burada, "Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz. Gazze'ye daha fazla insani yardım girmesi gerekiyor." dedi.

Gazze'deki durumun trajik bir hal aldığını ve bunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Şukri, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine ve toplu cezalandırılmasına karşı olduklarını dile getirdi.

Şukri ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, 21 Mart'ta Mısır'a gerçekleştirdiği ziyarette, kendisiyle ateşkes ve yardım girişiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını hatırlattı.

Guterres ise basın toplantısında, Mısır'ın barış için küresel kutuplardan biri olduğuna vurgu yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Şukri ile Gazze'deki zorlu koşullar ve işgal altındaki Batı Şeria'daki değişken durum da dahil olmak üzere birçok önemli konuyu görüştüğünü ifade eden Guterres, "Dünya, silahların susmasının ve Gazze'de acil insani ateşkesin sağlanmasının zamanının geldiğinin farkındadır." dedi.

Filistin halkının toptan cezalandırılmasının hiçbir gerekçesinin olmadığını kaydeden Guterres, Refah Sınır Kapısı'nın, Gazze'ye yardım girişlerinin temel can damarı olduğunu ancak halihazırda bu damarın, yardım tırlarına getirilen kısıtlamalar nedeniyle tıkanmış olduğunu söyledi.

Guterres dün de Refah Sınır Kapısı'ndan Gazzelilere "yalnız değilsiniz" diye seslenmiş ve acil ateşkes çağrısı yapmıştı.


İstanbul Valiliği yarın için fırtına uyarısı yaptı

İstanbul Valiliği, yarın kentte beklenen fırtına nedeniyle vatandaşlara tedbirli olunması uyarısında bulundu. Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul'da yarın sabah saatlerinden itibaren güney ve güneybatı, zamanla kuzeybatı yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına beklendiği belirtildi. Açıklamada, fırtına nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulunuldu.


Çanakkale'de fırtına nedeniyle yarın bazı feribot seferleri yapılamayacak

Ege Denizi'nin kuzeyinde beklenen fırtına nedeniyle Çanakkale'de yarın yapılması planlanan bazı feribot seferleri iptal edildi. Çanakkale Boğazı ile adalar hattında ulaşımı sağlayan GESTAŞ AŞ'den yapılan açıklamada, yarın Bozcaada'dan Geyikli'ye 07.00 ve 18.00'de, Geyikli'den ise Bozcaada'ya 08.00 ve 19.00'da yapılacak seferlerin planlanan şekilde gerçekleştirileceği belirtildi. Açıklamada, diğer tüm seferlerin olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildiği kaydedildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek arasında tartışma iddiası yalanlandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında, elektrik ve doğal gazdaki devlet katkısı ile emekli ikramiyeleri konusunda tartışma yaşandığına yönelik iddiaları yalanladı. Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek arasında, elektrik ve doğal gazda yapılan devlet katkısı ile emeklilerin ikramiyeleri konusunda tartışma yaşandı" iddiasının doğru olmadığı, Erdoğan ile Şimşek arasında kabine toplantısı öncesi veya sonrasında böyle bir diyaloğun yaşanmadığı belirtildi. Elektrik faturalarında birinci kademede yüzde 50, doğal gazda ise yüzde 75'lik devlet desteğinin devam ettiği hatırlatılan açıklamada, ayrıca emeklilere verilen bayram ikramiyelerine 2024 yılında yüzde 50 zam yapıldığı bildirildi. Açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığı, bahse konu asılsız iddiaları ortaya atanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaktır. Kamuoyunu seçim öncesinde manipüle etmek amacıyla ortaya atılan mesnetsiz iddialara itibar etmeyiniz." ifadelerine yer verildi.


"Mercek-14" operasyonlarında 852 silah ele geçirildi, 966 kişiye işlem yapıldı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 63 ilde düzenlenen "Mercek-14" operasyonlarında 852 silahın ele geçirildiğini ve 966 şüpheli hakkında işlem yapıldığını bildirdi. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, il jandarma komutanlıkları ve emniyet müdürlükleri tarafından 63 ilde ruhsatsız silah taşıyan kişi ve silah kaçakçılarına yönelik 4 gündür devam eden "Mercek-14" operasyonlarında, 644'ü ruhsatsız tabanca, 56'sı kurusıkıdan çevrilmiş tabanca, 12'si uzun namlulu tüfek ve 140'ı ruhsatsız av tüfeği olmak üzere 852 silah ele geçirildiğini bildirdi. Operasyonlarda 966 şüpheli hakkında işlem yapıldığını belirten Yerlikaya, İstanbul'da 162 tabanca ve 1 uzun namlulu tüfek ele geçirildiğini, 151 şüphelinin gözaltına alındığını; Adana'da 54 tabanca ve 1 uzun namlulu tüfek ele geçirildiğini, 57 şüphelinin gözaltına alındığını; İzmir'de 37 tabanca ve 6 av tüfeği ele geçirildiğini, 50 şüphelinin gözaltına alındığını; Antalya'da 33 tabanca ve 2 uzun namlulu tüfek ele geçirildiğini, 22 şüphelinin gözaltına alındığını; Ordu'da da 33 tabanca ve 41 av tüfeği ele geçirildiğini, 91 şüphelinin gözaltına alındığını aktardı.


Van, Hakkari, Muş ve Bitlis'te 317 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Van'da etkili olan olumsuz hava koşulları, yüksek kesimlerde ulaşımda aksamalara yol açtı. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, kar ve tipi nedeniyle 145 mahalle ve mezranın yolu kapandı. Karla mücadele ekipleri, kapalı yolları açmak için çaba gösteriyor. Hakkari İl Özel İdaresinden alınan bilgiye göre, kar nedeniyle kent genelinde 6 köy ve 15 mezraya ulaşım sağlanamıyor. Muş İl Özel İdaresi Genel Sekteri Şeyhmus Yentür ise kent genelinde olumsuz hava koşulları sonucu 64 köy yolunun kapandığını belirtti. Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan da kar ve tipiden dolayı 87 köy yolunun kapandığını ifade etti. Karla mücadele ekiplerinin vatandaşların mağduriyet yaşamaması için kapalı yollarda karla mücadele çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.


Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan'da sona erecek

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için hayati görülen kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona erecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor. Türkiye'de en çok kullanılan 205/55 R16 ölçüsündeki yaz lastiklerinin fiyatları 1500 liradan başlıyor. Otomobillerde 4 lastik değiştirme fiyatı, ebatlarına göre değişiklik gösteriyor. Fiyatlar, binek araçlar için 500 lirayı, SUV ve hafif ticari araçlar için 1000 lirayı buluyor. Mevsimsel değişikler nedeniyle çıkarılan araba lastiklerinin doğru koşullarda saklanması önem taşıyor. Türkiye'nin pek çok yerinde rahatlıkla bulunabilen ve lastiklerin 6 ay boyunca saklanabileceği lastik otellerinin fiyatları da 500 ila 1000 lira arasında değişiyor.


Gazze'de can kaybı 32 bin 226'ya çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 170 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 84 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 106 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 226'ya, yaralı sayısının da 74 bin 518'e ulaştığı bildirildi. Açıklamada, hala enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını vurgulandı.



Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama geldi: Tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Sanatçı Kadir İnanır, sabah saatlerinde rahatsızlanarak kaldırıldığı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat sonrası yoğun bakıma alındı. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, sanatçının durumuna ilişkin basın mensuplarına hastane önünde yaptığı açıklamada, "Sabah saatlerinde sanatçımız Kadir İnanır hastanemize ambulansla geldi. İlk geldiği andan itibaren acil ekibimizi toparladık. İlk değerlendirmede geldiğinde sağ tarafında felç vardı. Şuuru kapalıydı." dedi.

Değerlendirmeler sonucunda tetkikler yapıldığını belirten Sağlam, şu bilgileri verdi:

Beyin tomografisi çekildiğinde, beyni besleyen ana damarda bir tıkanıklık tespit edildi ve acil girişimsel radyoloji ekibimiz, nöroloji ekibimiz ve beyin cerrahisinden arkadaşlarla birlikte, anestezi doktorlarımızın entübasyon sonrası ilk 2 saat içerisinde çok başarılı bir işlem gerçekleştirdi. Ana damardaki pıhtı alındı. Beynin beslenmesi sağlandı. İşlemden sonra çekilen MR görüntülemesinde işlemin başarılı olduğu teyit edildi ve beyin beslenmesi şu anda iyi. Ancak yoğun bakıma alındı. Entübe olarak yoğun bakımımızda izleniyor. İlk 24, 48 saat içerisinde uyandırma yapılmayacak. Gelişebilecek komplikasyonlar ya da yeni bir kanama olmadığı müddetçe inşallah olmayacak, çünkü işlem başarılı.

İnanır'ın arkadaşlarından Said Yavuz ise, İnanır'ın ilk olarak beynine pıhtı attığını ve erken müdahaleyle damarının açıldığını söyledi.

Prosedür gereği şu an yoğun bakımda İnanır'ın uyutulduğunu aktaran Yavuz, "Yeni bir şey oluşup, oluşmayacağına bakacaklar. Şu anda durumu iyi. Sevenlerine de müjdeyi verebiliriz, şu anda hayati tehlikesi yok." diye konuştu.


Kalkan-16 operasyonlarında 19 göçmen kaçakçısı yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Muğla ve Bursa merkezli 6 ilde göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik Kalkan-16 operasyonlarında, 19 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 173 düzensiz göçmenin yakalandığını bildirdi. Yerlikaya, Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu, Muğla merkezli İstanbul, İzmir, Mersin ve Gaziantep'te düzenlenen operasyonlarda 15 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını, 7'sinin tutuklandığını, 2'si hakkında adli kontrol kararı verildiğini, diğerlerinin ise işlemlerinin devam ettiğini bildirdi. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik 6 farklı adrese düzenlenen operasyonlarda 4 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığı ve haklarında adli işlemler başlatıldığını belirten Yerlikaya, şunları kaydetti:

Operasyonlar sonucu çok miktarda Türk lirası ve çok sayıda dijital materyale el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi ve Göç İdaresi Başkanlığımızın personelini tebrik ediyorum. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU