"Bitcoin Sahili" sakinleri, kripto paranın yükselişinden memnun

"Yine de piyasadaki dalgalanmalara karşı uyanık olmalısınız"

"Bitcoin Sahili" diye bilinen El Zonte, El Salvador'daki ilk kripto para yatırımlarında öncü rol oynamıştı (AFP)

El Salvador'da "Bitcoin Sahili" diye adlandırılan El Zonte kasabasında yaşayanlar, kripto paradaki yükselişten memnun olduklarını ifade etti.

Başkent San Salvador'un yaklaşık 60 kilometre güneybatısında yer alan sahil kasabasındaki esnaflardan Maria Aguirre, 4 yıl önce 2 bin 200 dolarlık Bitcoin yatırımının değerinin 19 bin dolara çıktığını belirtti.

53 yaşındaki büfeci, Bitcoin yatırımlarının kendisine "ekonomik istikrar kazandırdığını ve kripto paradaki yükselişten çok memnun olduğunu" söyledi. 

Küçük bir dükkanda yiyecek ve içeceğin yanı sıra çiçek satan Blanca Castillo da Bitcoin yatırımından memnun olduğunu fakat kripto para piyasasındaki sert dalgalanmaların risk yarattığını ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

25 yaşındaki Castillo, "Kripto paranın değerinin düşeceğini gördüğünüzde, zarara uğrayacağınızı anlarsınız. Piyasadaki hareketlere karşı uyanık olmalısınız" dedi.

70 yaşındaki restoran sahibi Rosalina Franco ise mekana birçok yabancı turistin geldiğini ve ödemelerini genellikle Bitcoin'le yapmayı tercih ettiklerini söyledi. 

El Salvador, 2021'de attığı adımla kripto parayı ulusal para birimi olarak yasallaştıran ilk ülke olmuştu.  

El Zonte, kripto parayla ilk işlem yapılan kasabalardan biriydi. Turistik sahil bölgesinde müşterilere halen yaygın olarak Bitcoin'le ödeme seçeneği sunuluyor.

Ancak IMF ve Dünya Bankası'nın uyarılarına karşı bu adımı atan Devlet Başkanı Nayib Bukele, ülkesinde tepki de toplamıştı. Kripto para kararının ardından onbinlerce kişi hükümet karşıtı protestolar düzenlemişti. 

El Salvador'daki Orta Amerika Üniversitesi'nin ocakta yayımladığı araştırmada, nüfusun yüzde 88'inin geçen yıl Bitcoin'le işlem yapmadığı bildirilmişti.

Bitcoin, geçen hafta 73 bin 658 dolara çıkarak yeni bir rekor kırmıştı. Son verilere göreyse Bitcoin'in değeri 63 bin 700 dolar civarında.

Bukele, 15 Mart'taki açıklamasında ülkenin Bitcoin'de tuttuğu rezervlerin 400 milyon dolarlık bölümünü çevrimdışı bir soğuk cüzdana aktardıklarını duyurmuştu

42 yaşındaki lider "Bu soğuk cüzdan, topraklarımızda yer alan fiziksel bir kasada tutuluyor. Bu kasaya ilk Bitcoin kumbaramız diyebilirsiniz" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, AFP, Coin Base

DAHA FAZLA HABER OKU