Mervan el-Bergusi'nin eşi: Mervan vahşice saldırıya uğradı, hayatı tehlikede

Filistinli Tutuklular ve Eski Mahkumlarla İlişkiler Dairesi Başkanı, İsrail'i Mervan el-Bergusi’yi öldürmeye teşebbüs etmekle suçladı

Mervan el-Bergusi 22 yıldır İsrail tarafından gözaltında tutuluyor ve 67 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. (Reuters)

Halil Musa

Mervan el-Bergusi'nin eşi, ‘üç aydır durmayan acımasız baskılar’ nedeniyle kocasının hayatından endişe duyduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Cezaevi İdaresi, Batı Şeria'da üçüncü bir intifadayı kışkırtma bahanesiyle El Fetih hareketi lideri Mervan el-Bergusi'yi üç aydır bir hapishaneden diğerine naklediyor ve onu tek kişilik hücrelere hapsediyor. Eşinin ifadesine göre, İsrail güçleri tarafından ‘acımasızca dövüldükten’ sonra bir gözünden yaralanan Mervan'ın hayatı tehlikede.

İsrail Cezaevi İdaresi, el-Bergusi'yi, Ofer Cezaevi’nden nakliyle başlayıp Ramle, Rimonim ve Ayalon cezaevlerinden geçerek en son Megiddo Cezaevi olmak üzere son üç ay içinde beş kez nakletti.

Eşi Fedva el-Bergusi, kocasının dayağa maruz kaldığını, bunlardan en şiddetlisinin 12 Mart'ta baskı birimlerinin Megiddo Cezaevi'ndeki tek kişilik hücresinde kendisine saldırarak acımasızca dövdükleri ve bir gözünün kanamasına neden oldukları gün yaşandığını söyledi.

Bu saldırı, kendisinin ve hareketin diğer bazı liderlerinin İsrail hapishanelerinde benzer şekilde dövülmesinden altı gün sonra gerçekleşti.

Fedva el-Bergusi, ‘üç aydır durmayan acımasız baskılar’ nedeniyle eşinin hayatından endişe duyduğunu ifade etti. Megiddo Cezaevi'ni ziyaret eden avukatların kendisine ‘Mervan el-Bergusi'nin cezaevlerindeki özel birimler tarafından acımasız ve barbarca bir saldırıya maruz kaldığını’ doğruladığını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia'dan aktardığı habere göre Fedva el-Bergusi, eşinin ‘üç ay önce Ofer Cezaevi’nden başka bir İsrail hapishanesine nakli sırasında omzunun çıktığını’ söyledi.

Filistinli liderin eşi, kocasına yönelik saldırının ‘İsrail işgal makamlarının binlerce Filistinli mahkûm üzerinde yürüttüğü acımasız baskı kampanyasına ışık tuttuğunu’ ifade etti.

İkinci İntifada sırasında İsraillilere yönelik saldırılardan suçlu bulunarak 22 yıldır hapiste tutulan Mervan el-Bergusi, İsrail tarafından 67 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Filistinli Tutuklular ve Eski Mahkumlarla İlişkiler Dairesi Başkanı Kaddura Faris'e göre Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlangıcından bu yana İsrail hapishanelerinde dokuzu ağır dayak sonucu olmak üzere 13 Filistinli mahkûm öldürüldü.

İsrail'i ‘el-Bergusi'yi öldürmeye çalışmakla’ suçlayan Faris, “65 yaşındaki el-Bergusi'nin acımasız baskı birimleri tarafından defalarca dövülmesinin, son aylarda birçok mahkûmun başına geldiği gibi ölümüne yol açabileceğini” söyledi.

Faris, el-Bergusi'nin hayatından gerçekten endişe duyduğunu ifade ederek,“cezaevlerinde başkalarını öldürdükleri gibi onu da öldürebilirler” dedi.

Faris’e göre el-Bergusi'ye yönelik acımasız baskılar ‘İsrail makamlarının el-Bergusi tarafından yayınlandığını söylediği ve Filistinli güvenlik personelini Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcileri ve askerleri vurmaya çağıran sahte bir açıklamanın’ ardından başladı.

El-Bergusi'nin ofisinin İsrailli taraflarca desteklenen açıklamayı yalanlamakta gecikmediğini belirten Faris, İsrail'in bunu, “el-Bergusi'yi bir hapishaneden diğerine nakletme ve dövmeye başlamak için bahane olarak kullandığını” söyledi.

Faris, İsrail'in el-Bergusi'ye misilleme amacıyla kasıtlı olarak saldırdığını ve kötü muamelede bulunduğunu, çünkü onun Filistinliler için temsil ettiği mücadelenin sembolizminin ve herhangi bir esir takası anlaşmasında serbest bırakılması olasılığının farkında olduğunu açıkladı.

En kötü işkence biçimleri

Filistinli Tutuklular ve Eski Mahkumlarla İlişkiler Dairesi Başkanı, Filistin Yönetimi liderliğinin el-Bergusi'ye yönelik baskının durdurulmasını sağlamak için son günlerde ABD, Mısır ve Katarlı yetkililerle temasa geçtiğini açıkladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, İsrail'i Filistinli mahkûmları ‘en ağır işkence, istismar, baskı ve tecride’ maruz bırakmakla suçladı.

Eş-Şeyh, el-Bergusi'nin ‘tecrit, işkence, baskı ve aşağılama girişimleri ile hayatını tehlikeye atan dayaklara maruz kaldığını’ kaydetti.

El Fetih Merkez Komitesi, ‘Merkez Komite üyesi Mervan el-Bergusi'ye ve işgal hapishanelerindeki diğer kahraman mahkumlara yönelik sürekli saldırıları’ kınadı.

Hareket tarafından yapılan açıklamada, Mervan el-Bergusi'ye yapılan saldırının tüm Merkez Komite'ye yapılmış bir saldırı olduğu belirtildi.

Hareket, söz konusu saldırıların ‘işgalin ve onun araçlarının mahkûm hareketine karşı yürüttüğü çılgınca kampanya bağlamında, yiğit tutuklulara yönelik kısıtlamaları sıkılaştırarak ve en iğrenç istismar, aşağılama, mahrumiyet ve aç bırakma türlerini uygulayarak’ devam ettiği belirtti.

Birkaç hafta önce İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail Cezaevleri’ndeki sabotajcılara karşı kendisinin net politikasını uyguladığı için mutlu olduğunu dile getirdi.

Ben-Gvir'e göre el-Bergusi ‘planlanmış bir isyanla ilgili bilgi üzerine’ hücreye nakledildi. Ben-Gvir ayrıca, ‘sabotajcıların cezaevlerini kontrol ettiği günlerin sona erdiğini’ belirtti.

Ben-Gvir, Kobi Yakubi'yi Filistinli mahkumların tutukluluğunu denetleyen İsrail Cezaevi Servisi'nin başına atadı.

Filistin'de yapılan kamuoyu yoklamaları, yaklaşan başkanlık seçimlerinde Mervan el-Bergusi'nin oyların yüzde 51'ini, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin ise yüzde 45'ini alacağını gösteriyor.

Mevcut savaşın başlangıcından bu yana İsrail işgal güçleri, Batı Şeria'da 7 binden fazla Filistinliyi tutukladı ve yüzlercesini serbest bıraktı.

Sadece Batı Şeria'daki tutuklu sayısı 9 binin üzerine çıkarken, Gazze Şeridi'nden yüzlerce kişinin akıbeti ve tutukluluk koşulları bilinmiyor.

Beş aydan fazla bir süredir İsrail, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) temsilcilerinin gözaltı koşullarını denetlemesini engellemenin yanı sıra, mahkumların ailelerinin her zamanki gibi onları ziyaret etmesini de engelledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU