Bukele, El Salvador'un soğuk cüzdana aktardığı Bitcoin miktarını açıkladı

"Miktar çok değil ama dürüst bir iş"

Bukele şubatta yapılan seçimlerde oyların yüzde 83'ünü almayı başarmıştı (AFP)

El Salvador lideri Nayib Bukele, ülkesinin Bitcoin'de tuttuğu rezervlerin 400 milyon dolarlık bölümünün çevrimdışı bir soğuk cüzdana aktarıldığını açıkladı.

Bukele bugün yaptığı açıklamada, "Bitcoinlerimizin büyük bir bölümünü soğuk cüzdana aktarmaya karar verdik. Bu soğuk cüzdan, topraklarımızda yer alan fiziksel bir kasada tutuluyor. Bu kasaya ilk Bitcoin kumbaramız diyebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bukele'nin paylaştığı cüzdanın ekran görüntüsüne göre, transfer edilen miktar 406,6 milyon dolar değerindeki 5689,7 Bitcoin. 

El Salvador lideri, bu meblağın soğuk cüzdana aktarılmasıyla ilgili, "Miktar çok değil ama dürüst bir iş" diye konuştu.

Soğuk cüzdanlar, kripto para yatırımlarını çevrimdışı olarak saklama ve siber saldırılardan koruma işlevi görüyor.

El Salvador, Eylül 2021'de Bitcoin'e yatırım yapan ilk ülke olmuştu. Geçen yıllarda Bitcoin fiyatında yaşanan erozyon, Orta Amerika ülkesinin yatırımlarına ilişkin şüpheleri artırmıştı.

Ancak Bitcoin fiyatlarının son bir ayda tarihin en yüksek seviyesine ulaşmasıyla El Salvador'un kazançları da artmış oldu. 

ABD'de ana akım yatırımcıların kripto paralara erişimini kolaylaştıran düzenlemelerin ardından, Bitcoin'in değeri bu hafta 73 bin dolar seviyesini aştı. 15 Mart 2024 öğlen saatlerindeyse bir Bitcoin, 66 bin 898 dolardan işlem görüyor.

El Salvador'daki Orta Amerika Üniversitesi'nin (UCA) ocakta yaptığı bir araştırmaya göre, nüfusun yüzde 88'i finansal işlemlerinde Bitcoin kullanmıyor.

2019'dan bu yana ülkeyi yöneten Nayib Bukele, Bitcoin politikasıyla yurtdışındaki vatandaşlardan gelen dövizi düşük maliyetle ülkeye çekmeyi ve yüzde 70'i finansal sistemin dışında olan El Salvadorluları bankalara yönlendirmeyi hedefliyor.

 

Independent Türkçe, AFP, Coin Edition

DAHA FAZLA HABER OKU