Bilim insanları, ruh ve beden sağlığını korumanın püf noktasını paylaştı

Olumlu kazanımlar elde edebilirsiniz

Bilim insanları, günlük hareketleri çeşitlendirmenin psikolojik açıdan olumlu etkiler yaratacağına dikkat çekti (Unsplash)

Bilim insanları, yaşam tarzında basit değişikliklerle zihin ve beden sağlığını korumanın mümkün olduğunu belirtti. 

Araştırmacılar, sadece farklı yerleri ziyaret etmenin bile depresyon ya da anksiyeteden muzdarip kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesini sağladığını ortaya koydu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, farklı yerleri gezmenin duygusal ve psikolojik iyi oluş halini artırdığı belirtildi. 

Anksiyete, depresyon, duygu durumu bozukluğu, kişilik bozukluğu ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi farklı rahatsızlıklardan muzdarip kişilerin, semptomları düzelmese bile bu açıdan olumlu kazanımlar elde ettiği bildirildi.

Basel Üniversitesi'nden klinik psikolog Andrew Gloster, araştırmaya dair şunları söyledi: 

Sonuçlarımız, açık havada yapılan aktivitelerin, ruhsal bozuklukların semptomlarını azaltmakta yeterli olmasa da en azından kişinin zihinsel iyi oluş halinin güçlenmesini mümkün kıldığını gösteriyor.

Fiziksel aktivitenin psikolojik açıdan güçlendirici olduğuna dair birçok çalışma var fakat bunlar genellikle yoğun egzersiz ve antrenmanlara odaklanıyor.

Almanya'da 2021'de yapılan bir çalışmada otobüs veya tramvay durağına yürümek ya da merdiven inip çıkmak gibi aktivitelerin bile insanların daha zinde hissetmesini sağladığı belirlenmişti.

67 kişinin katıldığı küçük çaplı araştırmada, günlük aktiviteler sonrasında daha dinç hissedenlerin, beynin duyguları düzenleyen singulat korteks bölümünde daha fazla gri madde hacmine sahip olduğu ortaya konmuştu.


Independent Türkçe, Science Alert, Eurekalert

DAHA FAZLA HABER OKU