Neden Tayland nüfusunun 60 yıl içinde yarıya düşmesi bekleniyor?

Ekonomik kalkınma ve ulusal güvenlik üzerinde ciddi etkiler yaratacak

Tayland'da 1970'te 6'nın üzerinde olan kadın başına doğum oranı 2023'te 1,08'e kadar geriledi (Reuters)

Tayland, azalan doğum oranları ve düşen nüfustan muzdarip ülkeler arasına katıldı.

Uzmanlar, ülkedeki nüfusun sadece 60 yıl içinde 66 milyon kişiden 33 milyona kadar düşmesini bekliyor. Bu düşüş sonucunda ülkede çalışma çağındaki insan sayısının da 46 milyondan 14 milyona gerileyeceği tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Somsak Thepsutin, nüfusta yaşanacak azalmanın ekonomik kalkınma ve ulusal güvenlik üzerinde ciddi etkileri olacağını söyledi.

Tayland'da nüfusun azalmasının başlıca nedeni olarak komşu ülkelerdekine benzer şekilde genç nesillerin çocuk sahibi olmak istememesi gösteriliyor. Yüksek enflasyon gibi birçok ekonomik faktör genç neslin geleneksel bir aile yaşamı kurmak istememesine sebep oluyor. 

Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi'nin (NESDC) verilerine göre, Tayland'da 1970'te 1 milyon olan yıllık doğum sayısı 500 binin altına düşmüş durumda.

NESDC, Tayland'ın nüfusunun 2028'de 67,19 milyona ulaşarak zirve noktayı göreceğini, ardından 2033'te 67 milyona, 2037'deyse 66,18 milyona düşeceğini öngörüyor.

Kurum aynı zamanda, 2017'de yüzde 66,1 olan çalışma yaşındaki nüfusun 2037'de yüzde 56,8'e kadar gerileyeceğini tahmin ediyor.

Konuyla ilgili harekete geçen Tayland hükümeti, genç kadınlar arasında doğum oranlarını artıracak kampanyaların yanı sıra orta yaşlı kadınların doğum yapabilmesi için tıp teknolojilerine yatırım yapıyor.

Tayland hükümetinin doğum oranlarını artırmak için yürüttüğü çalışmalardan elde edilen sonuçlar, nisan sonunda Birleşmiş Milletler'in düzenleyeceği konferansta aynı sorundan muzdarip ülkelerin temsilcileriyle paylaşılacak.


Independent Türkçe, NY Post, Nation

DAHA FAZLA HABER OKU