Türkiye, Irak’ın derinliklerinde ‘güvenli hat’ oluşturuyor

Erbil, Saddam'la imzalanan özerklik anlaşmasının yıldönümünü andı

Irak sınırı yakınlarında devriye gezen Türk askerlerinin arşiv görüntüleri / Fotoğraf: Reuters

Türkiye dün tıpkı Suriye'deki gibi PKK'lı teröristlerin saldırılarını püskürtmek amacıyla Irak'la sınır hattında yer yer 30 ila 40 kilometre arasındaki bir derinlikte güvenli hat oluşturma çalışmalarının sürdüğünü ve hattın yaza kadar hazır olacağını açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, pazartesi günü yaptığı açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdikleri çerçeve doğrultusunda bu yaz Irak sınırımızı güven altına alacak çemberi tamamlayarak terör meselesini sorun olmaktan çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güler'in açıklamalarından birkaç gün önce Türkiye'nin Suriye sınırında yer yer 30 ile 40 kilometre arasındaki bir derinlikte güvenli hat oluşturma konusunda kararlı olduğunu ve “bölgedeki kimsenin bundan rahatsız olmaması gerektiğini” söylediği bir açıklamada bulunmuştu.

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), 11 Mart 1970 tarihinde Kürt lider Mele Mustafa Barzani ile dönemin Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Saddam Hüseyin arasında imzalanan anlaşmanın yıldönümünü andı. Anlaşmada Kürtlere özerklik verilmiş, ancak 4 yıl sonra anlaşma çökmüş ve Kürtlerle Bağdat'taki yetkililer arasında çatışmalar yeniden başlamıştı.

IKBY Başbakanı Mesrur ​​Barzani, anlaşmanın yıldönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, anlaşmanın Irak’ın ‘Arap ve Kürt olmak üzere başlıca iki milletten oluştuğunu’ kabul ettiğini söyledi. Kürt halkının onlarca yıl uğruna mücadele ettiği haklarına sahip çıktığını belirten Barzani, ‘bu hakların ihlal edilmesine, haksızlığa ve zulme uğramasına, Irak'ın diktatörlük ve tiranlık dönemine geri dönmesine izin vermeyeceğini’ vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU