İşsiz Afganlar dağlarda tünel açarak altın arıyor

Elde edilen gelirin yüzde 20'si Taliban'a gidiyor

Dünya Bankası verilerine göre Afganistan nüfusunun yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor (AFP)

Fransa merkezli AFP haber ajansı, Afganistan'da işsiz kalan bir grup adamın Bedahşan bölgesindeki dağlarda altın madenciliği yapma çabalarını gündeme taşıdı.

Haberde, yaklaşık 10 kişiden oluşan grubun kendi çabalarıyla küçük bir maden kurup altın aramaya başladığı aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Feyzabad'da tamirci olarak çok az iş bulabilen 30 yaşındaki Homayon, AFP'ye yaptığı açıklamada, "İçimizden 5-6 kişi işsizdi. Bu nedenle buraya gelip ne bulacağımıza bakmak istedik" ifadelerini kullandı.

Afgan grubun yakıt, iş gücü ve kullandıkları aletlere yatırım yaptıkları ancak kazdıkları 4 tünelde hiçbir şey bulamadıkları belirtildi.

Bölgedeki diğer madenlerin verimli olduğunu belirten Homayon, bu nedenle kazmaya devam ettiklerini ve talihlerinin dönme ihtimalinin borç batağı riskine ağır bastığını söyledi.

Bir diğer madenci Kadir Han ise, "Borca girip sonrasında bu tip tünellerde hiçbir şey bulamayan insanlar var. 200-300 bin Afgani (90-140 bin lira) kaybettiler. Başka bir işle para kazanıp borçlarını ödemekten başka yapacakları bir şey yoktu" ifadelerini kullandı.

74 yaşındaki Kadir Han, yaşına rağmen çalışmaktan başka çaresinin olmadığını söyledi.

afganistan
(AFP)


60 yaşındaki işçi Şerif ise, daha önce hayvancılık yaptığını ancak bir yıldır madencilikle uğraştığını ifade etti.

İki oğlunun iş bulmak için İran'a gittiğini söyleyen Şerif, "Hala çiftçilik yapıyoruz ama o da eskisi gibi değil" ifadeleriyle ülkede yaşanan kuraklığa dikkat çekti.

Madencilerin buldukları az miktarda altını, üzerinde bulundukları taşlardan ayırmak için geleneksel yıkama yöntemlerini kullandıkları aktarıldı.

AFP'nin haberinde bu madencilerin ciddi oranda altın bulmaları durumunda dahi, kazançlarının yüzde 20'sini Taliban'a ödemek zorunda oldukları belirtildi. 

afganistan
(AFP)


Afganistan'da işsizlik nedeniyle dağlarda tüneller açarak altın arayan işçilerin aldıkları tek risk borçlanma değil. Zira ülke sıklıkla madenlerde yaşanan çökmeler ve can kayıplarıyla da gündeme geliyor.

Homayon'la birlikte çalışan madenciler geçen ay başka bir bölgede çalışan bir arkadaşlarının çökme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

2019'da Bedahşan'daki bir altın madeninde yaşanan çökmede en az 30 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, RFI

DAHA FAZLA HABER OKU