Ukrayna askerlerinin bir kısmını terhis etmeyi planlıyor

Zelenski “askere alınanların ‘nisan ayı itibarıyla terhis edileceğini’ açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski/ Fotoğraf: AP

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün Kiev'in askere alma konusunda zorluk yaşadığı bir dönemde, 2022'de Rus işgalinin başlamasından önce orduya katılan ve hizmetlerini tamamlayan askerlerin terhis edilmesine izin veren bir kararnameyi imzaladı.

Kararnameden etkilenenler, Rus saldırısına tepki olarak sıkıyönetim ilan edilen 24 Şubat 2022 ile kararnamenin yayınlanma tarihi arasında sona ermesi gereken askerlik süreleri uzatılan erler. Yetkililer, söz konusu kararnamenin kaç askeri etkilediğini belirtmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski, Ukrayna halkına seslendiği günlük konuşmasında, bu sürecin birkaç haftalık hazırlık prosedürleri gerektireceğini vurgulayarak, askere alınanların ‘nisan ayı itibarıyla terhis edileceğini’ açıkladı. İlgili kişiler yedek kuvvetlere katılacak ancak isterlerse orduda kalabilecekler. Zelenski net bir sayı vermeden, “Bazılarının silahlı kuvvetlerde görev yapmak üzere sözleşme imzaladığını biliyorum” dedi.

İki yıl süren savaşın ardından bitkin düşen askerlerin telafisi için zorunlu askerlik konusu, son aylarda hassas bir siyasi ve toplumsal konu haline geldi. Yenilenme ihtiyacına rağmen ordu, özellikle mühimmatının tükenmesi ve Rus güçlerinin tüm cephelerde saldırılarının artması nedeniyle gönüllü bulmakta zorlanıyor.

Ukrayna Parlamentosu, şubat ayı başlarında, askere alımı kolaylaştıracak ve fiziksel ve psikolojik açıdan yorgun askerlerin değiştirilmesine olanak sağlayacak bir yasa taslağının ilk oylamasını yaptı, ancak bu durum hararetli bir tartışmaya yol açtı. Halen değişiklik bekleyen yasa tasarısında, seferberlik yaşının 27'den 25'e indirilmesi ve askerlik hizmetinin savaş zamanlarında 36 ay ile sınırlandırılması öngörülüyor.

Bu olasılık pek çok insanı endişelendiriyor. Ukrayna'nın sosyal medya sayfalarında, askerlik hizmeti için aranan kişilerin teslim alınması sırasında güç kullanıldığını gösteren videolar dolaşıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU