LSD bazlı ilaç, "çığır açıcı tedavi" statüsü kazandı

Anksiyete ve depresyona karşı umut ışığı oldu

Uzmanlar, ilacın FDA onayından geçmesi halinde anksiyete tedavisinde önemli bir adım atılacağını belirtti (Unsplash)

Amerikalı ilaç firmasının geliştirdiği liserjik asit dietilamid (LSD) bazlı ilacın tek dozunun anksiyete bozukluğunun etkilerini azalttığı bildirildi. 

New York merkezli biyoteknoloji şirketi Mind Medicine'den dün yapılan açıklamada, LSD bazlı MM120 ilacının ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) "çığır açıcı tedavi" statüsü aldığı belirtildi.

Bu statü, bir ilacın ön klinik çalışmalarında, ciddi hastalıklara karşı mevcut seçeneklere kıyasla tedavi açısından önemli avantajlar sunabildiğini ortaya koyduğu anlamına geliyor. MM120 ilacının onaylanması için FDA'in farklı testlerinden başarıyla geçmesi gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FDA'den bu statünün alınmasını sağlayan çalışmada 100 mikrogramlık tek doz MM120'nin, ilacın uygulanmasından sonraki 12 hafta içinde yaygın anksiyete bozukluğunda (generalized anxiety disorder -GAD) yüzde 48 iyileşme sağladığı aktarıldı.

Psikedelik madde içeren ilacın üç ay içinde hastaların yüzde 65'inde yaygın anksiyete bozukluğunun klinik belirtilerini önemli ölçüde iyileştirdiği de belirtildi. 

MindMedicine'in baş sağlık sorumlusu Dr. Daniel Karlin, GAD tedavisinde genellikle bilişsel davranışçı terapiye ek olarak buspirone ve benzodiazepin gibi ilaçların kullanıldığını belirtti. 

Tufts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan akademisyen, bunların işe yaramasının uzun sürdüğüne ve farklı dozlarla deneme yapılması gerektiğine dikkat çekti. Uzman, bunlara kıyasla MM120'nin etkisini çok daha hızlı gösterdiğini belirtti. 

Diğer yandan şirketin çalışmasında, MM120'nin depresyon belirtilerine karşı etkili olduğu da tespit edildi. Karlin, "Depresyon semptomlarında hızlı ve güçlü bir iyileşme gördük. Anksiyete ve depresyon, bazı noktalarda örtüşen hastalık tanımlarına sahip" dedi.


Independent Türkçe, CNN, The Hill

DAHA FAZLA HABER OKU