Şehir merkezinden toplu mezar çıktı

"Şoke olduk"

Arkeologlar, iskeletlerin seneye sergilenebileceğini de söyledi (In Terra Veritas)

Almanya'da yaklaşık bin iskeletin yer aldığı bir toplu mezar bulundu. 

Arkeolojik kazılar yürüten In Terra Veritas firmasının yaptığı çalışmada, Almanya'nın Bavyera eyaletinde bağlı Nürnberg şehrinin merkezinde büyük bir toplu mezar bulunduğu bildirildi.

Firmanın sahibi Julian Decker, salı günü yaptığı açıklamada toplu mezarı gördüklerinde şoke olduklarını belirterek, bunun ilk etapta II. Dünya Savaşı'ndan kalma bir gömü alanı olabileceğini düşündüklerini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak arkeologlar, toplu mezarların 1632-1633'teki veba salgınından kalma olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, kazılar sırasında 1634'ten kalma bir not da buldu. Notta, 15 bin kişinin yaşamını yitirdiği vebanın yarattığı yıkımın anlatıldığı aktarıldı.

Nürnberg'in tarihi mirasları koruma biriminden Melanie Langbein, her birinde en az 100 kişinin cesedinin yer aldığı 8 çukur keşfettiklerini söyledi.

Şehrin 14. yüzyıldan sonra yaklaşık 10 yılda bir salgınla boğuştuğuna dikkat çeken Langbein, şunları söyledi: 

Nürnberg'de daha önceden bulduğumuz veba mezarlıkları var fakat bu kişiler farklı bir yere gömülmüş. Bu da kısa bir zaman dilimi içinde gömülmesi gereken çok fazla kişi olduğuna ve  Hıristiyanlığa uygun şekilde defin töreni düzenlenmesine vakit kalmadığına işaret ediyor.

Langbein, salgının etkilerinin 1618-1648'te yaşanan Otuz Yıl Savaşları nedeniyle arttığını vurgulayarak, o dönemde Nürnberg sakinlerinin çok zor koşullarda yaşadığını belirtti.

Decker, tespit edilen iskelet sayısının 2 bine kadar çıkabileceğini öngördüğünü de söyledi. Yetkili, bu durumda söz konusu gömü bölgesinin Avrupa'daki en büyük toplu mezarlığa dönüşebileceğine dikkat çekti.


Independent Türkçe, CNN, Geo.tv

DAHA FAZLA HABER OKU