Zelenski'nin eşi Beyaz Saray'dan gelen daveti reddetti

Yoğun programını gerekçe gösterdi

Olena Zelenska, 2003'ten bu yana Zelenski'yle evli (Twitter)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska'nın yarın Washington'da yapılacak Birliğin Durumu (State of Union) konuşmasına aldığı daveti reddettiği ortaya çıktı.

Her yıl ABD Başkanı tarafından yapılan konuşma, Washington'da siyasi takvimin en önemli olaylarından biri olarak görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'ta yer alan haberde, Zelenska'ya davet yollayan Beyaz Saray'ın Ukrayna first lady'sini Joe Biden'ın eşi Jill Biden ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya'nın yanına oturtmayı planladığı iddia edildi.

Washington'ın bu davetle, Kongre'ye yapacağı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e direnişin sembolü olan iki kadının bir araya getirmeyi hedeflediği öne sürüldü.

Ancak Kiev'e yakın kaynaklar Navalnaya'nın varlığının Ukrayna tarafında rahatsızlık yarattığını söyledi.

Geçen ay tutulduğu cezaevinde hayatını kaybeden Aleksey Navalni, Rusya'da Putin karşıtı muhalefetin yüzü olsa da 2014'te Kırım'ın Rusya'ya ait olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı. Rus muhalif bu nedenle Ukrayna tarafından şüpheyle yaklaşılan Putin karşıtı figürlerden biriydi.

Navalni daha sonra Ukrayna'nın 1991'de belirlenen sınırlarına saygı duyduğunu açıklasa da Ukraynalıların kendisiyle ilgili görüşü değişmedi.


Washington merkezli Avrupa Politika Analizi Merkezi'nin başkanı Alina Polyakova, "Biz Batı'da, Navalni'nin Putin'e karşı cesaretle savaşan biri olduğunu düşüyoruz. Ama o Ukrayna'da, Rus milliyetçiliği ve emperyalizmiyle benzer düşünceleri paylaşan biri olarak görülüyor" dedi.

Konuyla ilgili Zelenska'nın ofisinden yapılan açıklamadaysa Ukrayna first lady'sinin programlarının çakışması nedeniyle daveti reddettiği belirtildi.

Öte yandan Yulia Navalnaya'nın da Beyaz Saray'dan gelen daveti reddettiği açıklandı.

Navalnaya'nın sözcüsü Kira Yarmiş, "Yulia'nın kocası iki hafta önce öldü. Bu süre boyunca seyahat etti. Bugün evde olduğu ilk gün ve her insan gibi onun da toparlanmak için zamana ihtiyacı var. Davet için çok teşekkür ediyor ama biraz dinlenmeli" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Kyiv Independent

DAHA FAZLA HABER OKU