Rus basınında Gazze savaşı: "Dünyada kabul gören ve İsrail ile güvenli biçimde yaşayan Bağımsız Filistin Devleti olması gerekir"

Gazze savaşının 153. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: TASS

Independent Türkçe için 6 Mart Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 153. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

TASS:
 

 

Rusya'nın BM Misyonu bir Filistin devleti yaratmanın gerekliliğini ilan etti

Rusya'nın örgütteki Daimi Temsilcisi Birinci Yardımcısı Dmitry Polyansky, bunun Filistin-İsrail anlaşmazlığını nihai olarak çözmenin tek yolu olduğunu kaydetti

Polyanski, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, "Gazze'de yaşanan olaylar bizim yıllardan bu yana yaptığımız uyarıları tüm açıklığıyla onaylıyor: Bölgedeki geniş çaplı karşıdurmalar ve şiddet patlamaların bizim gücümüzü ortak şekilde kullanarak bu uzun süreli sorunun temelindeki sebebi ortadan kaldırmadan kaçınılmaz biçimde tekrarlanacak. Bu ise Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul karalarına uygun şekilde Filistin Devleti'nin kurulması sorununun çözülmesidir. Filistinliler, başkenti Doğu Kudüs olmak üzere 1967 sınırları içinde devlet kurma hakkını kullanabilmeliler. Sadece uluslararası hukuka dayanan bu adil yaklaşım bölgeye kalıcı barışın gelmesini sağlayabilir" diye belirtti.

Polyanski, Ortadoğu'da durumun normalleştirilmesindeki durgunluğun nedeni olarak ABD'nin arabuluculuk girişimlerini kendi tekeline almaya çalışmasından, dar görüşlü çıkarlar gütmesinden ve bölge ülkelerini o çıkarların emrine almak istemesinden kaynaklandığını ifade etti.

Diplomat, Rusya'nın "BM platformunda onay görmüş sağlıklı görüşmeler sürecinden yana olduğuna dikkat çekerek bunun sonucunun ise dünyada kabul gören ve İsrail ile güvenli biçimde yaşayan Bağımsız Filistin Devleti olması gerektiğini" vurguladı.

Polyanski, "Her şeyden önce kan dökülmesi sonlanmalı ve krizin tüm bölgeye yayılmasının önüne geçilmelidir, aksi takdirde hiçbir zaman tarihe karışmayacaktır" dedi.


Kommersant:

Elnur Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

Batı Şeria'da değişiklik yok

İsrail, Filistin'in idari başkentine son yılların en büyük baskınını gerçekleştirdi

Uluslararası gözlemciler ABD, Mısır ve Katar'ın, İsrail ile Filistin Hamas arasında ateşkese varılması için girişimleri sürerken sorunun tarafları her geçen gün sadece gerilimin derecesini yükseltiyor.

Bu kez ilgi alanında Batı Şeria oldu. 5 Mart'ta İsrail askerleri uzun süreden bu yana Ramallah'taki mülteci kampına en geniş çaplı operasyon düzenledi. Operasyon görüşmeler sürecini uzatma ve Müslümanların kutsal Ramazan ayı öncesinde şiddeti daha da artırması tehlikesi taşıyor.

5 Mart gecesi askerler Ramallah sınırlarında yerleşen Al-Amari mülteci kampına girdi. Bu kent Filistin yönetiminin gayri resmi başkenti sayılıyor, Başkan Mahmud Abbas'ın rezidansı da orada yerleşiyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı Ramallah'taki baskın sonucunda 16 yaşlı Mustafa Abu Şalbak'ın katledildiğini açıkladı. Bunun dışında Batı Şeria'nın Kuzey kısmındaki Burin köyünde 10 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti. İsrail savunma ordusu olayın araştırıldığını açıkladı.

Durum 10 Mart'ta başlayıp 9 Nisan'da sona eren önümüzdeki ramazan ayında kontrolden çıkabilir. Son üç senede İsrailliler ile Filistinliler arasındaki çatışmalar bu ayda yaşandı. Karşı karşıya gelmeler çoğunlukla Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya girme izninden dolayı yaşanıyor.

Bu sene Al-Aksa'ya girmek de kolay olmayacak. İsrail yönetimi yaşı 50'nin altındaki Filistinli erkeklerin camiye girmesini kısıtlamayı değerlendiriyor. İsrail Dışişleri Bakanlığının basın biriminden Kommersant'a verilen bilgide bununla ilgili henüz resmi bir kararın alınmadığı ifade edildi.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre İsrail'in aşırı sağ Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir, güvenlik güçlerinin durumu kontrol edebilmesi için polisi camiye girişleri kısıtlamaya çağırdı.

Durumu Hamas da kızıştırıyor. Hareketin Politbüro Başkanı İsmail Heniyye geçen hafta İsrail'in engeller oluşturması durumunda bile gençleri ramazanın ilk gününde Mescid-i Aksa'ya yürümeye çağırdı.

Reuters Ajansı'na yaptığı açıklamada Hamas'ın üst düzey temsilcisi Bassem Naim, hareketin ateşkesle ilgili önerisini arabuluculara sunduğunu ifade etti. Naim'e göre, şimdi top İsrail'in sahasında.


Детали (İsrail):
 

 

Hamas, kendi televizyon kanalından bir gazetecinin İsrail saldırısı sonucu öldüğünü duyurdu

Hamas'ın El Aksa TV kanalının gazetecisi ve TV sunucusu Muhammed Salameh, İsrail'in bombalamasında öldürüldü

Bu haberi 6 Mart gecesi Gazze Şeridi'ndeki medyaya istinaden 12. Televizyon kanalının internet sitesi yayımladı.

Söz konusu Gazze Şeridi'nin merkez kısmındaki Dir el-Balaha kentine düzenlenen bombardımandır.

Orada bulunan gazeteci hayatını kaybetti. İsrail Savunma Ordusu'nun gece bu bölgeyi total biçimde bombaladığı haberde duyuruldu.
      

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU