ABD'li seçmenler hem Trump'ın hem de Biden'ın "zihinsel yeterliliğine" güvenmiyor

Bağımsızların desteğini kaybeden Biden seçimlerde zorlanabilir

Donald Trump ve Joe Biden, 2020 seçimlerinde de karşı karşıya gelmişti (Reuters)

ABD'de yeni yapılan bir anket seçmenlerin önemli bir bölümünün hem Joe Biden'ın hem de Donald Trump'ın zihinsel yeterliliğinden şüphe duyduğunu ortaya koydu.

Associated Press ve NORC ortaklığında yapılan ankete katılanların yüzde 63'ü ABD Başkanı Joe Biden'ın zihinsel kapasitesine güvenip güvenmedikleri sorusuna, "çok değil" ve "hiç" yanıtlarını verdi.

Yeniden başkanlığa aday olan Donald Trump hakkında aynı yanıtları veren kişilerin oranıysa yüzde 57 olarak ölçüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Benzer bir anket Ocak 2022'de de yapılmış, katılımcıların yarıya yakını Biden'ın hafızası ve zihinsel keskinliğiyle ilgili şüphe duyduklarını belirtmişti. 

O dönem yapılan ankette Donald Trump'la ilgili bir soru yöneltilmemişti.

Biden'ın zihinsel kapasitesine güven duymayanların oranı bağımsız seçmenler içindeyse yüzde 80'e kadar ulaştı. Aynı grup içinde Trump'ın zihinsel yeterliliğinden şüphe edenlerin oranı yüzde 56'da kaldı.

Her iki partiye de oy verebilecek bağımsız seçmen içinde Biden'ın zihinsel sağlığına duyulan güvensizliğin kasımdaki seçimlerde ABD Başkanı'nın işini zorlaştırabileceği düşünülüyor.

ABD'li seçmenlerin yüzde 38'i Joe Biden'ın başkanlık görevini yürütüş şeklini onayladığını söylerken, onaylamayanların oranı yüzde 61 olarak ölçüldü.

Demokratların yüzde 74'ü Biden'ın icraatlarını onaylarken, bu oran bağımsızlarda yüzde 20, Cumhuriyetçilerdeyse yüzde 6'da kaldı.

Biden'ın Gazze savaşına yaklaşımını onaylayan kişilerin oranı yüzde 31, ekonomi yönetimini onayların oranıysa yüzde 34 olarak ölçüldü.

AP'nin haberinde ankete katılan birçok kişinin kasımdaki seçimlerle ilgili karamsar olduğu ve başkan adaylarının bilişsel yetenekleriyle ilgili endişe duydukları aktarıldı.

22-26 Şubat'ta 1102 kişiyle konuşularak yapılan anketin yanılma payı yüzde 4,1 olarak açıklandı.

ABD tarihinde görev yapan en yaşlı başkan Biden 81, ABD tarihinin en yaşlı üçüncü başkanı Trump ise 77 yaşında.

Trump başkanlığının sonunda 74 yaşındayken, en yaşlı ikinci başkan Ronald Reagan 77 yaşındaydı. Alzheimer hastalığıyla mücadele ettikten sonra 2004'te 93 yaşında ölmüştü.


Independent Türkçe, Times of Israel, Hill

DAHA FAZLA HABER OKU