Rusya'da komünistler Stalin'in ölümünün yeniden araştırılmasını istiyor

FSB ve başsavcılığa soruşturma için başvuru yapıldı

Stalin'in ölümü sık sık komplo teorilerine konu oluyor (AFP)

Rusya Komünistleri Partisi, dün Rus istihbarat servisi FSB'ye ve savcılığa başvurarak eski Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in 1953'teki ölümünde Batı istihbaratının rolü olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Parti genel başkanı Sergey Malinkoviç, konuyla ilgili "Stalin döneminde yaşayan birçok kişinin ifadesinde Sovyet liderin Batı etkisi altındaki ajanlar tarafından zehirlenmiş olabileceğinden bahsediliyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malinkoviç, "Parti, Rusya Federasyonu Başsavcılığı'na ve FSB'ye Josef Stalin'in ölümünde Batılı istihbarat servislerinin dahli olup olmadığının araştırılması için başvuru yaptı" ifadelerini kullandı.

Malinkoviç ayrıca, parti yetkililerinin bugün Kremlin Duvarı'ndaki Stalin büstüne çiçek koyarak bir anma düzenleyeceğini söyledi.

Malinkoviç'in liderliğini üstlendiği Rusya Komünistleri Partisi 2012'de kurulmuş ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin devamı olduğu iddiasıyla siyaset yapan Rusya Federasyonu Komünist Partisi'ne rakip olarak ortaya çıkmıştı.

FSB ya da başsavcılığın, partiden gelen soruşturma talebine yanıt verip vermediği henüz bilinmiyor.

1924'ten hayatını kaybettiği 1953'e kadar Sovyetler Birliği'ni yöneten Josef Stalin, 71 yıl önce bugün hayatını kaybetmişti.

Sovyet yetkililer Stalin'in hemorajik inme nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. Stalin, 1945'te bir inme ve kalp krizi geçirmiş ve daha sonra sağlığı kötüye gitmişti.

Rusya'nın hızlı bir şekilde sanayileşmesinin mimarlarından biri olan Stalin aynı zamanda ülkedeki kıtlıklarda ve toplama kamplarında ölen yüzbinlerce kişiyle ilgili de tartışmaların odak noktasındaki isimlerden biri.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de daha önce Stalin'in iç politikalarını "totaliter" olarak tanımlamış ancak Sovyet liderin savaş dönemi liderliğinden övgüyle bahsetmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU