Navalni'nin cenazesine katılmama talimatına uymayan Rusların varlığı yeni bir umut veriyor

Yoğun bir polis mevcudiyeti hatta çevik kuvvetin şiddetli müdahalesi olacağını ve bunun son derece olumsuz sonuçlar doğurabileceğini bilmelerine ve tüm bu uyarılara rağmen binlerce kişi Putin'in en sert eleştirmenine saygılarını sunmak için toplandı

Aleksey Navalni'nin kampanya ekibi, saygılarını sunmak için başka yolu olmayanlara, cenaze günü Moskova saatiyle 19.00'da kendi seçtikleri bir yere çiçek bırakmaları çağrısında bulundu (Reuters)

Avrupa ve Amerika'nın dört bir yanında binlerce insan, pek çok kişi tarafından Rusya'nın Putin karşıtı muhalefetinin lideri ve ülkenin artık söndürülmüş umudu diye görülen bu adamın anısına çiçek bırakıyor.

Bu ciddi anma ritüelini gerçekleştirenler arasında politikacılar ve aktivistlerin yanı sıra Rus gurbetçiler, sürgünler ve Rusya'da değişim özlemi duyan ya da davası uğruna şehit olan birinin kaybına üzülen pek çok kişi yer alıyor.

Aleksey Navalni'nin artık yok olmaya yüz tutmuş kampanya ekibinin, saygılarını sunmak için başka yolu olmayanlara, cenaze günü Moskova saatiyle 19.00'da kendi seçtikleri bir yere çiçek bırakmaları çağrısında bulunmasının ardından bunun gerçekleşmesi beklenen bir şeydi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak daha az beklenen ve aslında epey sıra dışı olan, Rusya'daki çiçek bırakma çağrısına cevap veren Rusların sayısıydı. En olağandışı olanıysa Rusların, polisin yoğun olarak bulunacağını ve katılımlarının en azından kendi gelecekleri açısından son derece olumsuz sonuçlar doğurabileceğini bilmelerine ve tüm bu uyarılara rağmen çok sayıda Rus'un Moskova'daki cenaze törenine ve defin işlemlerine katılmasıydı. Bu durum, çevik kuvvet polisinin şiddetli müdahale olasılığına rağmen bile böyleydi.

Sonuç olarak kiliseye çok az sayıda insan alındı, cep telefonu sinyali engellendi (bu da Navalni'nin ekibinin canlı yayın planlarını kısıtladı) ve yetkililer yas tutanların erişimini sınırlamak için devasa mezarlığın etrafına bariyerler kurdu.

Ancak öyle ya da böyle pek çok kişi içeri girdi. Mezarlık girişe yakındı ve yoldan görülebiliyordu. Girişimlerinden dolayı Navalni'nin canlı yayın ekibi tarafından övülen bir Britanyalı televizyon ekibi, kameralarını mezarlık parmaklıklarının arasından geçirmeyi ve aralarında My Way'i de içeren cenaze için seçilmiş müziğin tınılarıyla tabutun gömülme anını kaydetmeyi başardı.

Saatler, hatta günler boyunca günümüz Rusya'nın birçok yönünün aynı anda sergilendiğini görmek neredeyse baş döndürücüydü. Asırlık Rus Ortodoks cenaze törenlerinden Sovyet dönemine özgü şeytani yaratıcılıktaki caydırma yöntemlerine ve Ukrayna istilasından sonra uygulanan sansürün aniden patlamasıyla ortaya çıkan günümüzün acımasız siyasetine kadar her şey gösterildi.

Cenaze çanları çalarken, binlerce kişilik kalabalık ellerindeki çiçekleri havaya savurdu ve Navalni'nin adını haykırdı. Ama sadece adını değil. "Sen korkmadın, biz de korkmuyoruz" sloganını "Rusya özgür olacak" ve "Seni unutmayacağız" sloganları takip etti.

Cesaretleri arttıkça, 2012'de Vladimir Putin'in başkanlığa dönüşüne karşı düzenlenen protestolara eşlik eden "Putin'siz Rusya" sloganını attılar; bu slogan ilk kez Navalni'yle ilişkilendirilen sokak protestolarının simgesi haline gelmişti. 

Ayrıca "Savaşa hayır" sloganı da seyrek olarak duyuldu. Navalni'nin canlı yayın sunucuları, Rusça'da bunun "Navalni" kelimesine çok benzediğini vurguladı. 

Cenaze törenleri, yerleşik iktidarı tehdit etme potansiyeline sahip, son derece siyasi olaylara dönüşebiliyor. Reformcu Çin lideri Hu Yaobang için düzenlenen anma töreni, Tiananmen Meydanı'ndaki askeri saldırıyla sonuçlanan öğrenci protestolarını hızlandırmıştı.
 


Sovyet nükleer bilimci ve insan hakları aktivisti Andrey Sakharov'un cenaze töreni, Komünist Parti'nin "öncü rolünü" garanti altına alan Sovyet Anayasası'nın 6. maddesinin yürürlükten kaldırılmasına yönelik nihayetinde başarılı olan harekete yeni bir ivme kazandırmıştı. 

Prenses Diana'nın cenaze törenini de unutmamak gerek. Bırakılan yerleri kaplayan çiçeklerin yanı sıra Diana'nın kardeşi Charles Spencer'ın konuşması sırasında Westminster Abbey'nin dışında toplanan kalabalıktan içerideki topluluk tarafından duyulabilen ve anlaşılabilen eşi benzeri görülmemiş bir alkış kopmuştu. 

Dini ritüel çoğu Rus'a tanıdık gelecek olsa da belli bir yaşın üzerindeki Rus olmayan pek çok kişi de Boris Pasternak'ın yazdığı Doktor Jivago'nun David Lean uyarlamasının açılış sahnelerinden bir Rus cenazesinin çağrıştırdığı duygusal atmosfere dair bir şeyler biliyordur.

Kilisenin kasvetli manzarasında mezarlığa doğru uzanan hüzünlü tören alayı ve rüzgarda yankılanan, insanın içini burkan Ortodoks cenaze ilahilerinin tınısı... Rus milliyetçisi bir çizgiye sahip yeni tarz bir aktivist olan Navalni'nin cenazesinde her zaman bu iki unsur da yansıtılacaktı. 

Yetkililer de önceden kendilerinden beklenildiği gibi davrandı. Tıpkı Sovyet seleflerinin yapmayı çok iyi bildiği gibi Navalni'nin ailesi ve kampanya ekibinin önüne mümkün olan her türlü engeli çıkardılar.

Yetkililer, Navalni'nin cesedinin Kuzey Kutbu'ndaki esir kampından alındıktan sonra tutulduğu hastane morgundan çıkarılmasını geciktirdi. Cesur annesi (Sibirya sürgününde erkeklerini  takip eden sert kadınlardan biri gibiydi) yasal işlemleri başlattı. Cenazenin gizli yapılması yönündeki uyarılara meydan okudu ve Moskova'da yapılmasında ısrar etti. Cenaze için bir yer bulmakta ve cenaze arabası kiralamakta zorluklar yaşandı.

Cenazeye erişim olabildiğince zor ve korkutucu hale getirildi. Fakat sonunda cenaze töreni ve defin işlemi her şeye rağmen gerçekleşti. Törenin çoğu canlı olarak yayımlandı ve böylece Rusya'da ve tüm dünyada erişilebilir hale geldi. O gün, yetkililerin bir yere kadar gitmeye hazır oldukları ama daha ileri gidemeyecekleri görülüyordu. Ancak önümüzdeki günlerde ve haftalarda izleyecekleri yolu göreceğiz.

Navalni'nin mezarı tahmin edildiği gibi en azından birkaç haftalığına kutsal bir yer haline gelirse, Kremlin ne kadar hoşgörülü olacak? Muhtemelen çok değil.

Navalni, Rusya'da bir direnişi uyandırdı ve başkalarının da üzerinde çalışabileceği bir miras bıraktı. Dul eşi Yulia'nın söz verdiği gibi onun davasını üstlenip üstlenmeyeceği ya da başkalarının üstlenip üstlenmeyeceği bu noktada pek önemli değil.

Gördüğümüz şey, geçmişi ve geleceği arasında sıkışmış, neredeyse Sovyetlerin çöküşünden önceki birkaç yılda olduğu kadar çok çelişki ve belirsizliğe sahip bir ülke. Ancak bu, umudun olmadığı ya da umudun tek taşıyıcısının öldüğü bir ülke değil.

Karlı bir Moskova'da vedalaşma haklarını talep etmek için bir araya gelen binlerce kişi, Rusya'nın tekdüzelikle damgalanmış bir monolit versiyonuna ve Rusların Kremlin duvarlarının içinden gelen diktelerle yönetilmesinin ötesinde kendi ruhu, çeşitliliği veya amacı olmayan bir halk olarak görülmesine karşı çıktı.

İki hafta sonra Ruslar, pek çok kişinin düzmece olarak gördüğü ve Putin'in başkanlık görev süresini 6 yıl daha uzatacağı neredeyse kesin olan bir seçimde oy kullanacak.

Bu gerçekleştiğinde, Navalni'nin cenaze töreninin canlı yayınını tekrar gözden geçirmeye ve olabilecek şeylere değil, muhtemel hâlâ gerçekleşebilecek şeyleri düşünmeye değer olabilir. Halk resmi emirlere meydan okudu; teknoloji, büyük ölçüde, devlet medyasının kısıtlamalarını aşmayı başardı ve bunu kullanmaya istekli ve yetenekli bireyler vardı. Burası umudunu kaybetmesi gereken bir ülke değil.


https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU