ChatGPT'nin yaratıcısı, insansı robotlarla yapay zekayı kavuşturacak

Bu tür robotlar yapmaya yönelik önceki girişimler "kopuk tendonlara" yol açmıştı

BAE devletine ait telekomünikasyon şirketi Etisalat'ın standında insansı bir robot sergileniyor (AFP)

ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI, yapay zeka sistemlerini insansı robotlara yerleştiriyor.

Robotik girişimi Figure'la yapılan anlaşma, şirketin yapay zeka modellerinin ilk kez fiziksel dünyada yaşamasına olanak tanıyacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Kaliforniya eyaleti merkezli Figure, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un yanı sıra Microsoft, çip üreticisi Nvidia ve Amazon, Intel ve OpenAI'ın girişin finansman bölümlerini içeren bir gruptan 675 milyon dolarlık risk sermayesi fonu aldığını ve söz konusu ortaklığı perşembe günü duyurdu.

Figure kurulalı iki yıl olmadı ve şirketin ticari bir ürünü yok. Ancak şirket, etkili teknoloji sektörü destekçilerini, milyarlarca insansı robotu dünya genelindeki iş yerlerine ve evlere gönderme vizyonunu desteklemeye ikna ediyor.

Figure CEO'su Brett Adcock geçen yıl Associated Press'e, "Eğer insan eksikliği nedeniyle insanların yapmak istemediği işleri insansılara yaptırabilirsek milyonlarca, belki de milyarlarca insansı satabiliriz" demişti.

OpenAI'ın ürün ve ortaklıklardan sorumlu başkan yardımcısı Peter Welinder, ChatGPT'ye güç veren büyük yapay zeka dil modellerine odaklanmadan önce robotik araştırmalarıyla uğraşan San Francisco'daki şirket için bu ortaklığın "robotların günlük yaşamda nasıl yardımcı olabileceğine dair yeni olanaklar sunacağını" söyledi.

İşbirliği kapsamında OpenAI, Figure'ün insansı robotları için, muhtemelen OpenAI'ın GPT dil modelleri, görüntü oluşturucu DALL-E ve yeni video oluşturucu Sora gibi mevcut teknolojilerine dayanan özel yapay zeka modelleri geliştirecek.

Figure'ün duyurusuna göre bu, robotlarının "dili işlemesini ve dilden akıl yürütmesini" sağlayarak "Figure'ün ticari zaman çizelgesini hızlandırmaya" yardımcı olacak.

Şirket ocakta BMW'yla robotlarını ABD'nin Güney Carolina eyaletinin Spartanburg kentindeki bir otomobil fabrikasında çalıştırmak üzere anlaşma yaptığını duyurmuştu ancak robotların tam olarak nasıl ve ne zaman kullanılacağını henüz belirlemedi.

Robotik uzmanları, insan formunda şekillendirilmiş robotların kullanışlılığı üzerine farklı görüşlere sahip. Fabrika ve depo işlerinde kullanılan robotların çoğu hayvan benzeri özelliklere sahip olabilir (robotik bir kol, parmak benzeri tutucular ve hatta bacaklar) ancak gerçek anlamda insansı değiller.

Bunun nedeni kısmen, robotik mühendislerinin etkili robotik bacaklar ve kollar geliştirmesinin onlarca yıl almış olması.

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates'in sunduğu ve bu yılın başlarında yayımlanan bir podcast'te, şirketin daha önce kendi araştırmalarını bıraktıktan sonra gelecek vaat eden robotik donanım platformlarına yatırım yapmaya başladığını söyleyerek robot teknolojisine olan ilginin yeniden arttığını ima etmişti.

"Robotlara çok erken başladık ve bu yüzden bu projeyi askıya almak zorunda kaldık" ifadelerini kullanan Altman, "kötü simülatörler ve kopan tendonlarla uğraşıyorduk" diyerek bunun şirketin diğer çalışmalarına odaklanmasını engellediğini belirtmişti.

Zaman içinde, gerçekten ihtiyaç duyduğumuz şeyin öncelikle zeka ve biliş olduğunu ve daha sonra bunu fizikselliğe nasıl uyarlayabileceğimizi bulabileceğimizi fark ettik.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU