Müzik eğitimi, Fas hastanelerinde çocukların acısını dindiren bir araç olarak kullanılıyor

Küçük çocukları acıdan uzaklaştırmak için bir saat müzikle uğraşması yeterli olabilir

Müzik morali yükseltir ve pozitif enerji oluşturur / Fotoğraf: Independent Arabia

Asiye müzik salonuna girer girmez öğretmeni onu karşıladı.

Çocuk piyanonun başına geçerken, genç öğretmeni de yanında durarak notalarını kontrol etti ve tuşlara basmasını takip etti.

Sadece birkaç yıl önce, Asya 11 yaşındayken sağır ve dilsizdi.

Fas'ın Rabat şehrinde bulunan İbn Sina Üniversitesi Hastane Merkezi Çocuk Hastanesi'nde koklear implantasyon işlemi yapıldı ve konuşma ve dil uzmanları eşliğinde uzun bir eğitim aldı. 

Çevresindeki sesleri keşfetme ve konuşmayı öğretme yolculuğu, müzik ve şarkı söyleme dünyasını keşfetmesini sağladı. Özellikle piyanoya aşık oldu.

Gençlik, Kültür ve İletişim Bakanlığı ile iş birliği içinde Rabat ve Tanca'daki hastanelerin içinde hassas ve özel özelliklerde müzikholler kurmak ve donatmak için çalışan Abdurrahman Fineş Vakfı'nın en iyi öğrencilerinden biri oldu.
 

1.jpg
Hastalığın yükünü hafifletmek, neşe ve mutluluk ortamı yaratmak amacıyla hastanede müzik eğitimi veriliyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Vakıf üyesi Necla Fineş Independent Arabia'ya, hastanenin bir kısmının zor ve tedavisi mümkün olmayan hastalıkların tedavi edildiği bir yer olduğunu belirtirken "Hastaneye müzik getirdiğimizde hastalığın yükünü hafifletmeye, neşeli bir ortam yaratmaya çalışıyoruz" dedi. 

Haftada iki ders, hastanede tedavi protokollerini takip eden çocukların müzik dünyasını kucaklama, öğrenme ve uygulama fırsatı bulduğu bir süre oluyor.

Fineş kısa bir süre olsa da küçük çocukları acıdan uzaklaştırmak için yeterli olduğunu belirtiyor. 

Asiye'nin piyanoya olan büyük aşkını vurguladığı bir sırada, konuşma ve dil uzmanı, solfej ve piyano eğitmeni olan koçu Selma Mahbub, müziğin Asiye'ye ve koklear implantı olan ve halen konuşma eğitimi dersleri alan diğer çocuklara işitme yeteneklerini geliştirmede yardımcı olduğunu ve aynı zamanda konuşma güçlüğünün üstesinden gelmelerini sağladığını anlattı.
 

2.jpg
Müzik, koklear implantlı çocukların işitme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oluyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Vakıfta gönüllü olarak çalışan Selma, hastanede tedavi ve konuşma eğitimlerini alan bu çocuklara, zihinsel yeteneklerinin ve konuşma seviyelerinin geliştirilmesi, bilgilerinin artırılması açısından fayda sağlıyor ve engelleri aşmalarına yardımcı oluyor.

Bununla ilgili olarak "Bazı çocuklarda görülen bozuklukları, gerek hafıza zayıflığı, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite, gerekse konuşma sorunları olsun, yararlı ve somut sonuçlar veren müzikle tedavi ediyoruz" dedi. 


Hastanede müzik eğitimi 

Rabat'taki Üniversite Hastanesi'nin koridorlarında hastaların yorgun ve solgun yüzlerine bakan bir kişi, bu hastanelerde kanserli çocuklara veya kronik hastalıklara sahip çocuklara müzik eğitimi veren salonların olmasını asla beklemez.

Ancak hastalığı, acıyı, iğneleri çağrıştırdığı bu yerde müzik aletleri, yetenekli çocuklar, piyanolar, kemanlar, arplar da bulunuyor. 
 


Haftada üç kez kan temizleme seansı için hastaneyi ziyaret eden, aynı zamanda kurum ve faaliyetler hakkında bilgi sahibi olan 16 yaşındaki İsmail de bu yetenekli çocuklardan biri.

Üç yıl önce müzik odasındaki ilk dersinden bu yana, mekana duygusal olarak bağlandı ve üç enstrümanı olağanüstü bir ustalıkla çalmaya başladı.

İsmail'in kronik hastalığının eğitimini tamamlamasına engel olduğu doğru, ancak kurum tarafından fark edilen ciddiyet ve yeteneği, onu Rabat'taki Ulusal Müzik Konservatuarı'na girmek, teşvik etmek ve gelecekte iş fırsatı yakalamasını sağlayacak profesyonel bir diploma almak için arayışa yöneltti.

Üniversite Hastanesi'ndeki üç salondan ikincisi olan, özellikle müziğe ayrılmış salonun Hematoloji ve Onkoloji Bölümü'ne taşınılmasının ardından iki müzik öğretmeni her yaştan çocuklarla çevrili bir şekilde oturdu, küçük parmakları gitar çalarken çocukları dikkatle izledi. 

Rabat'taki bir müzik enstitüsünde öğretmen olan ve 2020'den bu yana kuruluşta gönüllü olan Sara Massari, önündeki çocuklara bir Fas şarkısının sözlerini söyledi.

Öğretmen "Kanser hastası, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gören küçük çocuklarla temasa geçmek kolay değil. Ama biz duygularımızı bir kenara bırakıp onları rahatlatmaya çalışıyoruz" dedi. 

Sara "Müzik kesinlikle bu çocukların acısını ve hastalıklarının ciddiyetini hafifletiyor" diye konuştu.

Necla Fineş ‘müziğin morali yükselttiğine ve pozitif enerji yarattığına' inandığını belirtti. 
 

3.jpg
Fas'taki bazı hastanelerde müzik acil bir ihtiyaç haline geldi / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Bir doktor ve sanatçı

Müziği hastaneye getirme fikrinin başlangıcı, müzisyenleri getirerek kliniğinde tıp ve tedaviyi müzikle birleştiren Dr. Abdurrahman Fineş tarafından benimsendi.

Faslı doktorun en büyük kızı Necla Fineş, çocukluğunu anlatarak "Babam kliniğinden eve döner dönmez grup çalışmaya başlardı, evimiz müzisyen ve sanatçılarla doluydu" dedi. 

Necla'nın babası 45 yaşındayken Necla 11 yaşındayken hayatını kaybetti.

Necla ve kız kardeşleri büyüyüp babalarının arşivlerini ve günlüklerini incelemeye başladıklarında, onun müzikle tıp ve şifa arasında bağlantı kurmanın gerekliliğine inandığını anlayarak, onun hayalini ve şeref konusunda inandığı şeyi tamamlayıp uygulamaya çalıştılar. 

Vakıf şu anda Rabat'taki İbn Sina Üniversitesi Hastane Merkezi'nin kalbinde üç salon açtı.

Müziğin sevincinin ve neşesinin devamına ve hastalık acısının aşılmasını hedefleyen Raba Salonu, 5 Şubat'ta Tanca'daki VI.Muhammed Hastanesi Merkezinde açıldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Şule Demiray

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU