Üç Afrika ülkesinden "Vladimir Putin Turnuvası"

Sahel ülkelerinin Rusya'yla yakınlaşması sürüyor

Geçen yaz Nijer'deki darbenin ardından sokaklarda Rusya bayrakları sallanmıştı (Reuters)

Son üç yılda peş peşe gerçekleşen askeri darbelerin ardından Batı'dan uzaklaşarak Rusya'yla yakınlaşan Afrika ülkeleri Burkina Faso, Mali ve Nijer, Vladimir Putin Uluslararası Sambo Dövüş Sanatları Turnuvası isimli bir organizasyon düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burkina Faso'da gerçekleştirilen turnuvaya Rus sporcular da katıldı.

Sambo, Rusça "silahsız öz savunma" ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma ve ilk olarak Sovyetler Birliği'nde ortaya çıkan judo, boks ve güreş karışımı bir dövüş sporu.

Turnuvayı Nijer ekibi kazanırken, Burkina Faso ikinci, Mali ise üçüncü oldu. 

Ağır siklette şampiyonluğa Burkina Fasolu sporcu Alira Abdul Malik ulaştı. Malik'i Mali'den Drissa Traore ve Rusya'dan Muhammed Aliyev takip etti.

Burkina Faso Sambo Federasyonu Başkanı Dapla Palenfo, turnuvaya Vladimir Putin'in isminin verilmesinin sadece oyunların popülaritesini artırmayı hedeflemediğini, aynı zamanda Sahel Devletleri İttifakı'yla (AES) Rusya arasındaki işbirliğini teşvik etme amacı taşıdığını da söyledi.

sambo
27 kişinin katıldığı turnuvada iki Rus sporcu da yarıştı (Burkina Faso Sambo Federasyonu)


Ülke basınına konuşan Palenfo, "Turnuvaya Rus devlet başkanının isminin verilmesi iki halkı bir araya getirecek. Hatta Rus halkını, AES devletlerine yakınlaştıracak" diye konuştu.

Mali, Burkina Faso ve Nijer'deki cunta yönetimleri geçen yıl Sahel Devletleri İttifakı'nı oluşturarak, olası askeri saldırılara karşı birbirlerini garantör ilan etmişlerdi.

Eski Fransa sömürgesi olan üç ülke, peş peşe gelen darbelerin ardından ülkedeki Fransız birliklerini sınırdışı etmiş, birçok alanda Rusya'yla yakınlaşma yoluna gitmişti.


Independent Türkçe, RT, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU