Moskova yönetimi Ukrayna’da savaşan askerlerin eşlerini gözaltına aldı

Moskova: Ukrayna’da savaşan Rus askerlerinin eşlerinin bir araya geldiği toplantıda gözaltına alınanlar oldu

Fotoğraf: AP

Bağımsız iki Rus medya kuruluşunun haberine göre Rus polisi, Ukrayna’da savaşan Rus askerlerinin eşlerinin düzenlediği ve askerlerin ülkeye geri dönmelerini talep ettikleri haftalık toplantıda, gazeteciler de dahil olmak üzere çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Rus askerlerinin eşleri her cumartesi günü eşlerinin cepheden dönmesi talebiyle Kremlin duvarlarının önünde yer alan İsimsiz Asker Anıtı’nın önüne sembolik bir hareketle çiçek bırakıyor.

Polis, aralarında Fransız haber ajansı AFP’nin de bulunduğu medya çalışanlarını söz konusu toplantılara gitmemeleri konusunda uyardı ve bu uyarıya uymayan gazetecileri gözaltına aldı.

Sota ve Sota Vision tarafından çekilen videolar iki polisin, üzerinde basın yazan sarı bir ceket giyen ve Pathway Home (Bute Domoi) hareketinin haftalık toplantısını çekmeye gelen iki kişinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını gösteriyordu.

Sota Vision, gözaltına alınanlar arasında iki gazetecinin de bulunduğunu bildirdi.

Askerlerden birinin eşi, Sota Vision’a kadın aktivistlerin çiçek bırakabildiklerini ancak ‘güvenlik güçleri konvoyunda kontrol altında bunu yapabildiklerini’ söyledi.

Adını açıklamak istemeyen aktivist “Günümüzde çiçek koyma bile risksiz olmayan bir iş” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Başka bir videoda bir polis, tutuklanması sırasında bir Sota Vision gazetecisine cezai soruşturma tehdidinde bulunarak kamerayı kapatmasını emrediyordu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU