Sunak, Batı’yı Rus varlıklarına el koyma konusunda ‘daha cesur’ olmaya çağırdı

Sunak makalesinde, Ukrayna’nın daha fazla uzun menzilli silahlara, silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) ve mühimmatın yanı sıra diğer yardımlara yönelik ihtiyacının devam ettiğini vurguladı

Fotoğraf: AFP

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Batılı ülkelerin, 2022’de Ukrayna işgalinin ardından dondurdukları Rus varlıklarına el koyma konusunda daha cesur olması gerektiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Ukrayna işgali ikinci yılına girerken, Sunak Sunday Times gazetesi için bu konuda bir makale kaleme aldı.

Sunak makalesinde, Ukrayna’nın daha fazla uzun menzilli silahlara, silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) ve mühimmatın yanı sıra diğer yardımlara yönelik ihtiyacının devam ettiğini vurguladı.

Başbakan, “Rus savaş ekonomisine darbe vururken daha cesur olmalıyız. Yüz milyarlarca dondurulmuş Rus varlığına el koyarken daha cesur olmalıyız” ifadelerini kullandı.

İngiltere Yatırım Bakanı Dominic Johnson, dondurulmuş Rus varlıklarına el konulmasını görüşmek üzere, geçtiğimiz ay ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo ile bir araya geldi.

Ancak Johnson, bunun uluslararası hukuka uygun olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği (AB), ABD, Japonya ve Kanada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 2022’de Rusya Merkez Bankası’nın yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığını dondurdu.

G7 ülkeleri ise, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden kaynaklanan zararın bedelini ödetmenin bir yolu olarak, mal varlıklarına el koyma olasılığını değerlendiriyor.

Sunak ayrıca ABD’yi, Ukrayna’ya mali ve askeri destek sağlamaya devam etmeye çağırdı.

İngiliz Başbakan makalesinde bu konuda şunları yazdı:

ABD’nin Ukrayna ve Avrupa-Atlantik güvenliği için yaptıklarını asla küçümsememeliyiz. Onlara bu desteği sürdürmeleri yönünde çağrıda bulunuyorum ve öyle yapacaklarına da eminim.

İngiltere Savunma Bakanlığı, dün Ukrayna topçu mühimmatını finanse etmek için 245 milyon pound (311 milyon dolar) yardım yapacağını duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU