Eski Honduras liderinin El Chapo'yla ilişkisinin detayları ortaya çıktı

Meksika lideri de inceleme altında

Hernandez hakkındaki davanın iki üç hafta içinde sonuçlanması bekleniyor (Reuters)

Bir dönem uyuşturucuyla mücadelede ABD'nin en önemli müttefiklerinden biri olarak görülen eski Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, dün New York'ta 500 tondan fazla kokainin ticaretine yardım ettiği iddiasıyla yargılanmaya başladı.

Hernandez hakkındaki iddiaları ortaya atan federal savcılar, eski Honduras liderinin ikili hayat yaşadığını öne sürdü.

Savcılık, Hernandez'in aralarında Meksikalı kartel lideri Joaquín "El Chapo" Guzman'ın da bulunduğu birçok uyuşturucu baronundan milyonlarca dolar rüşvet aldığını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcı Yardımcısı David Robles, dava sırasında jüriye yaptığı konuşmada, "Yıllar boyunca Honduras'ta en büyük ve en vahşi uyuşturucu kaçakçılarıyla el ele çalıştı. ABD'ye tonlarca kokain gönderdi" ifadelerini kullandı.

Savcılık ayrıca, Hernandez'in ünlü uyuşturucu kaçakçılarıyla çekilmiş fotoğraflarını ve eski Honduras liderinin adını taşıyan bir makineli silahın fotoğrafını jüriye gösterdi.

Savcılık, eski Honduras liderinin kartelden aldığı rüşvetlerle zenginleşip, elde ettiği parayı 2013 ve 2017'deki seçimlere hile karıştırmak için kullandığını öne sürdü.

Savcılığa göre, 2013'teki seçimde o dönem Sinaloa kartelinin başında bulunan El Chapo, Honduras'a gidip buradaki bir çiftlikte Hernandez'le gizli bir görüşme yaptı. Görüşme sonrasında ikilinin, 1 milyon dolar karşılığında El Chapo'ya koruma sağlanması konusunda anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Hernandez'in kartel üyelerine polis koruması sağladığı ve kartele ait uçakların güvenlik güçleri tarafından incelenmemesi için bazı adımlar attığı da dava dosyasına giren iddialar arasında yer aldı.

55 yaşındaki Hernandez ise hakkkındaki suçlamaları reddetti.

Hernandez'in avukatı Renato Stabile, müvekkilinin Honduras'taki şiddet olaylarını azalttığını ve kartel üyelerinin ABD'ye iadesinin önünü açan yasalar çıkardığını vurguladı.

Stabile jüriye yaptığı konuşmada, "Hernandez uyuşturucu kaçakçılarıyla birlikte oturmadı, onlara karşı ayağa kalktı" dedi.

Üst üste iki 4 yıllık dönem iktidarda kalan Juan Orlando Hernandez, 2022'de görevden ayrılmıştı. Yerine gelen solcu Xiomara Castro yönetimi, birkaç hafta sonra Hernandez'in tutuklanarak ABD'ye iade edilmesine karar vermişti.

Honduras'ta "yüzyılın davası" diye nitelenen dava ülkedeki yolsuzluğun hangi boyuta ulaştığının önemli işaretlerinden biri olarak görülüyor.

Honduraslı siyasi analist Miguel Calix, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, "Juan Orlando, son 12 yıldır her yerde olan bir figürdü. Bu durum, organize suçun siyasi sistemi ne kadar derin bir şekilde yozlaştırabileceğini gösteriyor. Çok fazla güçlü insanın adının yolsuzluğa karıştığı düşünülüyor" diye konuştu.

 


New York Times: Meksika lideri inceleme altında

Eski Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in ABD'deki yargılanmasına başlanırken, New York Times gazetesi Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador hakkında da bir soruşturma yürütüldüğünü öne sürdü.

Resmi belgelere ve konuya yakın üç ayrı kaynağa dayandırılan haberde, ABD'li güvenlik güçlerinin Obrador'a yakın isimlerin uyuşturucu kartellerinden milyonlarca dolar rüşvet aldığı şüphesiyle yıllar süren bir soruşturma yürüttüğü ifade edildi.

Ancak yürütülen soruşturma resmi bir yargı sürecine çevrilmeden kapatıldı.

NYT'ye konuşan kaynaklar, ABD yönetiminin ülkenin en önemli müttefiklerinden birinin lideriyle ilgili yargı süreci yürütmeye isteksiz olduğunu söyledi.

Gazetenin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Lopez Obrador, iddiaların tamamen asılsız olduğunu öne sürdü.

Soruşturma haberlerinin iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini belirten Lopez Obrador, yine ABD hükümetinden konuyla ilgili bir yanıt beklediğini vurguladı.

Soruşturmayı yürüten ekibe konuşan bir muhbir, Lopez Obrador'un en yakınındaki isimlerden bazılarının 2018'deki seçimler öncesinde Sinaloa kartelinin lideri Ismael Zambada Garcia'yla buluştuğunu söyledi.

Başka bir muhbirse, seçimi kazanmasının ardından Zetas kartelinin Obrador'a yakın iki isme 4 milyon dolar ödeme yaptığını öne sürdü.

Üçüncü bir muhbir, kartelin elinde Obrador'un oğullarının uyuşturucu parasını teslim alırken çekilen görüntüleri olduğunu iddia etti.

Obrador, muhbirler tarafından ortaya atılan iddiaların tamamını reddetti.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times, NY Post 

DAHA FAZLA HABER OKU