Rus basınında Gazze savaşı: "Hamas'ın taleplerini gerçekten yumuşattığına dair inkar edilemez kanıtlar elde etmesi gerekiyor"

Gazze savaşının 140. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Independent Türkçe için 22 Şubat Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 140. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor? 
 

Kommersant:

Sergey Strokan'ın yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Kızıldeniz ölüyor

Husi saldırıları durdurulamıyor

ABD ve Birleşik Krallık askeri kumandanlık temsilcileri Kızıldeniz'de gemilere saldıran Husilerin hareketliliğinin arttığını ifade ettiler. İsrail'e yardım eden devletlere karşı operasyonları genişletme niyetinde olduklarını Harekatın içinden de anlattılar.

Son zamanlarda onların eline İHA ve gemi vuran füzelerin dışında su altı ve su üstü dronları da geçti.

Bu arada Kızıldeniz’deki gemi trafiğinin güvenliğini temin etme adına ABD-Birleşik Krallık operasyonu Prosperity Guradian'ın ardından Avrupa Birliği de kendi Aspides deniz askeri kuvvetini devreye soktu.

Ancak deniz trafiğinin güvenliğine şimdilik bu tedbirler yardım edemeyince Kızıldeniz'deki navlun azalıyor.

Bu arada Avrupa Birliği 19 Şubat’ta Aspides kod isimli kendi askeri deniz operasyonunu devreye soktuğunu açıkladı. Karar AB ülkeleri Dışişleri bakanlarının Brüksel toplantısında alındı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun açıkladığına göre, Aspides operasyonunun yönetimi Yunanistan, İtalya ve Fransa'ya verildi.

Operasyonun ilk seneki bütçesi 8 milyon euro olacak. Aynı zamanda Budapeşte Yemen'in kıyı çizgisinin korumasını güçlendirmek için Avrupa Barış Fonu'ndaki paranın bir kısmının ayrılmasını öneriyor. Brüksel'de bu paranın Ukrayna'ya askeri destek amacıyla kullanılması öngörülüyordu.

Batılı müttefiklerin Husilere askeri baskıyı güçlendirmelerine rağmen ticari gemilere saldırıların sürmesi sorunun çabuk çözülemeyeceğini gösteriyor.

(İşin) tehdit edici perspektiflerini idrak eden Batılı müttefikler Husilerin esas hamisi İran'ın unvanına hep yeni jestler ediyorlar. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron'un açıklaması bunu gösteriyor.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığından açıklamasından Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi buluşmasında İngiliz Bakan Kızıldeniz'de Husilerin emelleriyle ilgili onlara baskı yapması için Çin'i, İran üzerindeki etkisini kullanmaya çağırçağırdı.


Elnar Baynazarov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

ABD İsrail'i iki cephede korudu

Washington, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararını veto etti ve Lahey'de İsraillileri destekledi

BM Güvenlik Konseyi'nde çoğunluğun aleyhine giden ABD, Gazze'de hemen ateşkes sağlanmasına ilişkin karar tasarısını veto etti.

Washington,bu girişimin İsrail ile Filistin HAMAS Harekatı arasındaki ateşkes görüşmelerini sadece zora sokacağını onaylıyor. Bunun yerine Amerikalılar çatışmaların geçici şekilde durmasına ilişkin karşı öneri getirdiler.

ABD, Lahey'deki BM Uluslararası Mahkemesi'nde de İsrail'in saflarında yer aldı. İsrail ile birlikte ABD'ye de artan uluslararası baskının fonunda HAMAS temsilcileri ve bazı bilgilere göre İsrailli diplomatlar yeniden Kahire'ye gittiler.

21 Şubat’ta BM Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Yahudi devletini savundu. ABD Dışişleri Bakanlığı hukuk müşaviri Richard Wiseck, mahkemeye çağrıda bulunarak "İsrail'in bir an önce koşulsuz işgal ettiği toprakları terk etmesine" ilişkin karar almamasını istedi.

Birleşik Arap Emirlikleri temsilcisi Lana Nussebech,İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da "Kolektif şekilde cezalandırmakla" suçladı.

Diplomatın sözlerine göre bu durum Cenevre Konvansiyonu’nun dördüncü maddesinin ihlalidir. Güney Afrika Cumhuriyeti ekibi ise İsrail'in adeta Güney Afrika hükümetinin 1948-1994 yılları arasında uyguladığından "Daha şiddetli bir ırkçılık versiyonunu" Filistin topraklarında uyguladığını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin ilk kez Gazze'de ateşkes istemesi şunu gösteriyor: Washington eskiden olduğu gibi İsrail askeri harekatını o kadar açık şekilde desteklemiyor.

Ama Kahire'ye delegasyon gönderilmesine ilişkin bilgiyi İsrail Dışişleri Bakanlığı onaylamaı. İsmi açıklanmayan İsrailli memur The Times of İsrael gazetesine görüşmelerin sürmesine ilişkin henüz bir kararın alınmadığını söyledi.

Ona göre İsrail temkinli davranıyor ve müzakereci göndermeden önce Hamas'ın taleplerini gerçekten yumuşattığına dair inkar edilemez kanıtlar elde etmesi gerekiyor.

 

Lenta.ru:

ABD, İsrail'in Batı Şeria'daki işgalini BM mahkemesinde savundu

NYT: ABD, BM mahkemesinden İsrail'den Batı Şeria'daki askerlerini çekmesini istememesini istedi

The New York Times gazetesinin haberine göre, ABD, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgalini savundu, çünkü Yahudi devleti güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalmadı.

ABD Dışişleri hukuk müşaviri Richard Wiseck BM Yüksek Mahkemesi'nin on beş kişilik heyetinden İsrail'in işgal ettiği topraklardan askerlerini çekmeye ilişkin karar almamasını istedi. Çünkü İsrail'in güvenlikle ilgili çok gerçek ihtiyaçları bulunmaktadır.

Richard Wiseck sadece İsrail ile "yan yana güvenlik ve geleceğe ümit içinde yaşayacak" bir bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasının kalıcı barışı sağlayacağını ifade etti.

Bu sorun zorlama ve tek yanlı hareketler yoluyla çözülemez. Görüşmelere temeli güçlü barışa doğru yoldur.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU