ABD ve Birleşik Krallık, NATO Genel Sekreterliği için adayını belirledi

Türkiye'den henüz destek yok

Yeni genel sekreter ekimde göreve başlayacak (Reuters)

ABD ve Birleşik Krallık yönetimleri, NATO Genel Sekreterliği için Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin adaylığını destekleme kararı aldı.

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, "Başkan Biden, Rutte'nin adaylığını güçlü bir şekilde destekliyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jens Stoltenberg'den boşalacak koltuğa Mark Rutte'nin oturmasını istediklerini belirten bir Birleşik Krallık yetkilisiyse, "Rutte ittifak için büyük saygı görüyor. Savunma ve güvenlik alanlarında da bir geçmişi var. İttifakın güçlü kalmasını ve caydırıcı olmasını sağlayacaktır" dedi.

2010'da bu yana Hollanda'yı yöneten Rutte, Avrupa'da en uzun süredir iktidarda bulunan siyasetçilerden biri. Üye ülkelerin birçoğu da Rutte'yi, Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi durumunda ittifak içinde oluşacak kaosla mücadele edebilecek bir isim olarak görüyor.

Rutte, adaylık için birçok önemli ülkenin desteğini alsa da seçilebilmesi için tüm müttefiklerin onayına muhtaç. Politico'nun konuyla ilgili haberinde 20 ülkenin Rutte'yi desteklediği, 10 ülkeninse henüz destek sunmadığı belirtildi.

Türkiye'nin Rutte'yi desteklemek için, Hollandalı siyasetçinin ittifak içinde AB ülkelerinden yana tavır takınmamasını talep ettiği öne sürüldü.

Rutte'nin Avrupa'da en çok bağlantıya sahip isimlerden biri olduğunu belirten Hollandalı bir yetkili şunları söyledi:

Rutte'nin gücü üç şeyden kaynaklanıyor: İnsani yetenekleri, pragmatik bakış açısı ve cep telefonu. O kararlı bir Atlantikçi ve bir Churchill hayranı. Cep telefonu, Batı dünyasının ötesine uzanan iki nesilden dünya liderlerinin telefonlarıyla dolu ve onlarla iyi ilişkilerini koruyor. Onlar görevden ayrıldıktan sonra bile bunu yapıyor. Merkel ve Rutte hâlâ buluşuyorlar.

Geçen yıl yönettiği koalisyon hükümetinin çökmesiyle birlikte parti liderliğinden ayrılan ve siyasetini bıraktığını açıklayan Rutte, seçimlerin ardından henüz hükümet kurulamaması nedeniyle geçici başbakan olarak görevine devam etmek zorunda kaldı.

Ancak son dönemde Rutte'nin, görev süresi dolan Jens Stoltenberg'den boşalacak koltuk için adaylığı konusundaki söylentiler artmıştı.


2014'ten bu yana NATO Genel Sekreterliği yapan Stoltenberg'in görev süresi Ukrayna savaşı nedeniyle uzatılmıştı. 

Daha önce Estonya Başbakanı Kaja Kallas ve Litvanya Dışişleri Bakanı Krisjanis Karins'in isimleri bu rol için ortaya atılmıştı. Ancak bazı üye ülkeler, Ukrayna'da yaşanan askeri gerilim ve görevin hassas doğası nedeniyle Baltık ülkelerinden adayların genel sekreterlik için fazla "şahin" olduğunu düşünüyor.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de görev için ismi geçen adaylardan biri. Daha önce Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace'ın da göreve talip olduğu iddia edilmiş ancak Wallace beklediği desteği bulamamıştı.

NATO Genel Sekreterliği şu ana kadar her dönem Batı Avrupalı siyasetçiler tarafından yürütülen bir görev oldu. Bu nedenle NATO içinde genel sekreterliğe ittifakın doğu kanadından siyasetçilerin ya da kadın bir siyasetçinin getirilmesini isteyen ülkeler de bulunuyor.


Independent Türkçe, Guardian, Politico, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU