İran'dan Rusya'ya savaşın gidişatını değiştirebilecek "hassas" sevkıyat

Uzmanlar balistik füzelerin savaş sahasında çok etkili olabileceğini düşünüyor

İran'ın yeni balistik füzeleri Ağustos 2022'de tanıtılmıştı (Reuters)

İran, Ukrayna savaşında kullanılması için Rusya'ya yüzlerce karadan karaya balistik füze gönderdi.

Reuters'ın 6 farklı kaynağa dayandırdığı haberine göre, Fatih-110 ailesinden yaklaşık 400 kısa menzilli füzenin Moskova'ya teslim edimesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Askeri uzmanlar bu mobil füze sistemlerinin 300 ila 700 kilometre menzile sahip olduğunu belirtiyor.

İranlı bir kaynak, füzelerle ilgili anlaşmanın geçen yılın son aylarında tamamlandığını ve sevkıyatın ocağın ilk haftasında başladığını aktardı.

İranlı bir askeri yetkili şu ana kadar en az 4 parti sevkıyat yapıldığını ve bunun gelecek haftalarda devam edeceğini söyledi.

Bir başka üst düzey İranlı yetkili de füzelerin bir kısmının Hazar Denizi üzerinden Rusya'ya ulaştırıldığını, kalanlarınsa havayoluyla sevkedildiğini belirtti.

Bir diğer İranlı yetkiliyse, "Daha fazla sevkıyat olacak. Bunu saklamak için bir neden yok. İstediğimiz ülkeye silah ihraç etme hakkımız var" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'ın bazı asker teknolojileri ihracına yönelik kısıtlamaları ekimde sona ermişti. Ancak ABD ve Avrupa Birliği, İran'ın balistik programına yönelik yaptırımlara devam ediyor.


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ocakta yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kuzey Kore'de aldığı füzelerin yanı sıra İran'la da kısa menzilli balistik silahlar için anlaşmaya varmaya yakın olduğunu söylemişti.

Ukrayna başsavcısı cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kuzey Kore'den aldığı silahların güvenilmez olduğunu ve 24 füzeden sadece ikisinin hedefi vurabildiğini öne sürmüştü.

Ancak uzmanlar İran'ın balistik füzelerinin savaş sahasında çok daha başarılı olduğunu düşünüyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Middlebury Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Jeffrey Lewis, Fatih-110 tipi füzelerin hassas silahlar olduğuna dikkat çekerken, "Yüksek değere sahip ve isabet ettirilmesi gereken hedeflere karşı kullanılıyor" diye konuştu.

Rus bombardımanının zaten acımasız bir seviyede olduğunu vurgulayan Lewis, buna karşın 400 balistik füzenin Ukrayna'ya ciddi zarar verme potansiyeli taşdığını söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU