Bilim insanları Güneş Sistemi'ndeki 9. Gezegen'in muhtemel konumunu keşfetti

Bilim insanları, 9. Gezegen'in keşfinin Güneş Sistemi'nin kökenini ve evrimini açıklamaya katkı sağlayabileceğini söyledi

(Reuters)

Gökbilimciler, 9. Gezegen'in Güneş Sistemi'nde saklanıyor olabileceği olası konumlarını daralttı. Bu gelişme, Samanyolu galaksisindeki evimize dair daha fazla bilgi edinmemizi sağlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Varsayımsal 9. Gezegen, Güneş Sistemimizin kenarındaki nesnelerin açıklanamayan hareketleri nedeniyle onlarca yıldır bilim insanlarının araştırdığı bir konu oldu. 

Araştırmacılar Güneş Sistemi'nin kenarındaki bazı nesnelerin (cüce gezegen Plüton'un yörüngesinin çok ötesinde) henüz görülmemiş ve başka bir gezegen olması muhtemel bir şey tarafından çekiliyormuş gibi davrandıklarını gözlemledi.

Bu nesnenin keşfedilmesi bilim insanlarının Güneş Sistemi'nin yapısını, oluşumunu ve evrimsel süreçlerini daha iyi anlamalarını sağlayabilir. 

Gökbilimciler bu gezegeni keşfetmek için Haleakala Gözlemevi'nde bulunan ortak astronomik gözlem sistemi Hawaii Panoramik Tarama Teleskobu ve Hızlı Tepki Sistemi'nden (Pan-STARRS) gelen verileri değerlendiriyor.

Araştırmacılar artık önceki çalışmalarda öngörülen konumların yaklaşık yüzde 80'ini eleyerek varsayımsal gezegenin olası konumlarını daralttı.

Universe Today'e konuşan Caltech'ten çalışmanın ortak yazarı Mike Brown, "9. Gezegen'in orada olduğuna dair çok fazla bağımsız işaret var. 9. Gezegen olmadan Güneş Sistemi'ni anlamak çok zor" dedi.
 


Dr. Brown, "9. Gezegen, Güneş Sistemi'nin dış kısmındaki nesnelerin yörüngeleriyle ilgili başka türlü açıklanamayacak ve her biri için ayrı bir açıklamaya ihtiyaç duyacak birçok şeyi aydınlatıyor" diye açıkladı.

Henüz hakem denetiminden geçmemiş çalışmada yayımlanan yeni veriler; eğer 9. Gezegen varsa bunun Güneş Sistemi'nin en büyük 5. gezegeni olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları bunun Güneş Sistemi'mizde Dünya'yla Uranüs arasında bir kütleye sahip tek gezegen olabileceğini belirtti.

Gezegenin Güneş etrafındaki eliptik yörüngesinin en büyük çapının 500 AU'nun (astronomik birim) üzerinde olması bekleniyor. Bu da Dünya'dan Güneş'e olan mesafenin yaklaşık 500 katı yani yaklaşık 75 trilyon kilometreye eşit. 

Bilim insanları, 9. Gezegen'in bulunduğu tahmin edilen uzay bölgesinin yüzde 78'i dışlanmış olsa da önemli alanların gerekli derinlikte gözlemlenemediğini söyledi.

Araştırmacılar, Vera Rubin Gözlemevi'nin yakında yapacağı bir araştırmanın bu olası konumların daha da daraltılmasını sağlayacağını umuyor.

Bununla birlikte araştırmacılar, 9. bir gezegenin var olmama ihtimalinin bulunduğunu ve Güneş Sistemi'nin dış kısmında gözlemlenen birçok fenomeni açıklamak için yeni teorilere ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekliyor.

Bilim insanları, "Bu tür açıklamalar gelene kadar 9. Gezegen'i en olası hipotez olarak görmeye devam ediyoruz" diye ekledi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU