Avdiivka'nın düşüşünden sonra saha manzarası nasıl görünüyor?

Yeni temas hatları açılırken Rusya büyük bir zafer kutluyor. Batı, Ukrayna'nın silahlanmasını hızlandırma ihtiyacıyla karşı karşıya

Avdiivka kasabasının düşmesinin ardından Rus bombardımanına maruz kalan Slovyansk'ta yaşayanlar, yıkılan binaların önünden geçiyor (DPA)

Stratejik Avdiikva şehrinin düşüşü, Rus kuvvetlerinin son zamanlarda elde ettiği en büyük saha zaferlerinden biri. Geçen yıl Mayıs ayında Bahmut Şehri'ni zorlukla ele geçirdikten sonra, Donetsk bölgesindeki çatışmalarda 224 gün boyunca devam eden yoğun mücadelelerin ardından kazanılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusların Avdiivka'ya ilerleyişi de kolay değildi; bu bölge, 2022 yılı Şubat ayındaki savaşın başlamasından bu yana sürekli çatışmalara sahne oldu. Ancak en şiddetli çatışmalar yaklaşık beş ay önce başladı ve Rus kuvvetlerinin bu ayın başlarında etrafını sıkılaştırarak, Ukrayna kuvvetlerini kuşatmaya almasıyla sonuçlandı. Bu, Ukrayna kuvvetlerinin tamamen kuşatılmasına ve tüm ikmal hatlarının kesilmesine yol açtı.

Geri çekilmeye zorlama

Aynı zamanda, Ukrayna ordusu korunan Zenit Bölgesi'nin güneyindeki, özellikle de Avdiyivka'nın güneyindeki iyi donanımlı birçok konumdan çıkmak zorunda kaldı ve kuzeybatıdaki orman kuşağından da çekildi.

Aslında, şehri savunan gruplar iki bölüme ayrıldı. İlk grup şehirden kaçmayı denedi. Dağılan birimlere hızla hassas hava saldırıları düzenlendi.

Şehri savunan ikinci grup, üçüncü bağımsız saldırı tugayının askerlerinden oluşan bir saldırı tugayı tarafından oluşturulan omurgadan oluşuyordu. Bu grup, şehrin dışında yer alan bir kok kömürü fabrikasına yerleşti. Ukrayna ordusunun üst komutanı, kuşatılmış savunuculara yardım etmek için Ukrayna ordusunun elit birimini gönderdi. Ancak hava saldırı uçakları hemen hemen hemen hemen derhal kuşatmayı sağladı.

Rus ordusunun verilerine göre, Avdiivka'nın kurtarılmasında hava kuvvetleri önemli bir rol oynadı. Geçen yılın Ekim ayında başlayan operasyonun başlangıcından bu yana, Su-35 tipi savaş uçakları günlük olarak bölgedeki siperli alanlara yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Bu saldırılarda kullanılan 500 kilogramlık bombaların gücü, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin beton tahkimatlarını yerle bir etmek için yeterliydi.

Zırhlı birimlerin yanı sıra, Rus piyadeleri de önemli bir rol oynadı; Rus askerleri, siperli bölgeleri kademeli olarak ele geçirerek şehri kuzey ve güneyden kuşatmayı sıkılaştırmak için ilerledi.

Avdiivka ve Bahmut

Son günlerde kaçınılmaz sonuç belli oldu ve Rusya Savunma Bakanlığı'nın Cumartesi günü yayınladığı bazı Ukraynalı birliklerin rastgele geri çekildiği sahneler, Kiev'in yoğun ateş baskısı nedeniyle koordineli bir geri çekilme ayarlamayı bile başaramadığını gösterdi.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Bahmut, nüfusunun az olması, malzeme ve teçhizatın taşınması için bir koridor veya kavşak üzerinde bulunmaması nedeniyle askeri anlamda stratejik bir bölge değildi. Bu, Bahmut'un düşüşünün sadece Ukraynalılar için moral açısından bir darbe olduğu anlamına geliyordu. Ancak Avdiyivka, aksine, büyük öneme sahipti. 2014'te Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çatışmaların patlak verdiği Donetsk bölgesindeki en güçlü Ukrayna savunma merkezi buradaydı. Bu bölgeden, Rus kontrolü altındaki Donetsk'e karşı güçlü darbeler yönlendirildi.

Dolayısıyla bunun kontrol edilmesi ahlaki boyutla sınırlı olmayıp, potansiyel olarak çok önemli saha yansımalarına kadar uzanan boyutlar kazanıyor.

Rusya'nın ilerleyiş alanı çok büyük olmasa da 31,5 kilometreyi geçmiyor. Ancak bu zafer, ‘cephelerdeki durgunluk’ hakkındaki konuşmaların arttığı bir dönemde, Rusların önemli ilerleme kaydetme yeteneğine olan güvenini yeniden tesis etmek için bir nedendi.

Savunma Bakanlığı, operasyonun gidişatına ilişkin bir brifingde, yalnızca son iki gün içinde Avdiivka'yı ele geçirme operasyonu sırasında Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mevzilerinin neredeyse dokuz kilometre derinliğine ilerlediğini bildirdi.

Avdiivka, Donetsk şehrinin kuzey banliyösüdür. Bu, Rusların bu olayı kutlamasının ek bir nedenidir. Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'un tam kontrolünü sağlama sözlerini yerine getirme kararlılığının bir işareti olarak kabul ediliyor. Bu dört bölgeyi geçtiğimiz yıl resmen ilhak ettiğini duyuran Rusya.

Televizyon kanallarında gösterişli bir atmosferle aktarılan bilgilere göre, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin Yüksek Komutanı olan Putin'e başarının haberini iletti. Avdiivka'nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için 'güçlü bir savunma merkezi' olduğuna dair işaretler verildi.

‘Şehrin temizliği’

Rus Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz cumartesi günü, şehrin kontrolünü sıkılaştırdıktan sonra, Rus kuvvetlerinin ‘şehri tamamen silahlı gruplardan temizlemeye ve şehri terk eden ve kenar mahallelere yerleşen Ukraynalı birimleri kuşatmaya’ çalıştığını bildirdi.

Büyük başarısını gururla sunan Moskova, neredeyse bir yıldır ilk kez böylesine önemli bir zafer elde etti. Bu zaferin zamanlaması, Rus iç politikası için son derece önemli, çünkü Putin'in başkanlık kampanyasına güçlü bir ivme kazandırdı. Başkanın destekçilerine umut vererek, savaş ilan ettiği yolun doğru olduğunu ve en azından 2030'a kadar Kremlin'de kalacağı yeni bir dönemi garanti altına aldı.

Öte yandan, bu gelişme Ukraynalılar için güçlü bir moral darbesi anlamına geliyor ve bir dahaki sefere malzeme eksikliğinin ve Rusya'nın teçhizattaki üstünlüğünün belirleyici olacağı yönündeki alarmı bir kez daha yükseltiyor.

Ancak ahlaki boyutta Rus askeri uzmanları, ‘Avdiivka'nın kurtarılmasının, cephe hattının uzun süre bombalanan Donetsk'ten uzaklaştırılmasını mümkün kıldığını’ söylüyor.

Yeni iletişim hatları

Dolayısıyla bu gelişme şu ya da bu şekilde yeni temas hatları yaratıyor ve Ukrayna kuvvetlerinin gelecekte bölgeye herhangi bir saldırıyı yeniden başlatabilmelerini sağlayacak şekilde saflarını yeniden düzenlemeleri ve konumlandırma noktalarını yeniden düzenlemeleri gerekecek. Burada zaman her zaman Kiev'in lehine oynamıyor.

İkinci unsur, Avdiivka'nın darbesinin çevredeki kasabaları ele geçirme olasılığını artırmasıdır. Moskova, Ukraynalıların kafa karışıklığı ve moral bozukluğu, Batı yardımlarının gecikmesi ve Rus askerlerinin güçlü duygularındaki ivme gibi unsurlardan faydalanıyor.

Donetsk bölgesinde tam kontrolü sağlama görevi gerçekten zorlu olabilir ve çok zaman alabilir, ancak cephe hatlarındaki her ilerleme, Ukrayna içinde güçlü etkilere sahip olacaktır ve işte Kremlin'in hedeflediği tam da bu.

2014 olaylarından önceki idari bölünmelere göre Moskova'nın şu anda Donetsk bölgesinin yalnızca yüzde 60'ını kontrol etmesi dikkat çekici.

Karşı saldırı bitti mi?

Uzmanlar, olayın önemine vurgu yaparken, Avdiyivka'nın kurtarılmasının cephenin çökmesine yol açmayacağını ve Kiev'in doğrudan bir yenilgi yaşamayacağını" belirtiyorlar. Ancak, Ukrayna'nın Donetsk'e yakın bölgelerindeki gibi güçlü bir savunma noktası olmaması, Rus ordusunun daha fazla ilerlemesini kolaylaştırabileceği anlamına geliyor. Genel olarak, muhtemel saha etkileri arasında, uzmanların ifade ettiği gibi, Avdiyivka'nın ele geçirilmesinin "Ukrayna'nın karşı saldırısının sonu" anlamına gelebileceği ve bu durumun cephe hatlarına olan yansımaları olabileceği görüşü söz konusu.

Rusların zaferini kutlamasına karşın, Avdiyivka Muharebesinin Ukrayna'nın silahlandırma dosyası üzerinde önemli etkileri olabilir. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve Genelkurmay Başkanı'nın silah eksikliğinin doğrudan bu yenilginin nedeni olduğunu doğrulamasıyla birlikte, birkaç Batılı tarafın, özellikle de ABD'nin, iç farklılıkları aşmanın, Ukrayna'ya silah ve mali yardımların tedarikini hızlandırmanın önemini vurguladıkları dikkat çekici oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kongresi'nin Kiev'e yardım için ek finansmanı onaylamaması halinde Ukrayna kuvvetlerinin Avdiyivka kentinden çekilmesinin ardından diğer kentleri de kaybedeceğini öne sürdü.

Aynı zamanda Avrupa ülkeleri, Fransa'nın Kiev için hızla güvence altına almayı taahhüt ettiği intihar İHA’ları da dahil olmak üzere bazı malzemelerin gelişini hızlandırma niyetlerini teyit etmekte hızlı davrandılar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU