Tayvan'ın balıkçıları öldürmesi ABD-Çin gerginliğini büyüttü

WSJ, Filipin Denizi'nde artan hareketliliğe dikkat çekti

Tayvan'a bağlı Kinmen adaları, Çin'in Xiamen kentine 1,5 kilometre uzaklıkta (Reuters)

Tayvan sahil güvenlik ekiplerinin, geçen hafta Çinli bir balıkçı teknesini batırmasının ardından bölgede tansiyon yükseldi.

Çin donanmasına ait birimler, Tayvan tarafından kontrol edilen takımadaların çevresindeki devriye görevlerini sıklaştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin sahil güvenlik ekiplerinden pazar günü yapılan açıklamada, birbirlerinden birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Xiamen kentiyle Tayvan'ın Kinmen adalarının bulunduğu bölgede rutin devriye işlemlerinin gerçekleştirildiği belirtildi.

Sahil güvenlik sözcüsü Gan Yu tarafından yapılan açıklamada, devriyelerin balıkçıların canları ve mallarını koruma amacı taşıdığı ifade edildi.

Bölgede başlatılan devriyeler Çinli güvenlik birimleriyle Tayvan birliklerinin birbirlerine çok yakınlaşması anlamına geliyor ve bölgedeki olası bir çatışma riskini körüklüyor.

Bölgedeki gerilim, Çin bayraklı bir sürat teknesinin Tayvan sahil güvenlik ekipleri tarafından batırılmasının ardından yükseldi.

Tayvan yönetimi, teknenin Kinmen kıyılarından yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta avlanan bir balıkçı teknesi olduğunu duyurmuştu.

Alabora olan teknedeki 4 kişi olay sırasında suya düşmüş, bunlardan ikisi Tayvanlı yetkililer tarafından kurtarılmıştı. Bilinci kapalı bir şekilde bulunan diğer iki kişininse kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybettiği açıklanmıştı.


WSJ, Filipin Denizi'nde artan hareketliliğe dikkat çekti

Tayvan Boğazı'nda tansiyon batırılan balıkçı teknesi nedeniyle yükselirken, ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi Tayvan'ın doğusundaki Filipin Denizi'nde yaşanan hareketliliğe dikkat çekti.

ABD ve Japonya'ya ait savaş gemilerinin 31 Ocak'ta bölgede tatbikat düzenlediği hatırlatılan haberde, aynı dönemde Çin'e ait istihbarat gemilerinin de birkaç kilometre uzakta demirlediği ifade edildi.

Filipin Denizi, ABD'yle Çin arasında bir çatışma yaşanması durumunda, Guam ve Hawaii'deki üslerden Amerikan birliklerine takviye yapılabilmesi için stratejik bir önemde.

Askeri uzmanlara göre, Tayvan'a yönelik olası bir harekat durumunda adayı kuşatmak isteyecek Çin ordusunun bu bölgedeki tedarik hatlarını da kesmesi gerekecek.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Heritage Vakfı'ndan Brend Sadler, konuyla ilgili, "Filipin Denizi'nin kontrolü, Doğu Asya'daki herhangi bir savaş için kritik askeri hedeflerden biri olacak" diye konuştu.

Haberde, aynı bölgede Çin donanmasına ait Şantung uçak gemisi ve savaş gemilerinin biri 13 Eylül'de diğer 28 Ekim'de olmak üzere iki ayrı tatbikat gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.

Gazeteye konuşan askeri uzmanlar Filipin Denizi'nin derinliğinin onlarca kilometreyle ölçülebileceğini ve bu durumun bölgeyi denizaltı operasyonlar için de uygun hale getirdiğini vurguladı.

ABD ve Çin'in kontrol savaşı verdiği bölge Japonya ve Güney Kore'ye yakıt taşıyan tankerlerin de temel güzergâhlarından biri. Batılı analistler, Çin'in bölgeye hakim olmasının bu iki ülkenin tedarik zincirleri için de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor.

 

Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal 

DAHA FAZLA HABER OKU