Güney Lübnan'da gerilim devam ederken, Tel Aviv yönetimi, kuzey sınırında tatbikat yaptı

İsraillilerin yüzde 71’i Lübnan’a karşı geniş çaplı bir savaşı destekliyor.

Çarşamba günü En-Nebatiye şehrine düzenlenen hava saldırısında öldürülen Hizbullah komutanlarından Ali ed-Debs için cenaze töreni düzenlendi. (AFP)

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilim, özellikle sivil ölümleri, son iki günde Hizbullah safında ölenlerin sayısının artması ve Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri’nin başkanlığındaki Emel hareketinden de ölümlerin açıklanmasıyla yeni bir boyuta evrildi. Bu sırada İsrail ordusu, kış şartlarında kuzey sınırını simüle eden bir arazide tatbikat yaptığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail’e ait bir insansız hava aracının (İHA) çarşamba gecesi En-Nebatiye kentindeki üç katlı bir binayı güdümlü füzeyle hedef alması sonucu bir aileden yedi sivil ve üç Hizbullah mensubu yaşamını yitirdi. İsrail, ölenlerden birinin Rıdvan Gücü’nden bir komutan olduğunu duyurdu. Gazze’deki savaşın etkisiyle Lübnan-İsrail sınırında karşılıklı bombardımanın gerilimi tırmandırma endişesi yarattığı bir dönemde, İsrail ve Lübnan taraflarının bildirdiğine göre, İsrail’in perşembeyi cumaya bağlayan gece güneye düzenlediği hava saldırıları Hizbullah ve Emel’den en az beş savaşçının ölümüyle sonuçlandı.

Şarku’l Avsat’ın Lübnan resmi haber ajansı NNA’dan aktardığına göre İsrail uçakları gece yarısından sonra En-Nakura, Cebel-i Lübnan, Alma eş-Şaab, Tayr Harfa ve Yarin beldelerindeki evlere hava saldırıları düzenleyerek mülklere ve mahsullere ‘ağır tahribat’ verdi.

NNA’ya göre El-Kantara beldesinde bir eve düzenlenen hava saldırısı üç gencin ölmesiyle sonuçlandı. Emel hareketi peş peşe yaptığı açıklamada gençlerin ‘Lübnan’ı ve güneyi savunmak için vatani ve cihat görevini yerine getirirken şehit düştüğünü’ duyurdu.

Hizbullah dört savaşçısının ölümünü duyurmasının ertesi günü, dün sabah iki savaşçısının daha öldürüldüğünü bildirdi. Her birinin ‘Kudüs yolunda şehit düştüğünü’ belirtti. Hizbullah bu ifadeyi, gerilimin başlangıcından bu yana İsrail ateşiyle öldürülen üyelerinin ölümünü duyurmak için kullanıyor.

İsrail ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada, çarşamba akşamı Lübnan’ın En-Nebatiye kentine düzenlediği hava saldırısının, Hizbullah’a bağlı Rıdvan Gücü Komutanı Ali Muhammed ed-Debs, yardımcısı Hasan İbrahim İsa ve bir savaşçının ölümüyle sonuçlandığını aktardı.

Lübnan’ın güneyi ve İsrail’in kuzeyi çarşamba günü büyük bir gerilime tanık oldu. İsrail, Safed’de bir İsrail askerinin Güney Lübnan’dan atılan meçhul bir füzeyle öldürülmesinden kısa bir süre sonra, biri sınırdan yaklaşık 25 kilometre uzakta olan çok sayıda beldeye bir dizi hava saldırısı düzenledi. Hizbullah perşembe gecesi, sivillerin öldürülmesine ‘misilleme olarak’ onlarca füzeyle İsrail’in kuzeyini hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah ve Emel’in ölen üyelerini son yolculuklarına uğurladığı gündüz saatlerinde çatışmalar bir miktar azalsa da öğleden sonra Hizbullah, Burkan füzesiyle Lübnan’ın Şeba Çiftlikleri’ndeki Ruveysat el-Alem bölgesini hedef aldığını kaydetti.

Diğer yandan İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, ordunun Lübnan sınırındaki kuzey cephesinde hazırlıklarını artırmaya devam ettiğini duyurdu. Adraee, X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kuzey cephesindeki 146. ve 210. Tugayların yedek savaşçılarının talimiyle eş zamanlı olarak, Golani Tugayı savaşçıları bu hafta kuzey cephesinde hazırlıkları artırmaya başladı.”

Adraee ‘kuzey cephesindeki yedek ve nizamiye taburlarının, kış hava koşullarında kuzey sınırını simüle eden bir arazide talim yaptığına’ dikkat çekti. Adraee, tatbikatların açık havada kış koşullarında yapıldığını, zırhlı kuvvetler, mühendis birlikleri ve topçulardan oluşan ortak bir tatbikat şeklinde gerçekleştirildiğini ve yaralıların taşınmasını içerdiğini açıkladı.

ABD’nin sert itirazına ve hükümetin Gazze savaşı sırasında kuzeyi kapsayacak bir savaş cephesi açmama kararına rağmen, yapılan bir anketin sonuçları İsrail kamuoyunun ezici bir çoğunlukla, Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmak için Lübnan’a acil bir askeri operasyon başlatılmasını desteklediğini gösterdi. Maariv gazetesinin dün yayınladığı ankete göre halkın yüzde 71’i Lübnan’a üçüncü bir savaş başlatılmasını desteklerken, yalnızca yüzde 12’si ‘durumu kontrol altına alma’ politikasını destekliyor. İsrail’deki askeri uzmanlar ve tarihçiler, ABD, Fransa ve diğer ülkelerin İsrail ile Lübnan arasında savaş çıkmasını engellemek için büyük çabalar sarf etmesine rağmen Lübnan’la geniş çaplı bir savaş riskinin her zamankinden daha yakın olduğunu savunuyor.

Tarihçi Galiya Tsbar açıklamasında “İki tarafın da istemediği bir savaş her zaman olmuştur. İstenmeyen bir savaşın çıkması bir hatanın olması veya bir tarafın yanlış hesaplama yapmasına bakar” dedi.

İsrail ordusunun eski Sözcüsü Avi Benyahu’nun açıklaması ise şöyle oldu:

“Bu hafta Hizbullah’ın Safed’e ve tam nokta atışıyla seçilmiş sivil hedeflere ateş açmasıyla yaşanan tehlikeli olay, gerilimin ciddi bir şekilde tırmanmasına yol açıyor ve bu da savaş kabinesi ile ordunun Lübnan sınırındaki operasyon stratejisini değiştirmesini gerektiriyor. Hizbullah’ın dayattığı yeni durumda, İsrail ordusu ve İsrail’in, Lübnan devletine daha fazla dokunulmazlık ve koruma tanımaması veya bugüne kadar olduğu gibi Lübnan devletini Hizbullah’tan ayırmaması lazım. Gazze’de olduğu gibi, bunun bedelini de ağır bir şekilde, Hizbullah'ın esir aldığı masum Lübnan vatandaşları ve stratejik mühimmatını ve altyapısını kaybederek Lübnan ödeyecek. Bizde zayıflığa ve kırılganlığa yer yok. Görünen o ki yine savaşmak kaçınılmaz. Aylardır kuzeyde savunma şeklinde hazırlık yapan ve yalnızca Hizbullah operasyonlarına yanıt veren İsrail ordusunun, daha saldırgan bir stratejiye geçmesi gerekiyor. Bu, Nasrallah’ı, herkes için büyük ve acı verici olacak bir savaşı önleyecek, Hizbullah’ın kuzeye çekilmesini sağlayacak ve kuzey beldelerinde yerlerinden edilmiş on binlerce insanın evlerine geri dönmesini sağlayacak bir anlaşmaya varmaya teşvik edebilir.”

Çarşamba günü Güney Lübnan’da ölenlerin sayısı, Hizbullah ile İsrail’in dört aydan uzun bir süre önce karşılıklı sınır ötesi bombardımana başlamasından bu yana bir günde kaydedilen en yükseğiydi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e başlattığı saldırının ertesi gününden bu yana Hizbullah, Gazze’ye ve ‘direnişine destek’ amacıyla İsrail askeri sahalarını ve noktalarını vuruyor. İsrail ordusu hava ve topçu bombardımanıyla misilleme yaparak Hizbullah’ın ‘altyapısını’ ve sınır yakınındaki savaşçıların hareketlerini hedef alıyor.

AFP’nin aktardığına göre gerilimin başlangıcından bu yana Lübnan’da 268 kişi öldü. Bunların arasında 187 Hizbullah unsurunun yanı sıra üçü gazeteci olmak üzere 40 sivil bulunuyor. İsrail’de ordu, 10 asker ve altı sivilin öldüğünü bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU