Eski Tayland lideri Şinavatra özgürlüğüne kavuştu

Bu durum, muhalefetle birlikte 74 yaşındaki eski başbakanın bazı destekçilerinin de tepkisini çekti

Şinavatra, Şartlı Tahliye Komitesi'nce tahliyesi onaylanan 930 mahkum arasında yer aldı (Thai News Pix-Tananchai Kaewsowattana/Reuters)

15 yıllık sürgünün ardından Tayland'a dönen ve aldığı mahkumiyet kararı nedeniyle cezaevine giren eski Başbakan Taksin Şinavatra, bugün şartlı tahliyeyle özgürlüğüne kavuştu. 

Şinavatra'nın başkent Bangkok'taki Polis Genel Hastanesi'nden çıkarılarak siyah bir minibüse bindirildiği, kızları Paetongtarn ve Pintongta'nın kendisine eşlik ettiği görüldü. Kol askısı ve boyunluğuyla dikkat çeken Taksin Şinavatra, aynı kentteki evine götürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanı Tawee Sodsong, hafta başında yaptığı açıklamada Şinavatra'nın yaşlı ve ağır hasta olması nedeniyle hafta sonunda şartlı tahliye edileceğini belirtmişti. 74 yaşındaki Şinavatra'nın bir yıllık hapis cezasının 6 ayını çekmiş olduğu için şartlı tahliye kriterlerini karşıladığını da kaydetmişti.

2001'de başbakanlığa seçilen Şinavatra, 2006'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmış, yolsuzluk ve Kral'a saygısızlık suçlamalarıyla hapis yatmamak için 2008'de ülkeyi terk edip sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

15 yıl sonra 22 Ağustos 2023'te ülkesine dönen Şinavatra, özel jetiyle başkent Bangkok'taki Don Mueang Havalimanı'na inmesinin ardından polis eşliğinde Yüksek Mahkeme'ye götürülmüştü.

İktidarda olduğu süre içinde yetkisini kötüye kullanmak, yolsuzluk ve çıkar çatışması suçlarını işlediği iddiasıyla yargılandığı üç dava kapsamında 8 yıl hapis cezası verilen 74 yaşındaki Şinavatra, cezaevine gönderilmişti.

Hapishanedeki ilk gecesinde göğüs ağrısı, yüksek tansiyon, kandaki oksijen seviyesindeki düşme şikayetleriyle hastaneye kaldırılan Şinavatra, Kraliyet affı için başvuru yapmıştı.

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn da Şinavatra'nın 8 yıllık hapis cezasını 1 yıla indirmişti.

İktidarı sırasında ülkenin işçi ve kırsal kesimlerinde ciddi bir karşılık bulan Şinavatra, kendisini tehlikeli ve yolsuzluğa karışmış bir popülist gibi gören zenginler ve muhafazakarlar tarafından sevilmiyordu. 

Bu güç, sürgün hayatı sırasında Tayland politikasını etkilemeyi sürdürmesini sağladı. 

Tayland siyasetinde gerginliğin hüküm sürdüğü bu dönemde serbest bırakılması, bazı kesimlerde endişe yaratıyor. 

CNN'in bildirdiğine göre bazı uzmanlar, Şinavatra'nın ülkenin müesses nizamıyla anlaşma yaparak geri dönebildiğini düşünüyor. Hapishaneden bu kadar rahat çıkması da buna bir kanıt olarak gösteriliyor. 

New York Times da aynı zamanda zengin bir iş insanı olan Şinavatra'nın böylesi bir anlaşmayla bazı takipçilerinin gözünden düştüğünü bildiriyor. Muhalefet partileriyse bu tahliyenin ülkenin yargısındaki çifte standartları gösterdiğini savunuyor. 

Şinavatra'nın aktif siyasete girmese de iktidardaki Pheu Thai (Taylandlılar İçin) partisini perde arkasında yönlendirmeyi sürdüreceği yorumları Amerikan gazetesinin haberinde yer aldı. 

Şinavatra'nın 15 yıllık sürgün dönemi boyunca onun çizgisindeki partiler, geçen seneki oylama haricinde Tayland seçimlerinde en fazla oyu almayı başardı. 

Diğer yandan son seçimde en fazla oy alan İleri Hareket Partisi (MFP) koalisyon kurmayı başaramadı. Pheu Thai'nin 10 siyasi partiyle kurduğu koalisyonun ortak adayı emlak kralı Srettha Thavisin, 727 parlamento üyesinin 482'sinin oyunu alarak başbakan seçildi.

 

Independent Türkçe, CNN, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU