Fransızlar cinsel dürtülerini sonunda nasıl kaybetti?

Artık resmileşti: Özgür Galyalı komşularımız o kötü şöhretli libidolarını kaybediyor. Helen Coffey bunun suçlusunun modern yaşam mı olduğunu yoksa cinsel açıdan çekici imajının gerçekten de göz boyamadan ibaret olup olmadığını sorguluyor

Brigitte Bardot ve Serge Gainsbourg sosyal medyayı sekse tercih eder miydi? (Universal International)

Çoğu zaman uzaklara hüzünle baktım ve şu sözleri söyledim: 

Tanrım, keşke Fransız olsaydım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filmleri ve televizyonu suçluyorum. Manş Denizi'nin diğer tarafında doğsaydım tamamen farklı olacağımı düşünmem için beynimi yıkadılar: Siyahlara bürünmüş ve soğuk bir cazibeye sahip, iki uzun, zarif parmağından Gauloise marka sigara sarkan bir femme'in (kadın) zahmetsizce şık görünen bir soru işareti. (Hayatımda hiç sigara içmemiş olabilirim ama adım Hélène Café olsaydı absolutement (kesinlikle) akciğer kanserine davetiye çıkarmış olurdum). Bu sıkılmış, güzel sofistike dış görünüşün altında, az önce seks yapmadıysam bile muhtemelen yapmak üzere olduğumu düşündüren güçlü bir duygusallık kaynardı. Çünkü Fransızlar hakkında bildiğimiz bir şey varsa o da şudur: Deli gibi seksiler ve lapin (tavşan) gibi seks yaparlar.

Korkmayın: Bu karikatürize klişenin ne kadar hayal ürünü olduğunun farkındayım. Ve şimdi bu seksi kalıp yargının gerçekten ve gerçekten bir efsane olduğu resmen kanıtlandı. Yeni bir anket Fransa'nın ulusal libidosunun düşüşte olduğunu ortaya koydu.

Fransız Kamuoyu Enstitüsü'nün (IFOP) gerçekleştirdiği ankete göre, 18'le 69 yaş arasındaki her 4 Fransız yetişkinden biri (yüzde 24) geçen yıl hiç seks yapmadığını belirtirken, bu oran 2006'da sadece yüzde 9'du. Yaşları 18'le 24 arasında olanların yüzde 28'i hiç seks yapmadıklarını söyledi. 2006'da yüzde 5 olan bu oran muazzam bir sıçrama gösterdi. Haftada en az bir kez seks yaptığını söyleyen 1911 katılımcının oranıysa 2009'da yüzde 58'ken bugün yüzde 43'e düştü. Daha az ménage à trois (üçlü), daha çok ménage à blah (boş konuşma).

Brigitte Bardot ve Juliette Binoche comme (gibi) Galyalı sirenlerle beslenerek büyüyen sadık bir Frankofil için bu cansız şehvet eksikliğinin ardındaki nedenlerden bazılarını okumak biraz iç karartıcıydı. Ankete katılanların yaklaşık üçte biri (yüzde 31) dizi izlemek, kitap okumak, sosyal medyaya girmek ya da video oyunları oynamak için en az bir kez seksten kaçındığını söyledi. Son dikkat dağıtıcı özellikle 35 yaş altı erkeklerde yaygındı. Yaklaşık yüzde 53'ü en az bir kez farklı bir oyun türüne odaklanmak için une partie de jambes en l'air'den ("bacaklar havada oyunu") sıyrılmıştı.

Video oyunları mı? Seks yerine mi? Bu, bize Moulin Rouge'u, Madame Bovary'yi ve orgazm için şimdiye kadar yaratılmış en şiirsel deyimi, la petite mort'u (küçük ölüm) veren ülkeden mi geliyor? Orgazm olan bir kadının sesini listelerde 1 numaraya taşıyan o meşhur "Je t'aime... moi non plus" şarkısının sahibi Serge Gainsbourg'u doğuran ülkeden mi? Bu, başkanın bir metresi olması neredeyse yasal bir gereklilik ve crime passionnel (tutku suçu) 1970'lere kadar cinayet için geçerli bir savunma olacak kadar kontrol edilemeyen cinsel iştahları kabullenmiş bir halktan mı geliyor?

Öyle olmadığını söyleyin! C’est pas possible! (Mümkün değil)!
 

Blue is the Warmest Colour
Adèle Exarchopolous ve Léa Seydoux, Mavi En Sıcak Renktir'de (Wild Bunch)

 

Doğrusunu söylemek gerekirse, günümüzün teknoloji ve dikkat dağıtıcı unsurları, kurgu ve sinemada ölümsüzleştirilen aşırı cinselleştirilmiş Fransız imajına pek uymuyor. Béatrice Dalle'nin viral TikTok videoları aracılığıyla sinir krizlerini katalogladığı bir Betty Blue (Peep Show'dan Mark Corrigan'ın sözleriyle "bir nesil erkeği akıl hastası kızlara yönelten seks ve intihar filmi") düşünün. Léa Seydoux ve Adèle Exarchopoulos'un kurgu bir realite şovu çılgınca lezbiyen sekse tercih ettiği, kuir erotizm festivali Mavi En Sıcak Renktir'i (Blue is the Warmest Colour) hayal edin. Paris'in tuhaf aşk hikayesi Amélie'nin, başrol oyuncusu Audrey Tautou'nun Mathieu Kassovitz'i sadece ona bir konsol verip World of Warcraft'ı başlatmak için sessizce yatak odasına götürdüğü bir versiyonunu hayal edin. İşe yaramıyor.

Elbette, sırf buradaki bastırılmış Britanyalı birliğini tatmin etmek için arzudan ölme imajını sürdürmek Fransızların sorumluluğunda değil. Bazı veriler, daha az yapmak için olumlu nedenler olabileceğini düşündürüyor: Örneğin, kadınların daha fazla bağımsızlık elde etme yolunda attıkları adımlar. Fransız kadınların yarısından biraz fazlası (yüzde 52) bazen gerçekten istemedikleri halde seks yaptıklarını söylerken, bu oran 1981'de yapılan benzer bir ankette yüzde 76'ydı.

IFOP siyaset ve güncel olaylar anketi direktörü François Kraus, "Kadınların mali özerkliği, istemedikleri takdirde her zaman evet demek zorunda olmadıklarını fark etmelerini sağladı" dedi. Kraus ayrıca bu düşüşü 1960'ların sonunu simgeleyen cinsel özgürlükten uzaklaşan bir kuşak değişimine ("bu ters döngüseldir, bir kuşağın yoğun olarak yaptığını bir sonraki daha az yapar") ve aktif cinsel yaşama sahip olma yönündeki sosyal baskının azalmasına bağladı. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 12'si kendini aseksüel diye tanımladı.
 

Emily in Paris
Emily, Paris'in cinsel çekiciliğini elinden mi aldı? (Stephanie Branchu/Netflix)


Ancak yine de eskiden libidosu yüksek olan komşularımız hakkında biraz hayal kırıklığına uğramadan edemiyorum. Fantezilerimizi şimdi kime yükleyeceğiz? Veriler bir yana, izleyicilerin nefret etmeyi sevdiği Netflix dizisi Emily in Paris'i suçlama eğilimindeyim; dizide Lily Collins en kötü türden yavan bir Amerikalıyı canlandırıyor. Fransa'nın başkentinde güzel kıyafetlerle dolaşan Emily, ilginç bir şekilde cazibesiz ve bir Formika tezgahın tüm karizmasına ve erotizmine sahip. Aseksüelliği o kadar güçlü ki, aslında neredeyse Paris'i (aşk şehrini!) baştan çıkarıcı cazibesini yok etmeyi başarıyor.

Eğer teorim doğruysa, Fransa'nın seks çöküşü iyileşmeden önce daha da kötüleşecek, halihazırda 4. sezon üzerinde çalışılıyor. Quel dommage… (Ne yazık ki…).



https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU