Irak: 2025 parlamento haritasında Sudani’ye önemli bir pay düşüyor

Harita Şii sandalyelerin dağılımını ortaya koyuyor

Nuri el-Maliki ve Ammar el-Hakim yerel seçimlere katılırken / Fotoğraf: AFP

Irak’ta iktidar koalisyonu, 2025 parlamento seçimleri ile ilgili Şii sandalye haritasını çıkarmaya başladı. Üç güvenilir kaynağa göre yapılan bir çalışma, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin Şii sandalyelerin üçte birinden fazlasıyla güçlü bir koalisyona liderlik edeceğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklara göre Koordinasyon Çerçevesi tarafından hazırlanan çalışmada, her Şii partinin Ekim 2023’te yapılan yerel seçimlerde elde ettiği sandalye sayısı kadar sandalye elde edeceği sonucuna varıldı. Sudani’nin yerel seçimlere katılmamasına rağmen bir sonraki parlamentoda yaklaşık 60 sandalye kazanması bekleniyor.

Çalışma, Başbakan Sudani’nin geçtiğimiz aylarda Şii güçlerle esnek ittifaklar kurmayı başardığını ortaya koyarken, bir başka kaynak, ‘Koordinasyon Çerçevesi’nin Sudani’nin bu ağırlığı şekillendirme becerisine uygun olmadığını’ söyledi. Çalışmaya göre Sudani koalisyonu ‘Koordinasyon Çerçevesi’nden tamamen kurtularak son seçimlerde başarılı olan üç muhafazakardan oluşuyor’. Üçüncü bir kaynak, Sudani’nin diğer müttefiklerinin Ekim protesto hareketinden ortaya çıkan güçlerin, yükselen güçlerin (hiçbir zaman parlamentoda temsiliyeti olmadı) ve yerel seçimlerde kayda değer sonuçlar elde eden İran’a yakın partilerin bir karışımını oluşturduğunu belirtti.

Üç kaynak, Sudani’nin tek başına yaklaşık 10 sandalye kazanacağını, ittifakının yaklaşık 60 sandalye kazanmasının beklendiğini ve bunun, Koordinasyon Çerçevesi’nin yaklaşık 180 sandalye olacağını tahmin ettiği Şii sandalyelerin üçte birinden fazlasına tekabül edeceğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU