Mısırlı kaynak: Kahire’deki dörtlü toplantı ‘olumlu’ atmosferde geçti

Mısırlı bir kaynak olumlu’ bir atmosferde geçen görüşmelerin devam edeceğini belirtti

Filistinliler, İsrail’in 12 Şubat’ta Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta bulunan mülteci kampına düzenlediği hava saldırısının ardından harap olmuş bir bölgeyi inceliyor / Fotoğraf: AP

Üst düzey bir Mısırlı kaynak, ‘Kahire dörtlüsü’ toplantısında Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehine ile tutukluların takasına ilişkin bir anlaşma yapılması konusunda ‘anlaşmazlıklar’ yaşandığına dair iddiaları yalanladı.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, İsrail istihbarat servisi Mossad Başkanı David Barnea ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Sani, Gazze Şeridi’ndeki ateşkes durumunu görüşmek üzere dün Kahire’de Mısırlı yetkililerle bir araya gelmişti.

AlQahera News kanalında yer alan habere göre, söz konusu Mısırlı kaynak, ‘olumlu’ bir atmosferde geçen görüşmelerin devam edeceğini ileri sürdü..

Kanala konuşan bir diğer Mısırlı kaynak da görüşmelerin önümüzdeki üç gün boyunca devam edeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail merkezli Haaretz gazetesi ise, Kahire’deki dörtlü toplantısının sona erdiğini ve Mossad Başkanı Barnea’nın Mısır’dan ayrıldığını bildirdi.

Haberde, Hamas hareketinin takas anlaşmasına ilişkin sunduğu öneriye İsrail’in resmi yanıt vermediğini, İsrail heyetinin Kahire toplantısına sadece ‘dinlemek’ için gittiği de ifade edildi.

Filistin El Aksa Radyosu’na göre, Hamas Siyasi Bürosu üyesi Husam Badran da Kahire müzakerelerinde yaşananların ayrıntıları hakkında konuşmak için ‘henüz çok erken’ olduğunu söyledi.

Axios sitesinin ABD’li ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü telefonda görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, herhangi bir yeni takas anlaşmasında, serbest bırakılan her rehine için İsrail’in daha fazla Filistinli mahkumu serbest bırakmak zorunda kalabileceğini belirtti..

Söz konusu iki yetkili, Biden’ın, Hamas’ın birçoğu İsraillileri öldürmekten hüküm giymiş olanlar da dahil olmak üzere binlerce mahkumu serbest bırakma talebinin ‘abartılı’ olduğu konusunda Netanyahu ile aynı fikirde olduğunu söyledi.

Netanyahu ise, İsrail’in serbest bırakılan her İsrailli rehine karşılığında, üç Filistinliyi serbest bırakmaya hazır olduğunu söyledi. Bu, önceki anlaşmadaki oranın aynısı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nda bugün erken saatlerde yer alan haberde ise, Netanyahu’nun, Mossad Başkanı Barnea’nın, Hamas’la yapılan takas anlaşması müzakereleri konusunda kendisine verilen yetkiyi aşmasını önlemek için dış politika danışmanı Ophir Falk’ı Kahire’ye gönderdiği ifade edildi.

Falk’ın takas anlaşmasının müzakere edilmesine yönelik toplantılara ilk kez katıldığı belirtilen haberde, “Falk, Netanyahu’nun görüşlerine uymayan tavizlerin önlenmesi amacıyla heyet arasında yer aldı” denildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU