Londra'daki Filistin yanlısı eylemde paraşüt görseli sergilemek terör suçu sayıldı

Yargıç, sanıklardan herhangi birinin Hamas'a destek göstermeye çalıştığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını vurguladı

26 yaşındaki Pauline Ankunda ve 29 yaşındaki Heba Alhayek'in 14 Ekim'deki protesto gösterisinden bir görüntüsü (Metropolitan Polis Teşkilatı)

Hamas'ın İsrail'e yönelik sınır ötesi saldırısının ardından Londra'da düzenlenen Filistin yanlısı bir yürüyüşte yamaç paraşütü görseli sergileyen üç kişi terör suçundan suçlu bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas militanlarının 7 Ekim'de Gazze'den İsrail'e girmek için yamaç paraşütü kullanmasından 7 gün sonra 29 yaşındaki Heba Alhayek ve 26 yaşındaki Pauline Ankunda sırtlarına yamaç paraşütü görseli yapıştırırken, 27 yaşındaki Noimutu Olayinka Taiwo da pankartın sapına yapıştırmıştı.

Sanıklar, Terör Yasası uyarınca yasaklı örgüt Hamas'ın destekçisi olduklarına dair makul şüphe uyandıracak bir nesne taşımak ya da sergilemekle suçlandı.

Sanıklardan ikisini temsil eden avukat, polislerin o gün gördükleri konusunda "yanıldığını" ve görsellerin aslında "iyi bilinen bir milliyetçi barış sembolü" olan karikatür paraşütler olduğunu söylemişti.

Ancak Westminster Sulh Ceza Mahkemesi'nde iki gün süren duruşmanın ardından savcıların, saldırıdan hemen sonra sanıkların bu görselleri sergilemesinin "tesadüf olmadığını" savunmasından sonra üçlü salı günü suçlu bulundu.

Kararını açıklayan Yargıç Tan Ikram şunları söyledi:

7 gün önce Hamas, medyanın yamaç paraşütü diye tanımladığı araçlarla İsrail'e girdi. Makul bir kişi bunu gördüğünde anlardı.

Makul bir kişinin bu görseli yalnızca bir özgürlük sembolü olarak yorumlayacağını düşünmüyorum. Açıkça belirtmek isterim ki bu sanıklardan herhangi birinin Hamas destekçisi olduğuna ya da Hamas'a destek göstermeye çalıştığına dair hiçbir kanıt yok.

Yargıç İkram, sanıkları "cezalandırmamaya karar verdiğini" söyledi ve üçüne de 12 aylık şartlı tahliye cezası verdi.

İkram, "Sınırı aştınız ancak bu konuda duyguların çok yükseldiğini söylemek doğru olur" diye ekledi.

İyi bir ders aldınız.

Hamas'a herhangi bir destek göstermeye çalıştığınızı düşünmüyorum.

Mahkemede söylenene göre Alhayek ve Ankunda, Metropolitan Polis Teşkilatı'nın onları bulmak için sosyal medya üzerinden çağrı yapmasından sonra Croydon Polis Karakolu'na teslim olmuştu.

Mahkemede ikilinin önce gösteride "tanımadıkları" birinin görselleri sırtlarına yapıştırdığı iddiasından sonra onları kendilerinin yapıştırdığını itiraf ettikleri söylendi.

Mahkemede söylenene göre, Taiwo gözaltına alınıp sorgulandığında, pankartın kendisine verildiğini ve üzerindeki "bulanık görsele" dikkat etmediğini iddia etmişti.

Filistin Dayanışma Kampanyası grubunun destekçisi olan gazeteci Victoria Brittain pazartesi günü verdiği ifadede, paraşütün "kaçış ve hapishaneden kurtuluş anlamına gelen tipik bir Filistin sembolü" olduğunu söyledi.

Ekim'deki gösteride bulunan Brittain, balon ve uçurtmaların da aynı anlamda kullanıldığını söylemişti. Ancak savcılık tarafından sorgulandığında, yürüyüşte herhangi bir paraşüt görseli görmediğini belirtti.

Kararın ardından Kraliyet Savcılık Servisi'nden Nick Price şunları söyledi:

Her üç kadın da Londra'nın merkezinde yamaç paraşütü görsellerini bilerek sergileyerek yasaklı bir terör örgütü olan Hamas'a desteklerini gösterdi.

Bu görsellerin İsrail'in Hamas saldırılarına verdiği tepkiye karşı düzenlenen bir protesto bağlamında sergileniyor olması, bu grubun eylemlerinin yüceltildiğini gösteriyor.

Bu görsellerin sergilenmesi, Gazze-İsrail sınırını ihlal etmek için yamaç paraşütlerinin bir taktik olarak kullanılmasının kutlanması olarak görülebilir ve başkalarını Hamas'ı desteklemeye cesaretlendirme riski yaratabilir.

PA'den de yararlanılmıştır.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU