İliç'de maden faciası: 9 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor

Bakan Yerlikaya, “Uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalarda olası riskli bölgeler belirleniyor” dedi

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait altın madeninde dün meydana gelen göçüğün ardından toprak altında kalan 9 işçiye ulaşmak için yapılan çalışmalar devam ediyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, maden ocağındaki incelemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında 13 Şubat Salı günü saat 14.28'de toprak kaymasının meydana geldiğini anımsattı.

"Kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp"

Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, "Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor" dedi.

İlk belirlemelere göre 9 işçinin kayan kütlenin altında kaldığını ve işçileri arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam etiğini ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:

Olayın ilk dakikalarından itibaren bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli, İl AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılarımız, Erzincan ve Sivas Valimiz, Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, kaymakamlarımız, il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, ilgili kurum ve kuruluşlardan, genel müdür ve daire başkanları, her biri buraya intikal ettiler."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

827 personel görev yapıyor"

Bölgede görev yapan personel sayısı hakkında da bilgi veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

Şu an itibarıyla bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer aracı yani KBRN dediğimiz araçlar. 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon tırları görevlendirildi. AFAD koordinasyonunda üniversitelerimizden gelen bilim insanları bölgenin önceki ve güncel haritalarını kullanarak stabil alanları tespit ediyor ve bu alanlara izleme cihazları yerleştirmeye başladılar. Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalarda olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor.

Bakan Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam edeceğini dile getirerek, "Madencilerimize, Erzincan'ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır" ifadelerini kullandı.

AFAD Başkanı Memiş: 9 işçimize ulaşmak için her türlü yöntemi deniyoruz

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş de, bölgede olduğunu ve çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Ekiplerin geceden beri çalıştığını ifade eden Memiş, "Arama kurtarma ekibi sayısı yeterli. Bakanlarımız burada ve 9 işçimize ulaşmak için her türlü yöntemi deniyoruz. Bütün imkanları seferber ettik. Her şey kontrolümüz altında." dedi.

CHP'li Sarıbal: Derhal bu maden kapatılsın

Öte yandan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, göçüğün yaşandığı madeni defalarca gündeme getirdiklerini, uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti.

Maden ocağında kayan toprağın siyanürle harmanlanan malzeme olduğunu ifade eden Sarıbal, İliç'te yaşananların bir facia olduğunu ve Türkiye'nin ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi. Sarıbal, daha önce yaşanan sızıntı sonrası madenin 3 ay kapatıldığını, firmaya para cezası verildiğini aktardı.

Madende en büyük riskin 197 futbol sahası büyüklüğündeki siyanür havuzu olduğunu dile getiren Sarıbal, "Derhal bu maden kapatılsın. Orada çalışan işçiler de mağdur edilmesin. Firmanın 219 milyona yakın vergisini siliyorsunuz, bu kadar gücünüz vardır, işçilerin yaşaması için gerekli ücreti verebilirsiniz." dedi.

CHP'nin daha önce ekokırım yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunu hatırlatan Sarıbal, bu teklifin bir an önce yasalaştırılmasını istedi.

7 şüpheli gözaltına alındı

Maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ve idareci pozisyonunda çalıştığı öğrenilen 7 şüpheli gözaltına alındı.

Yerlikaya: Çalışmalar aralıksız sürüyor

Bakan Yerlikaya, bölgedeki çalışmalardaki son duruma ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bölgede 339’u arama kurtarma personeli olmak üzere bin 800 kişiyle çalışmaların sürdüğünü belirten Ali Yerlikaya, “Ayrıca 626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 drone, 3 KBNR aracı, 5 metale duyarlı radar cihazı ile çalışmalar devam ediyor.” dedi.

Bakan Yerlikaya, yapılan değerlendirmelerde mahsur kalan işçilerden 5’inin bir konteyner, 3’ünün aynı bölgede araç içinde, 1 işçinin ise farklı bir bölgede kamyon içinde olduğunu söyledi. Yerlikaya, çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan İliç'teki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sırasında akan malzeme nedeniyle Sabırlı ve Çöpler Dereleri ile Fırat Nehri boyunca belirlenen noktalardan alınan anlık numunelerde şu an için kirlilik tespit edilmediğini duyurdu.

Anagold Madencilik: Kayma nedeniyle çevresel herhangi bir kirlilik yaşanmadı

Göçüğün meydana geldiği madenin sahibi Anagold Madencilik'ten yapılan açıklamada "Herhangi bir kirlenme söz konusu değildir" denildi.

Açıklamada özetle şunlar kaydedildi:

Anagold, olayın nedenlerini ve nasıl meydana geldiğini belirlemek için detaylı bir inceleme başlatmıştır. Profesyonel ekiplerimiz, olay yerinde ve ilgili kaynaklarda kapsamlı bir araştırma yapmaktadır. Bu inceleme süreci, şirketimizin ve diğer ilgili kuruluşların uzmanlarının katkılarıyla titizlikle yürütülmektedir. Buna göre;

Yığın liç alanının kaymasından kaynaklı olarak bir kaza meydana gelmiştir.

Konunun atık depolama havuzu ile bir ilgilisi yoktur. Atık depolama havuzumuz ile ilgili herhangi bir tehlike söz konusu değildir.

Karasu (Fırat) Nehri’ne herhangi bir siyanür akışı olmamıştır.

Kayma nedeniyle çevresel herhangi bir kirlilik yaşanmamış olup buna rağmen gerekli tüm tedbirler hızlı bir şekilde alınarak saha kontrol altına alınmıştır. 

6 noktadan yüzey suyu numunesi alınmıştır. Alınan numuneler normal değerlerdedir ve herhangi bir kirlenme söz konusu değildir.

TBMM'de komisyon kurulacak

Maden faciasını araştırmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) komisyon kurulmasına karar verildi.

Facianın yeni görüntüleri ortaya çıktı

 Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kayması anı araç kamerasına yansıdı.

Eski CHP Milletvekili Aygün: Üzerimize siyanürlü çamur yağıyor

Eski CHP Milletvekili ve Bağımsız Belediye Başkan adayı Hüseyin Aygün, toprak altında kalan işçilerinin ailelerin alana girişinin engellendiğini duyurdu ve toprak kaymasının olduğu alanda gökten çamur yağdığını duyurdu. Sosyal medyadan yayınladığı görüntüde Aygün "Havada koku var, bizim üzerimize yağmur yağıyor, şu anda burada bulunan herkesin sağlığı tehlikede" dedi.

Arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kaymasının meydana geldiği maden ocağı bölgesi dronla görüntülendi. Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede dün meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Sağanağın etkili olduğu bölgede, 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 1708 personel görev yapıyor. Geniş bir alanı kapsayan toprak kaymasının yaşandığı bölge dronla kaydedildi. 

CHP'li Yavuzyılmaz İliç'te konuştu: Çamur nehri büyük bir tehlike saçıyor

CHP Genel Başkan Yardımcıları Deniz Yavuzyılmaz ve Gamze Taşcıer ile milletvekillerinden oluşan heyet, toprak kaymasının meydana geldiği Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı bölgesinde incelemelerde bulundu. Yavuzyılmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toprak kayması sonrasında bölgeye geldiklerini söyledi. Bölgede yağmurun etkili olduğunu ifade eden Yavuzyılmaz, "Bölgede gördüğümüz görüntü, maalesef arama kurtarma çalışmalarının bu yoğun yağış altında gerçekleştirilemediği ve içinde kimyasal atık da bulunan bu kütlenin bir çamur nehri oluşturarak çevreye yayılan bu yığının bölgede büyük tehlikeye yol açtığıdır." dedi.

Özhaseki: İliç'te su ve topraktan numune alıp test ettirdik, korkulacak bir şey yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İliç'te su ve topraktan numune alıp test ettirdiklerini ve korkulan bir şeye rastlamadıklarını söyledi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Çalışma Toplantısı'na katılan Özhaseki, Erzincan İliç'teki toprak kaymasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji Bakanımız şu anda Erzincan İliç'teler. Müthiş bir kütlenin kaydığı ortam. Burada 9 kardeşimiz şu anda toprak altında. Müthiş bir arama çalışması var. İnşallah bir an önce onlara ulaşırlar diye de ümit ve dua ediyorum. Oradaki tehlikeli atıkların Fırat'a ulaşıp ulaşmadığı konusu çok önemli. İlgili birimlerimiz, genel müdürlerimiz, onların ekipleri, işbirliği yaptığı bilim adamları, elimizdeki tüm teknik imkanlar tamamıyla bölgeye sevk edildi. Araçlarımız orada. Tahliye laboratuvarlarımız orada. Ayrıca bağımsız laboratuvarlara gerek topraktan gerekse sudan numuneleri alıp gönderiyoruz. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir kirliliğe ve korktuğumuz bir olaya rastlamadık. Anlık olarak bunu takip ediyoruz.

Kayıp 7 işçinin isimleri belirlendi

Maden faciasında toprak altında kalan 9 işçiden 7’sinin isimleri belli oldu. İSİG Meclisi'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre ulaşılamayan işçilerin Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya, Ramazan Çimen ve Uğur Yıldız olduğu belirlendi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan: Etkin ve şeffaf bir soruşturma yapılmalı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin, "Bu tür davalarda soruşturma kısmı çok önem arz eder. O sebeple gerçekten bütün sorumluların yargı önünde hesap verebilmesi bakımından etkin ve şeffaf bir soruşturma yapılmasını bekliyoruz." dedi. Sürecin takipçisi olacaklarını belirten Sağkan, Erzincan Barosuyla mağdur ailelerin avukatlık hizmetlerini yürüteceklerini anlattı.
Soruşturma kısmının önemli olduğunu vurgulayan Sağkan, "Bu tür davalarda soruşturma kısmı çok önem arz eder. O sebeple gerçekten bütün sorumluların yargı önünde hesap verebilmesi bakımından etkin ve şeffaf bir soruşturma yapılmasını bekliyoruz. Bunun takipçisi olacağız ancak şu anda kamuoyu ve bizimle paylaşılan çok net bir bilgi yok. Soruşturmanın selameti bakımından bu şekilde yürütülmesi uygun görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'li Özer: İliç'e olumlu ÇED raporu veren firmanın yetkilisi, Anagold'a yönetim kurulu üyesi oldu

CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer; İliç'teki Çöpler Altın Madeni'ne ait ÇED olumlu raporunu düzenleyen SRK Danşımanlık firmasının yönetim kurulu üyesi AHmet Oğuz Öztürk'ün, 5 Şubat 2024'te Anagold Madencilik firmasına yönetim kurulu üyesi olarak atandığını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özer; "Bu atama sipariş raporun ödülü olsa gerek" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Bağımsızlıktan yoksun firmalar ile çevresel tehdidin gizlenmesi veya yokmuş gibi davranılması bizi bugün bu faciaya getirdi. Sipariş üzerine rapor hazırlanmasına hukuken imkan veren, müsaade eden Bakanlık ve hatta rapora bile gerek görmeyerek İliç’teki madene kapasite artırımı onayı veren Murat Kurum bu facianın  sorumlusudur.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU