Irak’ın silahları devlet eliyle sınırlama planı

Vatandaşların elinde 7 milyon silah bulunuyor… Hükümet bu silahları satın almayı teklif ediyor

Irak İçişleri Bakanı Basra’da basın toplantısı düzenledi / Fotoğraf: INA

Irak dün, silahların devlet elinde sınırlandırılmasına yönelik bir hamle açıkladı. Söz konusu hamle, vatandaşlardan orta ve ağır silahların ‘satın alınmasına’ yönelik bir teklifi de içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak İçişleri Bakanı Abdulemir eş-Şemmeri, görevi Güney Basra vilayetinin kuzey bölgelerinde güvenliği kontrol etmek olan yeni bir polis departmanının açılışının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Bakanlık iki koldan çalışıyor. Bunlardan ilki, hükümet portalı (UR) aracılığıyla elektronik bir form ile polis karakollarında hafif silahların kaydedilmesi. İkincisi ise Basra Emniyet Müdürlüğü de dahil olmak üzere her vilayetteki emniyet müdürlüğüne 1 milyar dinar tahsis edildikten sonra orta ve ağır silahların satın alınmasıdır” ifadelerini kullandı.

Irak’taki resmi istatistikler, vatandaşların elinde hafif, orta ve ağır olmak üzere 7 milyondan fazla silah bulunduğunu gösteriyor. Bu bağlamda, 2022 yılında Basra, Meysen ve Zikar vilayetlerinde yaşanan aşiret çatışmalarının bini aştığı ve bazılarında havan topları ve tanksavar füzelerin kullanıldığı basına yansıdı.

Ancak Irak’ın karşı karşıya olduğu temel sorun, vatandaşların elindeki yaygın silahlarla sınırlı görünmüyor. İran’la bağlantılı, devasa boyutlarda silaha sahip örgütler var. Bu silahlar, bazen Irak’ta ya da komşu Suriye’de konuşlanmış ABD güçlerini hedef alarak, onları bu ülkelerden ayrılmaya zorlamak için kullanılıyor. Ayrıca, DEAŞ 2017’de yenilgiye uğratılmasına rağmen Irak, bugün hala DEAŞ’ın güvenlik güçlerine ara sıra saldırılar düzenleyen veya halka açık yerlerde bombalar patlatan hücrelerinin eylemlerinden muzdarip.

Bakan Şemmeri, ‘Irak’ın komşu ülkelerle sınırlarının kontrolünün, Irak devleti dönemi boyunca olanlarla kıyaslandığında en iyi durumda olduğuna’ dikkat çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU