Hizbullah’a göre İsrail, müttefiklerini Lübnan'a karşı savaşa çekmeye çalışıyor

Emel Hareketi, yeni ölen iki savaşçının yasını tutuyor

Lübnan sınırı yakınlarındaki Celile'deki İsrail devriyesi. (AFP)

Hizbullah, İsrail'in bombardımanı başta Nebatiye ve Cadra bölgesi olmak üzere Lübnan'ın derinlerine doğru daha kapsamlı hale getirerek müttefiklerini Lübnan'daki savaşa katılmaya ikna etmeye çalıştığı görüşünde. Diğer yandan İsrail, cumartesi günü bir Hamas liderine suikast girişiminde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki bölgeleri bombalamakta hız kesmiyor. Emel Hareketi'nin iki üyesi, dün güneydeki Şihin kasabasında kaldıkları bir eve düzenlenen bombalı saldırıda öldü. Cumartesi günü ise Sayda şehrinin kuzeyinde İsrail’e ait insansız hava araçları tarafından gerçekleştirilen bombalama, aralarında bir Suriyeli ve bir sebze satıcısının bulunduğu üç kişinin ölümüyle sonuçlandı.

Hizbullah'ın Direnişe Sadakat Parlamento Bloğu Başkanı Muhammed Raad, Hüseyniye Kefer’de düzenlenen anma töreninde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Halk düzeyinde İsrail’in düşmanlığı 50 yıl geriye gitti, saha yetenekleri düzeyinde ise düşmanın burayı çizip şurayı vurabilecek saldırgan yetenekleri var. Ancak bir savaşın gidişatını belirleyemez, bir denklemi kontrol edemez ve bunun anahtarlarına sahip olamaz. Lübnan'daki direnişin kendisine zarar verdiğini, ağır darbe indirdiğini biliyor. Ancak müttefik güçlerin bir kısmını doğrudan saldırıya katılıma ikna etmeye, bazen Nebatiye’de, bazen de sahil yolunda saldırmaya çalışıyor. Bu hakareti neden? Zira kendisini kontrol eden ve özenle koruyan ABD’lilere artık tahammül edemediğine ve bizim cephemizde direnişin kendisine karşı yaptıklarına dayanamadığına dair bir sinyal göndermek istiyor. İnisiyatif halen bizim elimizde. Biz halen varlığımızı, vatanımızı, egemenliğimizi, güvenliğimizi savunabiliyoruz. Sonuçta sadece sizin istediğiniz olacak ve kimseye teselli ödülü vermeyeceğiz.”

Raad, bu ifadeleriyle İsrail'in partinin güney Litani bölgesinden ve İsrail sınırından çekilmesi yönündeki taleplerine atıfta bulundu. Bunlar son dönemde Lübnan'a gelen uluslararası elçilerin talepleri iken Hizbullah ise bunlara yanıt vermedi.

Aynı zamanda İsrail ile devam eden çatışmalarda güneyde şehit düşen ve çoğunluğu Hizbullah'a ait olan savaşçıların sayısına atıfla “Belki bir milyon insandan 200 şehit kaydedildi. Siyonist düşman bu insanları rezil etmek, aşağılamak, onlara boyun eğdirmek istiyor, dolayısıyla zafere giden yolumuz açık, kaçınılmaz ve kesin” vurgusunda bulundu. Böylece İsrail ile devam eden çatışmalarda güneyde şehit düşen ve çoğunluğu Hizbullah'a ait olan savaşçıların sayısına dikkat çekti.

Sürekli bombalama

İsrail ordusu, Lübnan'ın güney sınırındaki bölgeleri hedef almaya devam ederken bu sebeple onlarca ev tamamen yıkılıyor. İsrail ordusu pazar günü yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın Lübnan'daki altyapısına ve askeri binalarına saldırdığını duyurdu. Açıklamada İsrail savaş uçaklarının Mervahin köyünde Hizbullah’a ait hedeflere saldırdığını, ordunun Ramia, Yarun ve Şihin köylerindeki Hizbullah askeri bölgelerine saldırdığını bildirdi.

Şihin'e yönelik saldırı, bir evin yıkılmasına, Meclis Başkanı Nebih Berri liderliğindeki Emel Hareketi'ne bağlı savaşçıların ölmesine yol açtı. Hareket, pazar günü öğleden sonra yaptığı açıklamada savaşçıların yasını tuttu. İsrail ordusunun Şihin'deki saldırı alanından geçerken mermiler ile hedef alınan er-Risale Derneği ve Lübnan Kızılhaç'ına bağlı ambulans ekipleri ise emniyette kalmayı başardı. Böylece savaş başladığından bu yana güneyde ölen Emel Hareketi mensuplarının sayısı sekize yükseldi.

Hula kasabasına düzenlenen benzer bir saldırı, bir binanın tamamen yıkılmasına yol açsa da herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İsrail'in pazar gecesi Hula kasabasındaki bir camiyi bombalaması sonucunda Hüseyin Musa İbrahim ve güvenlik güçlerinde asker Ali Muhammed Nimr Mehdi adlı iki kişi hayatını kaybetti. Sekiz kişi ise yaraladı.

Sahte saldırılar ve sürekli bombalama

İsrail uçakları pazar günü güney bölgelerde sahte baskınlar düzenleyerek Tire, Nabatiyeh ve Zehrani bölgelerindeki ses duvarını aştı. İsrail uçakları Beyrut ve Keservan üzerinde uçtu. Resmi Lübnan Ulusal Haber Ajansı, top bombardımanının Tayr Harfa, el-Cebin ve ez-Zehira’nın eteklerini hedef aldığını bildirdi. Şafak vakti ise Hula kasabasındaki Vadi ed-Delafa'ya baskın düzenleyen İsrail uçakları, topçu bombardımanı Kafr Kalla'yı hedef aldı.

İsrail’e bağlı insansız hava aracı el-Cebeyn kasabası girişindeki eczaneyi hedef alırken, İsrail ordusu ise burayı top mermileriyle hedef aldı.

Hizbullah, Kefr Şuba ve Şeba Çiftlikleri tepelerindeki Ruveysat el-Alam bölgesinde casus ekipmanlarının hedef alındığını duyurdu. Diğer yandan Hizbullah ise et-Tahihat üçgeninde toplanan İsrail askerlerini füzelerle vurdu. İslami Direniş tarafından yapılan açıklamalara göre, Nazer Dağı'nda toplanan İsrail askerleri füzelerle hedef alındı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU