Libya, Bingazi’den Mısır sınırına demiryolu hattı kurmak için harekete geçiyor

Bölgede sömürgeci bir güç kısa hatlar inşa etmişti. Kaddafi’nin projesi ise sekteye uğramıştı

Hammad hükümetinin Yatırım Bakanlığı, Bingazi’den Mısır sınırına kadar demiryolu inşasına ilişkin anlaşmaya için imza töreni düzenledi. (Yatırım Bakanlığı)

Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin demiryolu hattı kurma hamlesi Libyalılar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Bu, merhum Başkan Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana tamamlanmayan eski girişimi hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğu Libya’daki İstikrar Hükümeti’nin Yatırım Bakanlığı, Bakan Ali es-Saidi’nin Demiryolu Projesi Uygulama ve Yönetim Otoritesi ve Çinli BFI Konsorsiyumu ile bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma ile Bingazi şehrinden (doğu) başlayarak sınırdaki Umsaid beldesine ve Mısır’ın Mersa Matruh kentine ulaşan bir demiryolunun hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Libya’da demiryolu bulunmuyor. Ülkede birbirini takip eden hükümetler daha önce Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana askıya alınmış olan projenin yeniden başlatılacağını vurguluyordu.

Açıklamaya göre, ‘Yatırım Bakanlığı’nın Libya devletinin altyapısını geliştirme planının bir parçası olarak’, Bakan Saidi perşembe akşamı anlaşmayı imzaladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre anlaşma, BFI Konsorsiyumu temsilcisi, Konsorsiyum Başkanı Salih Atiyye, Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Said Salim el-Keylani ve Demiryolu Projesi Uygulama ve Yönetim Otoritesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrik Abdullah’ın huzurunda, Bingazi şehrinde imzalandı. Demiryolu Projesi Uygulama ve Yönetim Otoritesi tarafından onaylanan haritaların alınmasıyla birlikte bu yoldaki çalışmaların etkin ve doğrudan yürütülmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Proje bütçesi hakkında Bakan Saidi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Çinli yatırımcının bunun teminatını vereceğini söyledi. Bu sırada bakanlık, ‘Libya devletinin kara ve demiryolu taşımacılığında dünya ülkeleri arasında geri kaldığını ve bu anlaşmayı imzalayarak ulaştırma sektörlerinde büyük atılımlar gerçekleştireceklerini’ açıkladı.

Bakanlık, planının ‘Libya devletini tamamen kapsayana kadar demiryollarının ulaşacağı diğer bölgeleri ve belediyeleri de içerdiğini’ kaydetti.

Birçok Libyalı projeyi memnuniyetle karşıladı. Bu bağlamda, Sebha şehrinden avukat Ali Emlimedi, Libya’da bir demiryolu ağı kurmanın ‘trafik sıkışıklığını önemli ölçüde çözeceğini ve kamuya açık yollardaki kazaları azaltacağını’ söyledi. Şarku’l Avsat’a konuşan avukat, ‘ülkesinin yüzölçümünün çok büyük olduğunu ve malların ve insanların sorunsuz bir şekilde taşınmasını kolaylaştırmak için bir demiryoluna ihtiyaç olduğunu’ da sözlerine ekledi.

Libya, geleneksel anlamda demiryollarına şahit olmasa da geçen yüzyılın başında Osmanlılar tarafından taş ocakları ve limanlar arasında ulaşım sağlamak ve bazı çalışanların taşınması amacıyla inşa edilen kısa hatların yapımına tanık olmuştu. Tarih kitaplarında da benzer bir şekilde, işgalci İtalyanların 1914-1927 yılları arasında Bingazi ve Trablus’ta inşa ettiği kısa hatlardan bahsediliyor ve Libya demiryolu ağının İkinci Dünya Savaşı sırasında hasar gördüğüne işaret ediliyor.

Libya resmi haber ajansı LANA’nın aktardığına göre, Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Said Salim el-Keylani daha önce yaptığı bir açıklamada, Libya’daki stratejik öneme sahip bu demiryolu projesinin, 2011 yılından sonra projenin hat, güzergâh ve istasyonlarında vatandaşların eliyle yapılan hasarların yanı sıra mali, teknik, lojistik ve güvenlik düzeylerinde birçok engelle karşı karşıya kaldığını ve karşılaşmaya da devam ettiğini söyledi.

Keylani, değişim bütçesi çerçevesinde 2011 yılından bu yana projeye bütçe ayrılmamasının, hatların hasar görmesinin yanı sıra projenin uygulama aşamasında yaşanan sorunların boyutunu da artırdığını kaydetti. ‘Yüzde 30’lara ulaşan uygulama çalışmalarının ardından projede her şeyin durduğunu’ belirtti. Bunu, 2011 yılında ülkede sahaların kapatıldığı, şirketlerin ayrıldığı ve genel merkezlerin ve ekipmanların çalınıp yağmalandığı olaylara bağlayarak bunun projeyi bilinmezliğe sürüklediğini vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU