Ralph Fiennes, tetikleyici içerik uyarılarının kaldırılması gerektiğini söyledi

Harry Potter'ın yıldızı "Ama bence tiyatronun etkisi şoke olmanız ve rahatsız edilmeniz olmalı. Bu tür şeylere hazırlıklı olmanız gerektiğini düşünmüyorum" dedi

(AFP)

Ralph Fiennes tiyatrodaki tetikleyici içerik uyarılarının kaldırılması yönünde çağrı yaparak seyircilerin bazen "şoke olması" ve "rahatsız edilmesi" gerektiğini söyledi.

Tetikleyici içerik uyarıları, tiyatroseverleri üzücü ya da rahatsız edici içeriklere karşı uyarma amacıyla gösteri başlamadan önce veriliyor.

Halihazırda Birleşik Krallık'taki çeşitli depolarda sergilenen Macbeth yapımında başrolü canlandıran 61 yaşındaki Fiennes, BBC One'ın Sunday with Laura Kuenssberg programında "Sanırım eskiden tetikleyici içerik uyarıları kullanmıyorduk. Macbeth'te çok rahatsız edici sahneler var, korkunç cinayetler ve benzeri şeyler" dedi.

Ama bence tiyatronun etkisi şoke olmanız ve rahatsız edilmeniz olmalı. Bu tür şeylere hazırlıklı olmanız gerektiğini düşünmüyorum ve ben gençken gösterilerde hiçbir zaman tetikleyici uyarılar olmazdı.

Aktör, flaş efektleri gibi "insanları fiziksel olarak etkileyebilecek" anlar için uyarıların kalması gerektiğini söyledi.

Fiennes şöyle dedi:

Shakespeare'in oyunları katillerle dolu, korku dolu. Genç bir öğrenci ve tiyatro aşığı olarak bana 'Kral Lear'da Gloucester'ın gözleri oyulacak' diyen tetikleyici uyarılarla hiç karşılaşmadım... Tiyatro canlı ve şimdiki zamana bağlı olmalı.

Tiyatrodaki bir oyuncuyu bu kadar heyecan verici kılan şey, şok ve beklenmedik şeyler.

Yüzüklerin Efendisi'nin (Lord of the Rings) yıldızı Ian McKellen da daha önce tetikleyici uyarıların kaldırılması çağrısında bulunarak bunları "gülünç" diye nitelendirmişti.

Schindler'in Listesi (Schindler's List) ve Harry Potter filmlerindeki rolleriyle tanınan Fiennes, Kuenssberg'ün programında çevreci bir dava hakkında tutkuyla konuştuğu için de sosyal medyada övgü topladı.

Aktör, National Grid'in Suffolk kırsalında elektrik bağlantı merkezleri kurma planlarına karşı yürüttüğü kampanya hakkında konuşmak üzere programa katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Planlara göre National Grid, otoyol genişliğinde kablo hendekleri, pilonlar ve her biri 12 futbol sahası büyüklüğe ve 26 metre yüksekliğe sahip dönüştürücü istasyonları kuracak. Dönümlerce fundalık, kıyı şeridi ve sulak alan yok edilecek.

Buna karşılık Suffolk Enerji Eylem Çözümleri (Energy Action Solutions/SEAS) adlı kampanya grubu, Ipswich doğumlu Fiennes ve yönetmen Charles Sturridge'in birlikte kaleme aldığı Coast (Sahil) adlı bir filmle desteklenen ulusal çapta bir imza kampanyası başlattı. Filmi buradan izleyebilirsiniz.

Fiennes kıyıdan uzak bir çözümü savunuyor fakat National Grid bunun çok pahalı olduğunu belirtiyor.

Kuenssberg'ün programında Fiennes şöyle dedi:

Bu ülkemizin uzun vadede bırakacağı miras. Bu altyapı geleceğe uzanıyor. Kısa vadede daha pahalı olabilir ama orta vadede öyle olmayacağına eminiz.

Mevcut planları "yıkıcı" diye nitelendiren aktör şöyle ekledi:

Bunun için mücadele etmeye devam etmeliyiz. Bu sadece Suffolk'la ilgili değil. Ülke çapında karşılık buluyor... Bu gerçekten ama gerçekten hayati önem taşıyor. Ve şu anda önerilen şeyin felaket olduğunu düşünüyoruz.

 

Ralph Fiennes
Ralph Fiennes, Sunday with Laura Kuenssberg'de (BBC)


Birçok izleyici Fiennes'ın programdaki sözlerinden etkilendi. Bir kişi Twitter/X'te "Davası uğruna harika bir konuşma yapıyor" diye yazdı.

Başa biri de "Aman Tanrım, Ralph Fiennes'ın Yeşil Enerji şalt sahalarıyla ilgili az önce LK'deki tutkusuna bayıldım. Çok uzun zamandır ekrandan gelen böylesi gerçek bir fiziksel etki hissetmemiştim" dedi.

Üçüncü bir kişiyese "Bravo Ralph Fiennes!" diye yazdı.

Çevre meseleleri hakkında tutku ve vizyonla konuşuyor; bunu politikacılarda nadiren görebilirsiniz. Ve önemli olan, finansal çıkarlar için kısa vadeli çözümler yerine ulusal çıkarları gözeten uzun vadeli çözümlere yöneliyor!

Dördüncü bir kişi de şöyle dedi:

Ralph Fiennes'ı programa çıkardığınız için tebrikler. Doğanın ve İngiltere'nin mirasının uğradığı yıkıcı tahribatı durdurmak için bugünlerde herhangi bir siyasetçinin yapacağından daha fazlasını yapıyor ve bunu daha fazla önemsiyor. Şapka çıkarıyorum.

Beşinci bir paylaşımda şöyle yazıldı:

Tamam! Ralph Fiennes başbakan olsun! BBC'nin Sunday with Laura programında inanılmaz mantıklı konuşuyor.

Fiennes'ın kampanyası, 8 Şubat Perşembe günü Keir Starmer'ın, İşçi Partisi'nin en önemli politikası olan yeşil enerji politikasına ayrılan parayı daha önce vaat edilen 28 milyar sterlinden (yaklaşık 1 trilyon TL) yılda 4,7 milyar sterline (yaklaşık 182 milyar TL) düşürmesiyle birlikte geldi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU