Rus basını: "Gazze kıtlığın eşiğinde"

Gazze savaşının 129. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: WAFA

Independent Türkçe için 11 Şubat Pazar günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 129. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?


TASS:
 

 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Refah'a olası bir operasyonla ilgili endişelerini dile getirdi

David Cameron, Gazze Şeridi'nde yaşayan pek çok kişinin "bölgeye sığındığını" kaydetti

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, x sayfasında yaptığı açıklamada, "Refah'a askeri saldırı olacağından derin endişe duyuyorum, Gazze Şeridi halkının yarısından fazlası bu bölgede sığınma yerleri buldu" ifadelerini kullandı.

Cameron, "Yardımın ulaşması ve rehinelerin salıverilmesi için öncelikli çatışmalara bir an önce ara verilmesi, ardından ise kalıcı, daimî ateşkesin sağlanması olmalıdır" dedi.
 

 

İsrail Maliye Bakanlığı, Moody's'in ülkenin notuna ilişkin kararını "siyasi manifesto" olarak nitelendirdi

Yahudi Devleti Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ajansın notun düşürülmesine ilişkin açıklamasının ciddi ekonomik argümanlar içermediğini vurguladı

10 Şubat’ta Moody's Ajansı İsrail'in uluslararası ve ulusal para cinsinden tahvillerinin reytingini A1'den olumsuz prognoz ile A2'ye indirdi.

Ajans'ın açıklamasında reytingin Gazze Şeridi'ndeki askeri hareketlerden dolayı İsrail'in güvenlik durumunun zayıflaması ve ülkenin Kuzeyinde Hizbullah grubuyla gerilimin artması yüzünden düşürüldüğü ifade edildi.


BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

Gazze'deki savaş Ortadoğu'ya nasıl yayılıyor? 

"Gazze'deki savaşın Ortadoğu'nun diğer bölgelerine yayılabileceği yönünde spekülasyon yapmak için artık çok geç. Bu zaten oldu. İran yanlısı paramiliter güçler Irak ve Suriye'de daha aktif hale geldi. Husiler, İsrail'e yönelik operasyona derhal karşılık verme sözü verdi."

Jeremy Bowen, BBC uluslararası editörü


Bu çatışmada Güney Lübnan, İsrail'in kuzeyindeki cephe ikinci sırada mı kalacak yoksa ön plana mı çıkacak? Şimdiye kadar açıklığa kavuşmadı. İki taraf da geniş çaplı bir savaşı istemediğini belirtmesine rağmen aynı zamanda o savaştan korkmuyorlar. Total bir savaşın başlaması durumunda iki taraf da karşısındakini tamamen  imha etmekle tehdit ediyor.

İran ve onun örneğin Hamas gibi müttefikleri savaşın içine Batı’yı sokmak istiyorlardıysa o zaman Birleşik Krallık ve ABD'nin kısa süre önce Husilere indirdikleri darbeler (İran ve müttefiklerinin) bunu başardığını gösteriyor. Ancak savaşın genişlemesi İran'ın çıkarlarıma hizmet ediyor mu? Kısa süreli perspektifte İran ve müttefikleri İsrail'e Batıdan verilen desteği kırmaya çalışıyor.
 

 

Gazze'de savaş: Refah'ta operasyona hazırlanan İsrail, Lübnan'ı vuruyor; Gazze kıtlığın eşiğinde

İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine askeri operasyon düzenlemeye hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün sivillerin Mısır sınırına yakın bir şehirden tahliye edilmesine yönelik bir planın geliştirilmesi emrini verdi

İsrail yönetimindeki kaynağa istinaden Reuters Ajansı’nın bildirdiği habere göre, Refah kenti ve civarındaki halk İsrail saldırılarından büyük zarar gören Gazze Şeridi'nin kuzey kısmına gönderebilirler. Gazze Şeridi'nin Güney kısmında halihazırda İsrail saldırıları sonucunda Kuzeyden kaçmış sivil halk da bulunuyor.

Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Gazze Şeridi'ndeki İsrail askeri operasyonlarında 28 binin üzerinde insan hayatını kaybetti, 67 binin üzerinde insan yaralandı.

Gazze Şeridi'nin kuzey kısmında kalan vatandaşlar BBC'ye İsrail'in insani yardımların gelmesini fiilen durdurmasından dolayı kendilerinin ve çocukların birkaç gün aç kaldıklarını söylediler. Çoğu insan yemek hazırlamak için hayvan yemini un ile karıştırıyor ancak şimdi hayvan yemi de tükenmek üzere.

Ocak ayında Gazze kentinde kaybolan 6 yaşlı Hind Rajab isimli kız ölü olarak bulundu. Bu, 10 Şubat Cumartesi günü belli oldu. Hind’le birlikte yakınları ve ona ferakat eden iki Kırmızı Haç görevlisi de hayatını kaybetti.

Tüm olgulara göre kızın bulunduğu araç güzergahta bulunan İsrail tanklarından açılan ateş sonucunda ateşin ortasında kaldı. Ses kayıtlarında İsrail tankından açılan ateşlerin sonucunda araçta sağ kalan tek kişi olan Hind'in, Kurtarma Hizmeti'ni aradığı duyuluyor. Ancak ateşin yeniden başlamasıyla arama bitti.

Hind ailesine mahsus aracın birkaç metre ötesinde Kırmızı Haç elemanları kızı kurtarmaya giden Acil yardım aracının tamamen darmadağın edildiğini gördüler.


Radio Free Europe/Radio Liberty Rusça yayınlar servisi:
 

 

İsrail ordusu, Gazze'deki BM binasının altında Hamas tüneli buldu

İsrail ordusu BM'nin Filistinli Mültecilere Yardımdan Sorumlu Ortadoğu Ajansı'nın (UNRWA) Merkez Karargâh binasının altında tünel buldu. Orada Hamas’ın istihbarat merkezi yerleşiyormuş. Ajans tünelden haberdar olmadığını açıkladı.

İsrail askeri yetkilileri gazetecileri 700 metre uzunluğundaki tünelden geçirmişler. Tünel yerin 20 metre altından kazılmış.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, X ağından yaptığı açıklamada binanın altında bir şeylerin bulunmasından habersiz olduklarını ifade etti. Lazzarini, tüm çalışanların 12 Ekim’de ofisten ayrılmasından ve o zamandan beri oraya gitmemesinden dolayı UNRWA'nın bu buluşu yorumlayamayacağını belirtti. 

Lazzarini, "Medyanın haberleri aktif askeri hareketler ortamında imkansız olan bağımsız araştırmayı talep ediyor" diye ekledi.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU