Fransa'da "akıllı telefon istilasına" karşı resmi adım atıldı

Yapılan oylamayla kamusal alanlarda cep telefonu kullanımı "yasaklandı"

Bu adım, Batı Avrupa ülkesi için bir ilk anlamına geliyor (AFP)

Akıllı telefonların geçmişi çok eskiye dayanmasa da bu cihazlar neredeyse tüm dünyayı sardı. Yeni bir iletişim devrimini sağlayan teknoloji, diğer yandan pek çok kişinin sinirini fazlasıyla bozuyor. 

Fransa'da iki binden az kişinin yaşadığı Seine-Port'ta bu konuda adım atılarak önceki haftasonu referandum düzenlendi. Halk, kamusal alanlarda artık akıllı telefon kullanımının kısıtlanmasının istendiğini oylarıyla gösterdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sokakta yürürken, parktaki banklarda otururken, kafede bir şeyler içip restoranlarda yemek yerken, okul kapısında çocuğunu beklerken telefon kullanmak bu kasabada kağıt üstünde yasak.

Yolunu kaybedenlerin elektronik cihazdaki harita yerine çevredekilerin yardımına başvurması talep ediliyor. 

Alınan kararla birlikte çocukların gündüzleri, yemek yerken ve gece uyumadan önce bu cihazları kullanmalarının da istenmediği net bir şekilde vurgulandı. Eğer ebeveynler çocuklarının 15 yaşına kadar akıllı telefon kullanmayacağına dair yazılı taahhütte bulunursa ufaklıklara eski tip ev telefonu da verilecek.  

Bir ve 4 yaşlarında iki çocuğu olduğunu söyleyen 34 yaşındaki hemşire Ludivine, referandumla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Kesinlikle destekliyorum. Bazıları bunun özgürlüklere yönelik bir saldırı olduğunu söylese de ben öyle düşünmüyorum. Telefonların hayatımıza etkisiyle ilgili farkındalığı artırmaya yönelik bir şey bu.

Oylamaya yalnızca 277 kişi katılırken bunların yüzde 54'ü yasağı destekledi. 

Belediye Başkanı Vincent Paul-Petit, konuyla ilgili bir belediye kararı hazırlamaya başladı. Sağcı Cumhuriyetçiler (Les Républicains) partisine üye olan yerel lider, amaçlarını şöyle açıklıyor:

Kamusal alanları akıllı telefon istilasından korumak istiyoruz. Mesele tüm telefonları yasaklamak değil, sosyal yaşamı korumak. İster oyunlarla ister sosyal ağlarla olsun artık ekranlardan gözlerimizi ayıramıyoruz. Fırıncıları ve kasapları, telefonlarıyla meşgul olanlara hizmet etmemeleri için teşvik edeceğiz. 'Yasak' kelimesi bazılarını rahatsız ediyor, bunu anlayabiliyoruz ancak önemli olan bu tartışmayı başlatmak.

Ulusal yasalarda böyle bir madde olmadığı için polis telefon kullananlara ceza kesemeyecek. Ancak planlara göre teşvik edilecek olan dükkan sahipleri, telefon kullanımını sınırlandırmaları için müşterilerini nazikçe uyaracak.

Diğer yandan restoran müdürü Angélique da Silva, özellikle genç müşterilerden telefonlarını bir kenara bırakmalarını isteyemeyeceğini söylüyor:

Telefonlarını ellerinden alırsanız başka hiçbir şeyleri yok. Onlar bizim kuşak gibi değil, ellerinde telefonla büyüdüler.

Belediye başkanı, gözlerini ekrandan ayırmaları durumunda canlarının sıkılacağını söyleyen gençlere bir film kulübü, kitap takası olanağı ve spor tesisi sözü verdi. 

Fransa'da akıllı telefon bağımlılığı, siyasi arenada gün geçtikçe daha çok konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron uzmanlara danışarak özellikle ufak çocukların kullanımına dair görüş alacaklarını geçen ay duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Guardian, Liberation

DAHA FAZLA HABER OKU