Tunus yargısı yerel seçim sonuçlarına yapılan 11 itiraz davasını inceliyor

Bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihi 15 Eylül 2024

Fotoğraf: AA

Tunus İdare Mahkemesi, dün 4 Şubat'ta gerçekleşen yerel ulusal konsey üyeliği seçimlerinin ikinci turunun ilk sonuçlarına yapılan itirazları incelemeye başladı. Seçim sonuçlarına yapılan 11 itiraz dosyasını ele alacak olan seçim mahkemesi, geçtiğimiz çarşamba günü açıklanan ilk sonuçlara karşı yapılan itirazları değerlendirecek. Davaların sonuçları en geç önümüzdeki pazartesi günü açıklanacak.

Mahkeme, taraflar arasında karar vermek amacıyla üç gün boyunca aralıksız savunma oturumları düzenleyecek. Ardından müzakere aşamasına gerçilecek ve bu aşamadan sonra başlangıç olarak açıklanan kararlar ilan edilecek.

Yerel konsey seçimlerinin ikinci turu kesin sonuçlarının, İdare Mahkemesi'ndeki tüm itiraz aşamalarının tamamlanmasının ardından 17 Mart'ta açıklanması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tunus Asliye Ceza Mahkemesi Dairesi, geçtiğimiz çarşamba günü, belediye seçimlerinin ikinci turuna katılacak bir adaya 6 ay hapis cezası verdi. Bu aday 4 Şubat'ta seçmenleri etkilemek ve seçimleri kazanmak amacıyla rüşvet şeklinde nakit bağışta bulunduğu şüphesiyle bin Tunus dinarı (yaklaşık 333 dolar) para cezasına çarptırıldı.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'nun "Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi"nin (İkinci Parlamento Odası) oluşumuna yol açacak olan yerel konsey seçimlerinin ikinci turuna ilişkin yayınladığı verilere göre, seçimler 779 seçim bölgesinde gerçekleşti ve bin 558 aday yarıştı. Katılım oranı yüzde 12,53 civarında seyretti; bu oran muhalefetin zayıf bulduğu bir oran. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in siyasi yolunun destekçileri seçimlere katılım oranını, tüm seçim sürecine eşlik eden  siyasi ve sosyal koşullar göz önüne alındığında "kabul edilebilir" olarak değerlendirdi.

İlgili bir gelişmede, 25 Temmuz Yol Partisi Siyasi Büro Başkanı Abdurrezzak el-Haluli, önceki akşam düzenlediği basın toplantısında, yerel seçimlerin birinci ve ikinci oturumlarındaki katılım oranının arttığını söyledi.

Haluli, "Seçmenlerin büyük bir kısmının çekimser kalmasına neden olan birçok durum göz önüne alındığında, bu oran kabul edilebilir olmaya devam ediyor. Sandıklara gitme sorunu küresel bir sorun ve özellikle kamu işleri ve siyasi hayata katılmayı reddeden gençler arasında siyasi çalışmalara katılma konusunda genel bir isteksizlik var. Ülkenin iki turlu milletvekili seçimleri ve ardından yerel seçimler ile dolu bir ‘maraton’ yaşadığını düşünürsek, ikinci tur yerel seçimlerinde oluşan katılım oranı kabul edilebilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin zamanında yapılmasının gerekliliğini sorgulayan kampanyalara ilişkin olarak Haluli şunları söyledi:

Bu kasıtlı yapılıyor. Cumhurbaşkanının darbe gerçekleştirdiği fikrini yerleştirmek amacıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesi tezini savunanlar var. Anayasanın seçim tarihiyle hiçbir ilgisi yok, seçim tarihini seçim yasası belirler.

Aynı bağlamda, yasal sürelerin aşılmaması için 15 Eylül 2024'ün "cumhurbaşkanlığı seçim tarihi olacağını" da belirten Haluli, Seçim Komisyonunun güncellenen yasaya uygun olarak seçimlerin tarihini belirlemeye yetkili tek taraf olduğunu ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU