Suudi Arabistan, Filistin devletini tanıma önceliğine bağlı kalıyor

İsrail, Hamas'ın önerisine yanıtını formüle ederken, Guterres ‘küresel kaos’ konusunda uyardı

Gazze'nin güneyindeki Refah'ta yerinden edilmiş Filistinliler / Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan, dün Filistin devletini tanıma ve İsrail ile normalleşmeden önce Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma önceliğine bağlı kaldığını belirten bir açıklama yayınladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan’ın tutumu, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada şöyle ifade edildi:

Suudi Arabistan, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti tanınmadığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığı durdurulmadığı ve işgal güçlerinin tamamı Gazze Şeridi'nden çekilmediği sürece İsrail ile hiçbir diplomatik ilişkinin olmayacağı yönündeki kesin tutumunu ABD yönetimine iletmiştir.

Filistin Devlet Başkanlığı, Suudi tutumuna yönelik teşekkürlerini ve takdirlerini hızlı bir şekilde ifade etti. Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, İki Kutsal Caminin Hizmetkarı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın liderliğindeki sağlam Suudi pozisyonunu, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık haklarını gerçekleştirme ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma yönündeki yorulmak bilmez çabalarını son derece takdir ettiği ifade edildi.

Bu bağlamda Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'den, ABD'nin Filistin devletini tanımasını ve Birleşmiş Milletler'e (BM) tam üye olabilmesini sağlamasını istedi. Abbas, Ramallah'taki Başkanlık Sarayı’nda yaptığı toplantıda Blinken'e, Filistin devletinin güvenlik ve barışın anahtarı olduğunu söyledi.

İsrail dün, Hamas hareketiyle Gazze'de ateşkes ve üç aşamalı mahkûm ve esir değişimini içeren anlaşmaya yanıtını formüle etmekle meşguldü. Üst düzey bir İsrailli yetkili, “Hamas'ın savaşı durdurma teklifinde yer alan taleplerin çoğu hiçbir koşulda kabul edilemez” dedi.

Ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Genel Kurulu öncesinde yaptığı konuşmada ‘küresel kaos’ konusunda uyarıda bulundu. İsrail'in Refah şehrine olası herhangi bir kara saldırısının, “zaten insani bir kâbus olan durumu dramatik bir şekilde artıracağına ve bunun sayısız bölgesel yansımalara yol açacağına” dikkat çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU