Dinozorlardan sonraki süper yırtıcı tür keşfedildi

Bilim insanları, "Bu zaman diliminin yeterince araştırılmamış olması, keşfi çok daha önemli kılıyor" dedi

(Reuters)

Bilim insanları, ABD'nin Alabama eyaletinde iğne benzeri dişlere sahip ve dinozorların yok olmasından sonra okyanusun süper yırtıcılarından biri haline gelen yeni bir köpekbalığı türü keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Palaeohypotodus bizzocoi adı verilen tür, dinozorlar da dahil dünyadaki yaşamın yüzde 75'inden fazlasını yeryüzünden silen kitlesel yok oluş olayını takip eden dönemde, yaklaşık 65 milyon yıl önce yaşamış.

Araştırmacılar, dişlerinin yanlarında küçük iğne benzeri dişlere sahip bu köpekbalığı türünün, okyanusların yok oluş olayından sonra toparlanması sırasındaki başlıca yırtıcı olduğunu söyledi.

Keşfin bir parçası olan paleontolog Lynn Harrell, "Bunun gibi köpekbalığı keşifleri, bize okyanus yaşamının büyük yok oluş olaylarından sonra nasıl toparlandığına dair muazzam bilgiler veriyor. Ayrıca iklim değişikliği gibi küresel olayların günümüz deniz yaşamı üzerindeki muhtemel etkilerini tahmin etmemizi sağlıyor" dedi.

Bilim insanları, Paleosen diye bilinen bu jeolojik dönemde Alabama'nın güney yarısının büyük bir kısmının tropikalden yarı-tropikale değişen sığ bir okyanusla kaplı olduğunu söyledi.

Son keşif, araştırmacıların 100 yıl önce Wilcox County'den toplanan ve Alabama'daki Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nda saklanan bir düzineden fazla fosil köpekbalığı dişini titizlikle taramasıyla yapıldı.

Bu diş çeşitlerinin 9'u üst, 8'i de alt çeneden geliyordu. Bazılarında bir ya da iki çift köpekdişi veya çıkıntılı dişi bulunuyordu.
 

köpekbalığı dişi
Palaeohypotodus bizzocoi dişi (McWane Bilim Merkezi)


Bilim insanları fosil dişleri Büyük Beyaz ve Mako gibi hâlâ yaşayan çeşitli köpekbalıklarının dişleriyle karşılaştırdı. Kısa süre sonra bunların Paleosen döneminde yaşamış ve henüz tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu keşfettiler.

Dr. Harrell, "Bu zaman diliminin yeterince araştırılmamış olması, bu yeni köpekbalığı türünün keşfini çok daha önemli kılıyor" dedi.
 

köpekbalığı dişi
Palaeohypotodus bizzocoi dişi (McWane Bilim Merkezi)​​​​​​​


Araştırmacılar ayrıca bu kadim türün diş yapısını yeniden oluşturdu ve diş diziliminin yaşayan herhangi bir köpekbalığından farklı olduğunu gösterdi.

Bilim insanları keşfedilen türe, Tuscaloosa'daki Shelton State Community College'da dekan olarak görev yapan ve 2022'de hayatını kaybeden Birminghamlı arkeolog Bruce Bizzoco'nun anısına P. bizzocoi adını verdi.

Araştırmacılar, son bulgulara ve bölgedeki 400'den fazla benzersiz köpekbalığı ve kemikli balık fosil türüne dayanarak, Alabama'nın tarih öncesi çağlarda deniz çeşitliliği açısından dünyanın en zengin yerlerinden biri olabileceğini belirtti.

​​​​​​​
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU